SASTANAK VUČIĆ I KURTIJA 18. MARTA U OHRIDU: Najavljena nova runda dijaloga uz posredstvo Evropske unije!

Autor:

Vesti

03.03.2023

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Formiranje Zajednice srpskih opština "bio i ostao najteži deo razgovora".

SASTANAK VUČIĆ I KURTIJA 18. MARTA U OHRIDU: Najavljena nova runda dijaloga uz posredstvo Evropske unije!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastaće se 18. marta u Ohridu, uz posredstvo EU, potvrdio je u Briselu visoki zvaničnik EU RTS-u.

- EU od sastanka očekuje dogovor o planu za implementaciju, koji je neodvojivi deo evropskog predloga sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine -  naveo je zvaničnik, naglasivši da je formiranje Zajednice srpskih opština "bio i ostao najteži deo razgovora".

Evropski funkcioner je naveo da je cilj razgovora u Ohridu zaključivanje dogovora o implementaciji, a ako to ne bude moguće, biće jasno da li je to zbog opstrukcije neke od strana ili zato što je potrebno još rada na sporazumu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj o rezultatima sastanka izvestiće lidere EU na samitu koji se održava 23. i 24. marta.

- Bez dogovora o implementaciji, evropski plan bi bio samo neobavezujuća politička deklaracija - navode u Briselu, ističući da će oba "integralna" dela predloga o normalizaciji biti potpisana na kraju procesa, čime će postati pravno obavezujući sporazum za obe strane.

Razgovori o Zajednici srpskih opština i dalje su vrlo osetljivo pitanje na Kosovu i Metohiji i nisu daleko odmakli, navodi zvaničnik.

- Naš stav je da sporazum o Zajednici, postignut još pre 10 godina, mora da bude primenjen. Kosovo treba da promeni narativ o ovom pitanju. U Evropi postoji bar 16 modela koji bi mogli da posluže kao primer i inspiracija - ističu predstavnici EU.

Zvaničnik EU nije želeo da komentariše različite interpretacije sastanka koje su u medijima dali Vučić i Kurti, navodeći da je važno ono što su lideri rekli na samom sastanku.

- Sporazum je prihvaćen, ali bez dogovora o implementaciji ne vredi mnogo. Od Beograda i Prištine smo tražili da, u međuvremenu, budu umereni i uzdrže se komentara koji bi otežali sledeći sastanak - naveo je zvaničnik EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (175)

Loading
Ursula

03.03.2023 08:09

Srbija ce uvek postovati sve zakone, za razliku od Pristine.

Ana

03.03.2023 08:10

Očekujemo pozitivan ishod sastanka. Podrška Vučiću u odbrani interesa Srbije.

Kloi

03.03.2023 08:10

Nadamo se najboljem ishodu ovog dijaloga. Vreme je da Pristina shvati gde ne pripada.

Olgica 55

03.03.2023 08:11

Svakako ce biti dobro da EU ne posreduje jer su pristrasni prema Pristini. Srbija daje sve od sebe da ispostuje sve sto treba. Pristina, pak, ne.