KONAČNO OBJAVLJENA PRECIZNA PROGNOZA ZA 1. MAJ! U Srbiju stiže CIKLON sa Tirenskog mora i evo kakvo vreme donosi!

Autor:

Vesti

29.04.2023

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li će padati kiša za 1. maj jedno je od pitanja na čiji se odgovor čekalo s obzirom da su i meteorolozi bili u dilemi na osnovu ranih proračuna i nisu mogli sa sigurnošću da daju odgovor.

KONAČNO OBJAVLJENA PRECIZNA PROGNOZA ZA 1. MAJ! U Srbiju stiže CIKLON sa Tirenskog mora i evo kakvo vreme donosi!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Marko Čubrilo, meteorolog, u najnovijoj prognozi otkriva da će za vikend biti umereno toplo i nestabilno u regionu i da se početkom maja na zapadu regiona očekuje svežije, a na istoku pretežno suvo i toplije.

Šta ciklon donosi Srbiji?

- U ponedeljak, 1. maja pod uticajem ciklona nad Tirenskim morem iznad južnih, jugozapadnih, zapadnih, severozapadnih i delom središnjih oblasti regiona očekuje se nestabilno uz grmljavinske pljuskove, a moguće su i lokalne nepogode. Nad ostalim delom regiona biće pretežno sunčano, samo ponegde uz lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova - kaže Čubrilo.

 

 

To znači da postoje velike šanse da za 1. maj bude sunčano uz ređu pojavu pljuskova, dok se dnevna maksimalna temperature kretati od oko 17 na jugozapadu i zapadu, do oko 25 ponegde na istoku regiona.

Prolećno vreme posle 7. maja

U utorak nad zapadnim, jugozapadnim, i središnjim predelima pretežno oblačno uz kišu i grmljavinske pljuskove, dok bi na istoku uglavnom bilo suvo. Posle podne i uveče nestabilnsti se očekuju i nad severnim i ponegde istočnim predelima regiona. Vetar južni, duž Jadrana jak jugo,a u košavskom području jaka i olujna košava, uveče u slabljenju. Dnevni maksimum malo niži u odnosu na ponedeljak.

Od srede pa do petka nestabilnije nad celim regionom uz kišu i grmljavinske pljuskove,a biće moguće i lokalne nepogode. Najmanje padavina na istoku i severoistoku regiona. Trebalo do uslediti osveženje uz maksimuem od 13 do 18 stepeni Celzijusa, a vetar bi okrenuo na umeren severni i severozapadni.

Dugoročne projekcije za period posle 7. maja. simuliraju tipično prolećno vreme uz temperature oko proseka i česte grmljavinske pljuskove.

Sumirano, za 01.maj veći deo istočne Hrvatske, istočna i severoistočna BiH, Srbija i Crna Gora imaju lepe šanse da se uglavnom zadrži suvo vreme uz ređu pojavu pljuskova, dok bi zapadniji delovi regiona imali znatno češće pljuskove, zaključuje Čubrilo, prenosi Kurir.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading