NASTAVAK SUĐENJA VOĐAMA OVK: Krasnići negirao optužbe!

Autor:

Vesti

05.04.2023

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora.

NASTAVAK SUĐENJA VOĐAMA OVK: Krasnići negirao optužbe!

Foto: youtube.com/Kallxo.com

U Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu danas su završena uvodna izlaganja odbrane nekadašnjih vođa tzv. OVK Hašima Tačija (53), Redžepa Seljimija (50), Kadrija Veseljija (54) i Jakupa Krasnićija (70). Krasnići je danas tvrdio da nije učesvovao ni u jednom ubistvu, mučenju i pritvaranju.

- Savest mi je mirna, živeo sam dostojanstvenim životom, nisam počinio nikakvo krivično delo, nisam učesvovao u zločinačkim radnjama u bilo kom obliku, već sam radio na nacionalnom ujedinjenju - rekao je Krasnići.

On je rekao da je posle ubistva porodice Jašari plakao i odlučio, kako je rekao, za "slobodu ili smrt", a zatim postao portparol tzv. OVK.

Prema njegovim rečima, apsurdno je što je optužen za progon članova Demokratskog saveza Kosova, kada su, kako je rekao, on i članovi njegove porodice bili deo te stranke. On je izneo tvrdnje da su nad albanskim narodom na KiM vršeni nasilje, ubistva i masovni progon, te da su Srbi 1998. godine počeli sa, kako je rekao, "primenom genocidne politike".

Krasnići je tvrdio da su povode za rat i napade "smišljali Srbi sa namerom da okrive pripadnike OVK" i u tom kontekstu govorio o ubistvu srpskih mladića u kafiću Panda u Peći 1998. godine kao i da je to tada tumačeno kao osveta tzv. OVK zbog ubistva njihovih vojnika blizu granice sa Albanijom nekoliko dana ranije.

Krasnići je rekao da je tužilaštvo zloupotrebilo njegove beleške, jer je kako kaže taj materijal skupljao kako bi napisao knjigu.

Branilac Krasnićija Alagendra Venkatešvari istakla je da je za vreme rata njen branjenik bio portarol tzv. OVK, dodajući da je održavao odnose sa javnošću i nije bio uključen u vojno-operativna pitanja, kao i da je često bio u inostranstvu. Rekla je da Krasnići nije imao ovlašćenja niti zaduženja koja Specijalno tužilaštvo nastoji da mu pripiše, kao i da tužilaštvo precenjuje organizaciju tzv. OVK, jer, kako je rekla, OVK nikada nije dostigla nivo formalne vojne strukture.

Ona je rekla i da tužilaštvo zanemaruje značaj podrške koju je NATO pružio tzv. OVK i njihovoj borbi na KiM.

Suđenje je počelo u ponedeljak kada je tužilastvo iznelo svoja uvodna izlaganja, kao i zastupnici žrtava, a juče su uvodna izlaganja izneli advokati i optuženi Tači i Seljimi.

Suđenje se nastavlja 11. aprila kada će početi izvođenje dokaza uključujući prve svedoke tužilaštva. Tužilaštvo je ranije navelo da će tokom ovog postupka biti ispitano 312 svedoka i da im je za to potrebno oko 545 radnih sati.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i Metohiji i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

Optuženi su da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali, a za te zločine im preti kazna doživotnog zatvora. U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading