BASTA ODGOVORIO BOŠKU OBRADOVIĆU: Ne igrajte se sa sudbinom i opstankom srpskog naroda

Autor:

Vesti

10.04.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar privrede Rade Basta uputio je otvoreno pismo Bošku Obradoviću.

BASTA ODGOVORIO BOŠKU OBRADOVIĆU: Ne igrajte se sa sudbinom i opstankom srpskog naroda

Foto: Ministarstvo privrede

Poštovani gospodine Obradoviću, 

Vi kao da ste prespavali poslednjih 20 godina života u Srbiji. Zato činjenicama moram da Vas vratim u realnost, a to je da građani i građanke ove zemlje žele da ona ostane na evropskom putu, što pokazuju svi podaci koje možete pogledati u RZS, počev od investicija, školovanja, usavršavanja i migracija u EU. Podsećam Vas da je u demokratskoj zemlji dužnost institucija da poštuju većinsku volju građana i građanki. Put ka EU je politika kandidovana na poslednjim izborima i dobila je apsolutnu podršku. Ostati na evropskom putu znači slediti reformske procese i uskladiti svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU.

Kao ministar privrede u Vladi Republike Srbije, moram Vas suočiti sa činjenicom da privreda Srbije trpi značajne posledice zbog neusklađivanja spoljne politike sa EU. Resor koji vodim me obavezuje da stanem u zaštitu privrednika i svog resora. Ukoliko želite da se ozbiljno i odgovorno bavite politikom, morate raspolagati egzaktnim podacima koji pokazuju da je EU najveći trgovinski partner Srbije sa robnom razmenom u iznosu od preko 30 milijardi evra. S druge strane, robna razmena sa Rusijom jedva da je nešto veća od 2 milijarde koje većinski mi plaćamo za energente. Tržište EU je najvažnije izvozno odredište srpskih poljoprivrednih proizvoda, budući da se više od polovine tih proizvoda isporučuje u EU. U vezi sa svim navedenim činjenicama, izneo sam jasan i odgovoran stav da Srbija mora zaštititi svoje interese.

Pokušavam da razumem Vašu preteranu impresiju i konstantan narativ o stranim ambasadama. Teško mi ide, ali sve postaje dosta jasnije kada se prisetimo da su na osnivanju Vaše stranke govorili upravo neki od stranih ambasadora, te da ste više puta sa Mlađanom Đorđevićem, neformalnim osnivačem Vaše stranke, bili u RF više nego u Prizrenu. Podrška koju pružam predsedniku Srbije i Vladi Republike Srbije da istraju na evropskom putu je bezrezervna, 
a Vama toplo preporučujem da ruski čaj zamenite nekom izvorskom vodom sa srpskih planina i pokušate da kroz oči i činjenice naše privrede vidite gubitke koji su posledica neusklađivanja sa politikom EU.

Za razliku od Vas, koji ste patriotizam dokazivali deleći ljotićevske fašističke pamflete po holu Filološkog fakulteta, 

ja sam sa ponosom nosio srpsku uniformu na Kosovu i Metohiji. Ništa se bolje niste pokazali ni 2005. godine kada ste građanima i građankama Srbije objašnjavali da je Kosovo de fakto nezavisno. Podsetiću Vas da ste, u ranoj fazi Vašeg političkog angažmana, i sami bili zastupnik članstva Srbije u EU. A otkada ste tu ideju napustili, podrška koju uživate je sve manja. Pitam se da li ste svoje stavove promenili u nekoj ambasadi ili su samo danas isplativiji? Ipak, za razliku od Vaših prioriteta, moj prioritet je uvek država Srbija na prvom mestu.

Moji stavovi bili su poznati i pre izbora, 
budući da nisam sklon menjanju stavova poput Vas. U tekstu o meni pominjete Dragana Đilasa, mada ste sa njim Vi bili koalicioni partner, a ne ja, pa otvoreno i Vas i njega pitam da jasno kažete svoj stav po pitanju odustajanja od politike  pristupanja EU i predočite posledice koje ćemo snositi. Uzgred, propustili ste da mi odgovorite na pitanje koje sam Vam postavio: gde ste bili 1999. godine, dok sam ja branio zemlju, premda sam mlađi od Vas?

Ako ste se ipak predomislili i zbog političkih poena odlučili da se preselite na KiM, obećavam da ću pomoći humanitarnom akcijom „Kuća za Boška u Prištini“. Na ovaj dan ja sam izgubio mnoge svoje drugove, uniformu sam, za razliku od Vas, nosio časno, časno je nosio i moj otac, časno je nosi i moj sin, ali naša deca više neće ginuti da biste Vi njihovom krvlju trgovali po stranim ambasadama uz topao čaj. Na kraju ću Vam poručiti da se ne igrate sa sudbinom i opstankom srpskog naroda.

Živela Srbija!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading