NEKA OVAJ SVETI MESEC DONESE DOBRA DELA: Predsednik Vučić čestitao početak Ramazana - provedite ga u dravlju!

Autor:

Vesti

22.03.2023

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ramazan je mesec milosti, oprosta i blagostanja - naveo je Vučić.

NEKA OVAJ SVETI MESEC DONESE DOBRA DELA: Predsednik Vučić čestitao početak Ramazana - provedite ga u dravlju!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas najiskrenije čestitke svim vernicima islamske veroispovesti u Srbiji povodom početka meseca Ramazana.

- Neka ovaj sveti mesec donese dobra dela i da ga provedete u zdravlju, sreći i miru, zajedno sa svojim porodicama - poručio je Vučić.

- Ramazan je mesec milosti, oprosta i blagostanja. Dani ovog svetog meseca su podsticaj da ojačamo naše međusobne veze, uvažavanje i afirmišemo bogatstvo Srbije koje donose etničke, kulturne i verske različitosti na dobrobit svih naših građana - naveo je Vučić u čestitki, uz pozdrav: "Ramazan šerif mubarek olsun"!

Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru. To je za islamske vernike sveti mesec, jer je u njemu počela objava Kurana, u mubarek noći Kadra. U toku ramazana islamskim vernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. U znak sećanja na Muhamedovo prvo otkrovenje, godišnje obeležavanje Ramazana smatra se jednim od pet stubova islama i traje dvadeset devet do trideset dana, od jednog viđenja polumeseca do sledećeg.

Post od zore do zalaska sunca je farz (obavezan) za sve odrasle muslimane koji nisu akutno ili hronično bolesni, putuju, stare osobe, doje, dijabetičari ili imaju menstruaciju. Predzorni obrok se naziva suhur, a noćna gozba kojom se prekida post naziva se iftar. Iako su izdate fetve u kojima se proglašava da muslimani koji žive u regionima sa ponoćnim suncem ili polarnom noći treba da prate smenu dana i noći Meke, uobičajena je praksa da se prate dnevne promene najbliže zemlje u kojoj se noć može razlikovati od dana.

Veruje se da se duhovne nagrade (sevap) posta umnožavaju tokom Ramazana. Shodno tome, tokom sati posta muslimani se uzdržavaju ne samo od hrane i pića, već i od duvanskih proizvoda, seksualnih odnosa i grešnog ponašanja, posvećujući se umesto toga namazu (molitvi) i proučavanje Kurana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (114)

Loading
Mila

22.03.2023 17:07

Život u slozi i poštovanju različitosti su vrednosti koje Srbija oduvek neguje.

Marko

22.03.2023 17:07

Svim pripadnicima muslimanske veroispovesti zelim srecan ramazan

Nela

22.03.2023 17:07

Srecan pocetak Ramazana

Jela

22.03.2023 17:08

Poštujući i druge veroispovesti, Vučić je poslao divnu čestitku za Ramazan