NE OČEKUJEMO POTPISIVANJE! Eskobar: Ovo je sporazum o normalizaciji odnosa, ne o MEĐUSOBNOM PRIZNANJU!

Autor:

Vesti

16.03.2023

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eskobar je istakao da se nada napretku u pregovorima.

NE OČEKUJEMO POTPISIVANJE! Eskobar: Ovo je sporazum o normalizaciji odnosa, ne o MEĐUSOBNOM PRIZNANJU!

Foto: Printskrin/Youtube/24 sata Vesti

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar drži konferenciju za štampu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine koji je zakazan za subotu 18. mart u Ohridu.

- Ovaj sporazum daje najbolje mogućnosti da se krene napred, da stvori uslove za sve ljude u regionu. Nadamo se da će obe strane da budu ozbiljne, da će imati viziju da iskoriste priliku koja im se pruža - rekao je Eskobar.

Kako je istakao, obe strane treba da razmišljaju o preprekama, i nađu način da ih prevaziđu.

- Ono o čemu će se raditi je to kako da se približimo Evropi i politički i ekonomski - dodao je on.

Želimo da oni budu blizu povezani sa svim evropskim strukturama, što znači da želimo da vidimo Kosovo u evropskim integracijama, dodao je Eskobar.

- Ekonomske mogućnosti će se uvećati ako svih 6 zemalja bude na istom putu, i na tome će biti naš fokus. Radi se na integraciji Srbije i Kosova, kao i preostale 4 zemlje - naveo je Eskobar.

Ono što se nadamo, da ćemo učiniti bolji i jači položaj Srba na KiM, i nadamo se da će ZSO biti implementiran, jer to je nešto zaista dobro, dodao je on.

- Ne očekujem da će biti neko potpisivanje sada, ali se nadam napredku. Mogućnosti bi bile veoma pozitivne za region - objasnio je potom.

- Želimo da vidimo priznanje da je ZSO značajna stvar za Srbiju i Kosovo - rekao je Eskobar, dodajući da je činjenica da se ZSO nalaze u Briselskom sporazumu. Ona će se ostvariti, pitanje je kada - napomenuo je.

Očekujemo i želeli bismo da vidimo što veće učešće Srba na kosovskim izborima, kaže Eskobar.

- Bliži smo sastavljanju ZSO, jer kosovska vlada konačno shvata da ovo mora da se ispuni. Mnogo smo bliži implementiranju ZSO nego prethodnih nedelja - rekao je on potom.

Mi znamo da je Balkan region koji mnogo obećava, i ovaj sporazum će svim zemljama u Evropi značajno doprineti, to je najznačajniji ishod svega ovoga.

- On otvara vrata boljoj ekonomskoj integraciji. To je jedan veliki region, sa dosta ljudi sa visokom stopom rasta - objašnjava Eskobar.

Osnovni sporazum o normalizaciji obuhvata sve Briselske sporazume, a to uključuje ZSO, i to se mora ostvariti, rekao je Eskobar, dodajući da sve mora biti sporovedeno i realizovano.

- Ovaj sporazum treba da "otvori vrata" jer ćemo konačno imati normalizaciju Srbije i Kosova - napomenuo je Eskobar i dodao:

- Oni treba da razgovaraju kako da se ide dalje ka potpisivanju sporazuma. Da razmišljaju kako da se prevaziđu prepreke i da sa tog sastanka izađu shvativši da će se to nastaviti dok to ne rešimo. Naša očekivanja su sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznjanju - poručio je Eskobar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading