SRBIJA JE IZABRALA EVROPSKU BUDUĆNOST: Kristofer Hil o najvažnijem rezultatu Ohridskih pregovora - bila je potrabna mudrost i hrabrost!

Autor:

Vesti

19.03.2023

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostaje još mnogo posla, a Sjedinjene Države će biti uz vas na svakom koraku - naveo je Kristofer Hil.

SRBIJA JE IZABRALA EVROPSKU BUDUĆNOST: Kristofer Hil o najvažnijem rezultatu Ohridskih pregovora - bila  je potrabna mudrost i hrabrost!

Foto: pixabay.com/www.profimedia.rs

Kristofer Hil

Nakon važnih sastanaka i razgovora koji su juče održani u Ohridu, oglasio se ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil i  pružio podršku našoj zemlji i predsedniku Aleksandru Vučiću na evropskom putu.

- Najvažniji rezultat Ohridskih pregovora: Srbija je prihvatila svoju evropsku budućnost i jasan plan kako da do nje stigne - odluka za koju su bili potrebni mudrost, integritet i hrabrost. Ostaje još mnogo posla, a Sjedinjene Države će biti uz vas na svakom koraku - naveo je Kristofer Hil na zvaničnom profilu na društvenoj mreži Tviter.

Da podsetimo, i komesar za proširenje Evropske unije Oliver Varhelji izjavio je danas da puna posvećenost normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pokazuje hrabrost i odlučnost ka njihovom EU putu.

On je na Tviteru čestitao Beogradu i Prištini i istakao da je EU spremna da podrži proces implemenacije.

- Potpuna posvećenost normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine pokazuje hrabrost i odlučnost ka njihovom EU putu. Čestitam svim stranama. Spremni smo da podržimo obe strane u procesu implementacije napisao je Varhelji.

Kako smo juče pisali, u Ohridu je održan sastanak evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, posle kojeg se predsednik Vučić obratio naciji.

Na poziv evropskog šefa diplomatije, u Ohridu se razgovaralo o sporazumu o implementaciji evropskog predloga.

Posle sastanka koji je trajao skoro 12 sati Vučić se obratio medijima.

- Danas je bio dan u kome je trebalo da dogovorimo implementacioni plan. Ono što je važno da se kaže da ovih nekoliko tačaka koje smo dogovorili će postati deo pregovaračkog okvira. Jedna od ključnih tačaka je da će Evropski savet procenjivaće koliko je ko uradio iz implementacionog plana, koji će biti proširen. Kao prioritetna obaveza stavljeno je formiranje ZSO. Moram da kažem da sam zbog toga zaista zadovoljan, govori se o nestalim osobama, o donatorskim konferencijama. Plan će sigurno morati da se nadograđuje - rekao je Vučić.

- Nisam ni danas potpisao ništa. Stavio sam do znanja šta su naše crvene linije. Nije bio nikakav dan D, ali je bio ok dan. Sutra ću građanima predstaviti svaku tačku. Od ponedeljka i utorka ću biti spreman da primam na konsultacije sve predstavnike poslaničkih grupa. U mesecima pred nama je ozbiljan i ne lak posao. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Ona

19.03.2023 16:37

Boze Dali njemu iko ista veruje.Mutivoda,………