ZA NEVERICU! Evo ko vrši najveći pritisak da se tzv. Kosovo primi u SAVET EVROPE!

Autor:

Vesti

18.04.2023

20:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je uspela da se izbori da pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope ne bude tema ni na sutrašnjem sastanku odbora, kaže Aleksandra Đurović.

ZA NEVERICU! Evo ko vrši najveći pritisak da se tzv. Kosovo primi u SAVET EVROPE!

Foto: Printskrin/Youtube/MRCN produkcija

Ambasadorka Misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović izjavila je danas da zemlje Kvinte vrše veliki pritisak na Island kao predsedavajuću zemlju Komiteta ministara SE da se pitanje članstva tzv. Kosova u toj organizaciji uvrsti na dnevni red, ali kako kaže, Srbija je uspela da se izbori da to ne bude tema ni na sutrašnjem sastanku odbora.

- Uspeli smo da to ne bude tačka dnevnog reda ni za sutrašnji sastanak, međutim šta će dalje da se dešava vrlo je neizvesno. Postoji mogućnost da neka zemlja i na početku sastanka predloži da se tačka doda na dnevni red. Prostom većinom može da se doda, ali ne može da se odluči o tački, jer nacrt Odluke nije distribuiran pred sam sastanak, pa samim tim odluka ne može biti doneta - objašnjava Đurovićeva za Tanjug.

Đurovićeva napominje da je delegacija Srbije u poslednjih nekolih dana imala nekoliko razgovora sa ambasadorkom Islanda i dodaje ta zemlja trpi pritiske, pre svega Nemačke.

Ona napominje da postoje namere pojedinih zemalja da predlože zakazivanje vanrednog sastanka Komiteta ministara do kraja ove nedelje, kako bi ta tačka mogla da bude uvrštena u dnevni red, a samim tim bi i nacrt odluke mogao da se dostavi pre početka sastanka.

- Mi i dalje radimo na tome da do toga ne dođe - kaže Đurovićeva.

Kaže da su pritisci pojačani baš ove nedelje zbog toga što se naredne nedelje održava zasedanje Parlamentarne Skupštine SE.

- Pred svako zasedanje tog tela postoje pojačani pritisci da se donese odluka o otpočinjanju procedure i da se pošalje u Parlamentarnu skupštinu na mišljenje. To je druga faza koja podrazumeva da svako ko aplicira za članstvo, Komitet ministara mora da zatraži mišljenje od Parlamentarne skupštine - zaključuje Đurovićeva.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (61)

Loading
Dragana

18.04.2023 20:28

Neverovatno je ko vrsi pritisak!

Maja

18.04.2023 20:28

Sama cinjenica da je u prethodnih 10 godina priznanje nase pokrajine KiM povuklo 27 zemalja a da smo cuvajuci mir i stabilnost usli u proces ubrzanog razvoja , govori o tome da je Vucic na najbolji nacin zastitio interes Srbije.

Sanja

18.04.2023 20:29

Zasto Nemacka toliko lobira za Siptare?!

Nikola

18.04.2023 20:29

Nikada Srbija neće odustati od Srba u njenoj južnoj pokrajini.