MILO SE OPET OKOMIO NA SRBIJU! "Beograd pokušava da vlada Crnom Gorom, BiH, Kosovom i Makedonijom"! UBIRA JEFTINE POENE!

Autor:

Svet

30.03.2023

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Balkanu sada imamo pokušaj pravljenja srpskog sveta kao neku vrstu produžetka ruskog sveta u ruskom regionu, i kao što oni pokušavaju da vrate uticaj koji je Sovjetski Savez imao, to isto radi i Srbija, rekao je Đukanović i ostao živ!

MILO SE OPET OKOMIO NA SRBIJU! "Beograd pokušava da vlada Crnom Gorom, BiH, Kosovom i Makedonijom"! UBIRA JEFTINE POENE!

Foto: e-stock/P. JOVANOVIĆ

Srbija pokušava da vlada zemljama regiona, tvrdi aktuelni šef crnogorske države i kandidat za još jedan predsednički mandat Milo Đukanović i sa žaljem konstatuje da ta politika, kako kaže, nije dobila adekvatan odgovor zapadnih partnera.

Đukanović je prolupao i u finišu izborne kampanje uoči predsedničkih izbora koji će u Crnoj Gori biti održani u nedelju, 2.aprila, kao gost Instituta za mir na panelu o bezbednosti u Evropi rekao:

- Na Zapadnom Balkanu je replika onoga što Rusija želi da uradi u svojoj regiji. Na Balkanu sada imamo pokušaj pravljenja srpskog sveta kao neku vrstu produžetka ruskog sveta u ruskom regionu, i kao što oni pokušavaju da vrate uticaj koji je Sovjetski Savez imao, to isto radi i Srbija. To su retrogradne politike, one ne žele da vladaju svojim zemljama, one žele da vladaju nacijama. To vidimo u regionu gde Srbija pokušava da vlada Crnom Gorom, pokušava da vlada Bosnom i Hercegovinom, Kosovom i Severnom Makedonijom - rekao je Đukanović i dodao:

- I rekao bih da nažalost, ta politika još nije dobila adekvatan odgovor naših zapadnih partnera -  naveo je Đukanović, prenosi Glas Amerike na srpskom jeziku.

Republika

Foto: Tanjug/International

Milo Đukanović

 

Ocenio je da je situacija na Balkanu danas lošija nego pre 6-7 godina. Kaže da je skretao pažnju kad je pričao sa evropskim i NATO zvaničnicima, da nema vakuuma u geopolitici, i da ako EU i NATO nisu prisutni u regionu, tu će ući neko drugi, te da je Rusija to iskoristila.

- Srećom mi smo članice NATO, ali smo nekoliko puta, zajedno sa ostalim državama Zapadnog Balkana stagnirali na putu ka EU - rekao je Đukanović.

Đukanović je ponovo kritikovao Evropsku uniju jer, kako navodi, nije mnogo uradila na politici proširenja, što je, kako kaže, Rusija iskoristila da budi nacionalizme.

- Ovo je region gde ljudi nisu rođeni sa evropskim vrednostima. Ovaj region je vodio ratove, duže nego što se razvijao. Činjenica je da vrlo često imamo nestabilnosti - naveo je Đukanović, koji je ušao u četvrtu deceniju vladanja Crnom Gorom.

Dodaje da je vrlo je lako da Zapadni Balkan uđe u greške i da je važno da se Evropa sada fokusira na Zapadni Balkan.

- EU i NATO treba da kažu da je to zona njihove odgovornosti i tačka. Ako se to dogodi, nastaviće se reforme na Zapadnom Balkanu", kaže Đukanović i dodaje:

- Neka pitanja nisu rešena 28 godina posle Dejtonskog sporazuma, Severna Makedonija nema početak razgovora sa EU, proces pregovora Srbije i Kosova je neizvesan, a za mene najbeznadežnije izgleda problem sa funkcionisanjem Bosne i Hercegovine, rekao bih.

Suočavamo se, navodi, sa time da Rusija koja tradicionalno koristi Balkan, sada iskorišćava Balkan da širi svoje interese.

- Kad god dođe do neke prilike da se napravi ozbiljan napredak u rešavanju problema između Srbije i Kosova, Rusija se umeša. I umešaju se i u Bosni i Hercegovini, čim dođe do napretka u funkcionisanju, odmah ohrabre Republiku Srpsku, i pokušavaju da spreče Bosnu i Hercegovinu da postane funkcionalna država. Balkan je i dalje bojno polje za Rusiju da svoje ciljeve ispuni - kaže Đukanović.

Dodao je da je, kako navodi, "skeptičan da će se ovi ambiciozno postavljeni kratki rokovi za potpisivanje sporazuma Srbije i Kosova biti ispunjeni".

On kaže i da mu se čini da zapadni pregovarači žele da, kako navodi, "odoborovolje Srbiju kako bi bila konstruktivna u razgovorima sa Kosovom, i da daju previše usluga Srbiji". 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vesna

31.03.2023 23:10

Ovo je jedna bitanga, lopov i fukara najveca

Vesnik

24.04.2023 23:21

@Vesna - Eh moja Vesna, on je vodja mnogo takvih sa tog podrucja inace nista od toga ne bi bilo. Dok se nje nafatirao Srbija je njemu bila i otac i majka.