ZAŠTO JAKOV (NI)JE MILO: Šta Beograd može da očekuje od novog predsednika Crne Gore

Autor:

Vesti

04.04.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle početne euforije građana Srbije, javljaju se glasovi koji pozivaju na oprez po pitanju budućih poteza Milatovića.

ZAŠTO JAKOV (NI)JE MILO: Šta Beograd može da očekuje od novog predsednika Crne Gore

Foto: Tanjug/AP

Istorijski izbori koji su 2. aprila održani u Crnoj Gori i na kojima je ubedljivu pobedu odneo Jakov Milatović nesumnjivo će uticati i na odnose sa Srbijom. S jedne strane, smena Mila Đukanovića se posmatra kao mogućnost promene nabolje, dok s druge stižu upozorenja da s konačnim ocenama ipak treba sačekati.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić naveo je da novoizabrani predsednik tek treba da se dokaže.

- Mnogo greše oni koji misle da je juče u Crnoj Gori pobedio Jakov Milatović. Nije. On se samo slučajno našao na tom mestu u to vreme. Juče je bio referendum protiv Mila. A ko je i šta je Milatović, to tek treba da vidimo - napisao je Krstić na Tviteru.

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Đorđe Vukadinović

Politički analitičar Đorđe Vukadinović veruje da Milatovićeva pobeda znači prekid snaženja Crne Gore na konfliktu i mržnji prema Srbiji i srpstvu, ali, takođe, ostavlja prostora novom predsedniku da se pokaže.

- Realno, od Mila ne može biti gori čak i kad bi to hteo, a naravno da neće. Ali kandidat je bio gotovo idealan, zato ga Milo i nije želeo u drugom krugu. U svakom slučaju, nije kriminalac i neće Crnu Goru graditi na antisrpstvu, što već nije malo - napisao je Vukadinović na Tviteru.

Vladimir Pavićević, politikolog, za Republiku kaže da Milatovićeva pobeda znači mogućnost unapređenja odnosa Srbije i Crne Gore.

- Jakov je najavio da će prvo posetiti Brisel i Beograd, i to je dobro. Videli ste i u proslavi tokom izborne noći kako su se ispreplele trobojke i državne crnogorske zastave. To je slika nove pomirene Crne Gore, koja sa Srbijom želi najbolje odnose - ističe Pavićević i dodaje:

- Takođe, što se tiče kosovskog pitanja, ono je jedno od najtežih na celom Balkanu. Mislim da će Jakov oko tog pitanja da ima jasan stav, šta god da je dogovor Beograda i Prištine, on to može samo da podrži. Dakle, afirmisanje dijaloga i pozdravljanje rešenja koje bi bilo rezultat kompromisa obe strane.

OČEKIVANJA

REALNA:

Pristupanje "Otvorenom Balkanu"

Sasvim je realno da se dolaskom novog predsednika Crne Gore i ona priključi inicijativi "Otvoreni Balkan", čiji je jedan od inicijatora Srbija i predsednik Aleksandar Vučić. Milatović je i ranije u govorima, ali i sada, rekao da podržava unapređivanje regionalnih odnosa.

- Moj politički stav je tu vrlo jasan. I pre nego što sam postao ministar u vladi Crne Gore, sada političar i predsednik Crne Gore, ja sam puno i u profesionalnom smislu radio na unapređenju regionalnih ekonomskih integracija zapadnog Balkana i iz Evropske banke za obnovu i razvoj, gde sam i radio - rekao je Milatović, koji je naveo da pitanjem pristupanja Crne Gore inicijativi "Otvoreni Balkan" treba da se pozabavi naredna vlada.

Dolazak Milatovića u Beograd

Republika

Foto: Tanjug/AP

Jakov Milatović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je čestitao pobedu Milatoviću, istakao je i da se nada da će jedna od prvih poseta u koju će novi predsednik otići biti Beograd. S obzirom na to da su odnosi između Srbije i Crne Gore, krivicom Mila Đukanovića, poslednjih godina bili ozbiljno narušeni, ovo je prilika da se pređe na normalniji kolosek komunikacije.

Seča mafijaških klanova

Hapšenje mafije koje je u Crnoj Gori poslednjih meseci evidentno, očigledno će se nastaviti, te je, samim tim, realno očekivati i da mafijaške hobotnice, čiji su pipci dosezali i do Srbije, u narednom periodu budu dobrim delom eliminisane. Sve to je logičan sled događaja ako se u obzir uzme da se najavljuju brojna hapšenja, iz kojih neće biti izuzeti ni pripadnici policije i funkcioneri iz sektora bezbednosti.

Bolji položaj Srba u Crnoj Gori

Srbi u Crnoj Gori napokon će moći da odahnu! Torture, mučenja i progon koji su godinama trpeli od Đukanovićevog režima postaju prošlost. Položaj Srpske pravoslavne crkve, koja je, takođe, trpela progon, biće znatno bolji, a u prilog tome govori i činjenica da je novoizabrani predsednik jedan od učesnika litija, koje su, na kraju, dovele do pada DPS s vlasti. O tome da će srpski narod u Crnoj Gori imati bolji položaj govorio je i sam Milatović više puta tokom izborne kampanje.

Neće biti medijskog linča protiv Srbije

Odlaskom s vlasti Mila Đukanovića biće demontirana medijska antisrpska hobotnica koja je godinama radila protiv Srbije. Takođe, medijski pakt na relaciji Sarajevo-Zagreb-Podgorica postaće prošlost jer više neće imati ko da ga finansira.

NEREALNA:

Povlačenje priznanja Kosova

Iako bi to mnogi voleli da vide i čuju, nije realno da Crna Gora s promenom predsednika povuče priznanje Kosova. Jakov Milatović, iako blizak SPC, ipak je veoma privržen Zapadu, te je stoga nerealno očekivati da Crna Gora svoju politiku promeni u tolikoj meri.

Izlazak iz NATO

Republika

Foto: Printskrin/youtube

 

Istupanje iz Alijanse je praktično nemoguća misija. Iako bi mnogi građani Crne Gore to želeli jer smatraju da je pristupanje NATO, koji je bombardovao naš narod, sramota bivšeg režima koja se nikad neće oprati, ipak ne postoji realna mogućnost da se odluka povuče.

Na strani Srbije, a protiv Zapada

U slučaju da dođe do toga, da Crna Gora mora da bira stranu između Srbije s jedne i Zapada s druge strane, nerealno je očekivati da Crna Gora s Jakovom Milatovićem na čelu izabere Srbiju.

Suprotstavljanje članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama

U slučaju da se postavi pitanje članstva Prištine u nekoj međunarodnoj organizaciji, nerealno je očekivati da se Crna Gora tome suprotstavi.

Prestanak podrške CPC

Uprkos činjenici da je kršten u SPC i da je uoči izbora išao na konsultacije s mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, neće sebi dozvoliti luksuz da stavi van zakona nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Bez obzira na minornu podršku koju CPC ima u narodu, Milatović će se truditi da dodatno ne produbljuje podele.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading