VLADA SRBIJE USVOJILA PAKET MERA DOGOVORENIH U RAŠKI: Odnose se na zaštitu prava Srba i obuhvataju pet tačaka!

Autor:

Vesti

15.04.2023

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva tačka je da Republika Srbija zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice kako bi Privremene institucije samouprave u Prištini (PIS u Prištini) momentalno prekinule kršenje sporazuma o registarskim tablicama i omogućile potpunu i ničim ometanu slobodu kretanja Srbima.

VLADA SRBIJE USVOJILA PAKET MERA DOGOVORENIH U RAŠKI: Odnose se na zaštitu prava Srba i obuhvataju pet tačaka!

Foto: Tanjug/T. Radovanović

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici paket mera koji je dogovoren na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije u četvrtak, 13. aprila u Raški.

Kako je saopštila Vlada Srbije, paket mera zaštite prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija obuhvata pet tačaka, a prva od njih je da Republika Srbija zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice kako bi Privremene institucije samouprave u Prištini (PIS u Prištini) momentalno prekinule kršenje sporazuma o registarskim tablicama i omogućile potpunu i ničim ometanu slobodu kretanja Srbima čija vozila koriste legalne i legitimne registarske tablice Republike Srbije.

U cilju zaštite ovog neotuđivog ljudskog prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva, neophodno je da PIS u Prištini bez odlaganja postupe u skladu sa svim sporazumima iz Dijaloga, ali i svim drugim relevantnim međunarodno-pravnim dokumentima, ističe se u saopštenju. 

U tom smislu, srpski pregovarački tim ovlašćuje se da, u skladu sa pravima koja su srpskoj strani garantovana dosadašnjim sporazumima o registarskim tablicama, učini dodatni napor za iznalaženje kompromisnog rešenja po ovom pitanju. 

U slučaju da PIS u Prištini odbace kompromisno rešenje i nastave da na Kosovu i Metohiji onemogućavaju slobodu kretanja Srba i drugih građana koji koriste legalne i legitimne tablice Republike Srbije, nadležni organi Republike Srbije će uzvratiti snažnim i adekvatnim političkim merama u zaštiti ustavnog poretka. U tom slučaju, državni organi će prema vozilima sa registarskim tablicama koje izdaju PIS u Prištini preduzeti ciljane arbitrarne mere, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije. 

Republika

Foto: TANJUG RADE PRELIC bg

Sastanak sa Srbima sa KiM u Raški

Kako se ističe, druga tačka je da je bezuslovno i hitno formiranje Zajednice srpskih opština na KiM apsolutni preduslov svih daljih koraka u Dijalogu, kao i preduslov za povratak Srba u pokrajinske institucije i njihovo bilo kakvo dalje političko delovanje u Pokrajini. 

PIS u Prištini su dužne da obezbede da se formira ZSO isključivo u skladu sa četiri sporazuma koji su u Dijalogu do sada postignuti po ovom pitanju. To znači da ZSO mora imati sve pravne i druge garancije koje su propisane Prvim sporazumom i Planom implementacije i Sporazumom o delokrugu i mandatu Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO iz 2013. godine, kao i sve elemente koji detaljno definišu njen poseban pravni položaj, ciljeve, strukturu, organe, nadležnosti, izvore finansiranja i sve druge činioce koji su precizno definisani Opštim principima iz 2015. godine.

Pod trećom tačkom ističe se da se albanske policijske snage PIS u Prištini protivpravno nalaze na severu KiM, gde brutalno terorišu mirne Srbe koji tu žive. Predstavnici nadležnih međunarodnih civilnih i bezbednosnih misija na KiM dobro su upoznati sa time, kao i sa činjenicom da PIS u Prištini kroz prisustvo tih snaga krše odredbe Prvog sporazuma koje regulišu pitanje policijskog prisustva na severu KiM. Zbog toga Vlada Republike Srbije traži od pomenutih međunarodnih misija da, u skladu sa obavezama koje im propisuje Rezolucija SB UN 1244, hitno preduzmu mere za zaštitu života i prava Srba i obezbede povlačenje albanskih policijskih snaga PIS u Prištini. 

Kao četvrta tačka navedeno je da Vlada Republike Srbije oštro osuđuje nedemokratski pokušaj PIS u Prištini da održi izbore za lokalnu administraciju u četiri većinski srpske opštine na severu KiM. 

Vlada Republike Srbije smatra da ovakvi izbori nemaju nikakvog smisla, jer PIS u Prištini ovim putem nastoji da stvori situaciju u kojoj će 2 odsto albanskog stanovništva na severu KiM upravljati i odlučivati nad 98 odsto Srba koji tu žive. Ovaj potez razotkrio je u punoći antidemokratski karakter PIS u Prištini, kao i političku ambiciju njenog predvodnika Aljbina Kurtija da sa manje od 2 odsto glasova postane faktički gradonačelnik Zubinog Potoka, Leposavića, Zvečana i severne Kosovske Mitrovice, ističe Vlada Srbije.

Vlada Republike Srbije podržava odluku legitimnih političkih predstavnika Srba na KiM i čitavog srpskog naroda da ne učestvuju u tom nedemokratskom i nelegitimnom procesu, kao i njihovu odlučnost da će se vratiti u politički život PIS u Prištini tek kada budu ispunjeni dobro poznati uslovi uspostavljanja ZSO, omogućavanja slobode kretanja Srba u skladu sa dogovorenim sporazumima o registarskim tablicama i povlačenja protivpravno raspoređenih albanskih policijskih snaga sa severa KiM.

Kao peta tačka navedeno je da će Republika Srbija preduzeti sve zakonite političke i ekonomske mere kako bi osigurala zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM. Takođe će pojačati mere kojima će omogućiti nastavak sveobuhvatnog socijalnog i ekonomskog napretka srpskih sredina. U tom cilju, Vlada Republike Srbije će, kroz poseban investicioni program, ubrzati infrastrukturni razvoj tih sredina i povećati mere finansijske podrške privredi, poljoprivrednicima, mladima i socijalno ugroženim kategorijama.

Kako se ističe, odredbe ovog Paketa mera od tačke 1. do 5. su obavezujuće za sve organe državne uprave, posebne organizacije, službe Vlade, sve funkcionere, kao i pregovarače srpske strane u Dijalogu Beograda i Prištine.
Dodaje se da je Vladi Srbije bilo važno da se, zbog posvećenosti boljem životu Srba na Kosovu i Metohiji, ove mere usvoje što pre, te je sednica zakazana u najkraćem roku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (114)

Loading
Bojana

15.04.2023 13:35

Ovi zaključci su prvo i osnovno sto se mora obezbediti Srbima na KiM. Medjunarodna zajednica mora da reaguje.

Zoro

15.04.2023 13:37

Podrska vladi Srbije u ovoj teskoj borbi za opstanak naseg naroda na KiM na svojim vekovnim ognjistima

Zvonko

15.04.2023 13:37

Medjunarodna zajednica treba hitno da reaguje povodm krsenja prava Srba i nealbanaca

Dragan J

15.04.2023 14:07

@Zvonko - Zvonko: Pa ni do sada međunarodna zajednica nije mnigo marila za probleme Srba na KiM i sugurno neće ni sada.