SENZACIONALNO! SRBIJA I TURSKA RAZVIJAJU UBITAČNO ORUŽJE: Reč je moćnom dronu, sve je povezano sa ranim otkrivanjem nuklearnog napada!

Autor:

Vesti

22.04.2023

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija i Turska zajedno rade na razvoju sistema za rano upozorenje o nuklearnom napadu koji će biti integirsan na besposadnu letilicu.

SENZACIONALNO! SRBIJA I TURSKA RAZVIJAJU UBITAČNO ORUŽJE: Reč je moćnom dronu, sve je povezano sa ranim otkrivanjem nuklearnog napada!

Foto: Profimedia

Profesori sa turskog univerziteta Bolu Abant Izzet Baysal University i srpskog Univerziteta u Nišu rade na sistemu koji bi pogranična područja zemalja NATO-a zaštitio od nuklearnih napada, piše turska agencija Anadola, a prenosi sajt Tango six.

Projekat je, kako je saopšteno iz turskog univerziteta, započet pre oko tri meseca, Severnoatlantski savez ga je prihvatio, a biće završen za dve godine. 

Foto: Profimedia

Jedan od postojećih modela besposadne letilice

Razvoj senzora vodi profesor fizike Ercan Jilmaz, a srpski tim će razviti elektronska kola za prikupljanje podataka i softver kompatibilan sa pomenutim senzorima. Turski profesor je naglasio da će odbrambeni sistem biti integrisan u besposadnu letelicu koja će se koristiti za kontinuirano skeniranje granice NATO-a.

- Pokrenuli smo naše simulacije. Takođe smo završili naš dizajn. Završićemo senzore za oko osam meseci. Druga strana je započela radove na elektronskom kolu - rekao je Jilmaz za tursku agenciju i dodao: 

- Sistem će biti integrisan u besposadnu letelicu koja će stalno prelaziti granice zemalja NATO-a. U slučaju bilo kakvog šverca nuklearnog materijala, moći će da ga identifikuje i označi.

Prema njegovim rečima, sistem će igrati ključnu ulogu u ranom otkrivanju nuklearnih napada.

Profesor na odseku za elektroniku Univerziteta u Nišu Goran Ristić kaže da će se sistem koristiti za merenje zračenja odnosno radijacije i da će biti od velikog značaja za sve države.

Aleksandar Jakšić, konsultant na projektu iz Irske, rekao je da će sistem pomoći da se otkrije svaki nuklearni napad.

- Zemlje NATO-a će moći lako da ga koriste. To će pomoći u otkrivanju bilo kakvog nuklearnog napada ili čak i ''prljave'' bombe. U tom pogledu, značajno će povećati bezbednost zemalja NATO-a - izjavo je Jakšić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading