ISTORIJU NE MOGU DA PROMENIM! Hil o martovskom pogromu: Ono što se dogodilo 2004. bilo je UŽASNO!

Autor:

Vesti

17.03.2023

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Navršava se 19 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

ISTORIJU NE MOGU DA PROMENIM! Hil o martovskom pogromu: Ono što se dogodilo 2004. bilo je UŽASNO!

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je danas da je progon Srba sa Kosova pre 19 godina užasan događaj i istakao da je upavo zbog takvih stradanja važno da se iskoristi mogućnost koju pruža dijalog pod pokroviteljstvom EU, kako bi svi u regionu imali mirnu i prosperitetnu budućnost.

Istakao je da nije u mogućnosti da menja istoriju, ali da će se potruditi da doprinese boljoj budućnosti u regionu, prenose agencije.

- Ono što se dogodilo 2004. godine bilo je užasno. Nasilje uništava mir i stabilnost, ne doprinosi nečemu boljem. Ti strašni događaji mogu poslužiti kao podsetnik na rizike sa kojima se suočavamo baveći se istim problemima danas. Zato je veoma važno da iskoristimo mogućnosti koje nam pruža dijalog pod pokroviteljstvom EU, da se svima u ovom regionu pruži mirna i prosperitetna budućnost, koju zaslužuju - rekao je Hil.

Podsetimo, tokom svojevrsne "Kristalne noći" nad Srbima, kao i nad njihovom imovinom, svetinjama, hramovima i spomenicima, marta 2004, sa Kosova i Metohije proterano je 4.012 Srba. Većina se nikada nije vratila u svoje domove. Tokom nasilja na KiM 17, 18. i 19. marta 2004. ubijeno je najmanje 27 osoba, od kojih 16 Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Tokom pogroma porušeno je, koliko se zna 935 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i drevna crkva Bogorodice Ljeviške. Prva liturgija u njoj služena je tek šest godina docnije, ali tragovi devastacije i požara nisu otklonjeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading