IZVEŠTAJ KOJI JE CIA SAKRILA! Stravični propusti u istrazi ubistva Zorana Đinđića!

Autor: Republika

Vesti

12.03.2023

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miodragu Rakiću, savetniku tadašnjeg predsednika Tadića, Amerikanci rekli: "Zakopaj ovo što dublje"

IZVEŠTAJ KOJI JE CIA SAKRILA! Stravični propusti u istrazi ubistva Zorana Đinđića!

Foto: Profimedia, Printscreen

Sudskim postupkom dokazano je da su na premijera 13. marta 2003. pucali pripadnici "zemunskog klana", ali nikada nisu otkriveni inspiratori i nalogodavci niti je ispitana uloga i odgovornost službi u ubistvu premijera.

Ono što se malo zna jeste da je 2006. sastavljena specijalna komisija, na inicijativu tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, koju su činili najistaknutiji balističari i eksperti sudske medicine.

Ova komisija radila je od juna 2006. do septembra 2007. i imala je zadatak da ispita celokupnu istragu o ubistvu Đinđića. Uvidom u izveštaje prethodnih sličnih tela komisija je utvrdila niz propusta i nelogičnosti - od loše urađenog uviđaja, preko veštačenja do obdukcije...

SVE JASNO

Republika je došla u posed izveštaja ove komisije koji nikada nije ugledao svetlost dana jer je upravo to tražila Amerika od koordinatora ove komisije Mikija Rakića, tadašnjeg savetnika Borisa Tadića.

- Prvi put posle sastavljanja tog izveštaja Rakić je otišao u Ameriku, a tamo mu je jasno stavljeno do znanja da znaju za taj izveštaj. Naređeno mu je da izveštaj zakopa u neku rupu da nikada ne bi ugledao svetlost dana - kaže sagovornik Republike.

Propusti u uviđaju

- Greškom upakovana vlažna krv u kese
- Propale analize DNK tragova na žardinjeri
- Nikada nije urađena skica s ucrtanim mestom pogotka
- Nisu detaljno pregledane štake koje je okrznuo metak
- Opisan samo gornji deo odeće Đinđića, ne i pantalone
- Oštećenje na zgradi od metka nije pravilno fotografisano

Da je katastrofalnih propusta u samom procesu istrage bilo, potvrdio je našem listu i jedan bivši obaveštajac:

- Znam da postoji taj tajni izveštaj. Sve te činjenice i strogo poverljive papire je neko imao i ranije. Međutim, nije im palo na pamet da iskoriste razne zapisnike, izjave svedoka, fotografije ili neke druge dokumente. Propusta je bilo u raznim fazama.

ZAOBIŠLI BITNO

Naš sagovornik dodaje da je neverovatno da razne komisije, od one s profesorom Žarkom Koraćem na čelu, preko eksperata iz nemačkog Visbadena do one koju su formirali Tadić i njegovi saradnici, nisu posvetile pažnju mnogim važnim detaljima.

- Postojalo je, na primer, nekoliko svedoka koji su davali sasvim suprotne izjave od onoga što je sačinjeno u zapisniku - kaže ovaj bivši obaveštajac, koji je penzionisan nekoliko godina pre atentata.

Obučen u sivo, nosio Politiku

U trenutku ubistva premijer Srbije na sebi je imao tamnosive kiton pantalone sa svetlosivim prugama, veličine 54, plavobelu košulju azaro s pepito šarama i dugih rukava, kaiš s dva lica - napred crn i tamnooker na naličju. Uz sebe je imao i telefon samsung i dnevno izdanje Politike od 12. marta 2003.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading