КRKOBABIĆ SA INDIJSKIM AMBASADOROM: Partnerstvo urbanog i ruralnog u Srbiji i Indiji

Autor: Republika

Vesti

23.03.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teme sastanka bile su regionalni i ruralni razvoj, kao i iskustva dveju zemalja u programima za unapređenje uslova života i rada seoskog stanovništva.

КRKOBABIĆ SA INDIJSKIM AMBASADOROM: Partnerstvo urbanog i ruralnog u Srbiji i Indiji

Foto: Tanjug

- Principijelna i snažna podrška koju nam pruža u međunarodnim odnosima prijateljska Indija je i osnov za rešavanje praktičnih pitanja vezanih za ravnomerni regionalni razvoj - za odnos urbanog i ruralnog - stoji u saopštenju Ministarstrva za brigu o selu.

- Iskustva pete vodeće ekonomije u svetu, koja predstavlja potkontinent sa prepoznatljivim obeležjima urbanog i ruralnog u svim aspektima života i rada građana, biće nam dragocena - izjavio je danas u Palati Srbije ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić nakon sastanka sa sa Njagovom Ekselencijom, ambasadorom Indije u Srbiji Sandživom Кohlijem.

Foto: Tanjug

 

Teme sastanka bile su regionalni i ruralni razvoj, kao i iskustva dveju zemalja u programima za unapređenje uslova života i rada seoskog stanovništva.

NJ.E. Sandživ Кohli zahvalio je ministru na gostoprimstvu istakavši da „prijateljstvo naših dveju zemalja seže daleko u istoriju, još iz vremena Pokreta nesvrstanih“. Кohli je izjavio da preko 50 posto ukupnog indijskog stanovništva živi u ruralnim predelima, što iznosi skoro 700 miliona stanovnika, te da je za rešavanje svih infrastrukturnih, socio – ekonomskih, zdravstvenih i drugih problema bilo neophodno primeniti holistički pristup decentralizovanog planiranja, jer ljudi koji žive na određenom terenu najbolje znaju načine za njihovo prevazilaženje. 

- Šeme delovanja koje smo primenili omogućavaju da svaki radno sposobni stanovnik u nekom selu bude zaposlen najmanje 100 dana godišnje - pojasnio je Кohli.

Foto: Tanjug

 

Zadrugarstvo kao model organizovanja individualnih proizvođača pokazao se značajnim u iskustvima i Srbije i Indije. Ministar Кrkobabić ukazao je na uspeh poznatog programa bespovratne pomoći zadrugama koji je vratio udruživanje u Srbiju, a ambasador Кohli je istakao da u Indiji posluje čak ukupno 770.000 zadruga, uključujući oko 70.000 zadružnih mlekara, a da i druge, najveće privredne grane Indije počivaju na zadrugama.

Sagovornici su istakli kao važnu temu i mobilnost seoskog stanovništva obezbeđivanjem adekvatnih vidova prevoza. Pre svega državnom inicijativom, ali i javno-privatnim partnerstvom.

Foto: Tanjug

 

- Tema sastanka bila je i važna uloga žena u društvu, a naročito u selima. Indijska strana prenela je da državna izdvajanja u Indiji za rešavanje stambenog pitanja idu na bankovni račun upravo žena, a ministar Кrkobabić je istakao svoju inicijativu za uvođenje socijalne-garantovane penzije za sve stanovnike preko 65 godina koji nemaju penziju ni druga primanja, a kojih je najviše žena u selima, prema procenama čak 85 posto, a kojima je zaista neophodno obezbediti sopstveni vid prihoda - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sastanku su prisustovali i drugi sekretar Ambasade Indije u Srbiji Radžeš Кumar Pipal, sekretar Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović i pomoćnik ministra Tijana Nešić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading