VUČIĆ OTVARA 44. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA: Napravili smo velike pomake u turizmu!

Autor:

Vesti

22.02.2023

18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju 44. Međunarodnog sajma turizma.

VUČIĆ OTVARA 44. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA: Napravili smo velike pomake u turizmu!

Foto: Printscreen

Svečano otvaranje počelo je u 18.00 časova na Beogradskom sajmu.

Sajam je otvorio nastup muzičara Slobodana Trkulje i benda Balkanopolis, a potom je prikazan video koji je pripremila Tursitička organizacija Srbije.

Obraćanje ambasadorke Kine Čen Bo

Prisutnima se obratila ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

- Želela sam da se zahvalim sajmu jer je pružio priliku da unapredi saradnju Kine i Srbije i cetralno-istočne Evrope - rekla je i dodala da se zahvaljuje i predsedniku Vučiću, Vladi Srbije i ministarstvima.

Republika

Foto: Printscreen

Vučić i Bo

- Poseban značaj je prisustvo predsedika Srbije - rekla je.

- Kina i Srbija su geografski udaljene zemlje, ali možemo samo da uzmemo kartu i pasoš i da krenemo. Želela bih da mnogo više kineskih turista dođe u Srbiju - poručila je Bo.

Obraćanje predsednika 

Prisutnima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Republika

Foto: Printscreen

Obraćanje Aleksandra Vučića

- Danas je važan dan za nas - rekao je Vučić i citirao izjavu Konfučija - "Gde god da idete, idite otvorenog srca"

- Uvek smo mislili da turizam ne pripada nama, jer nemamo more, kao zemlje u okruženju. More nemaju mnoge zemlje koje su uspešnije od onih koje ga imaju - rekao je predsednik i dodao da imamo duplo više noćenja i velike prihode od turizma poslednjih nekoliko godina.

- Za nas je Kina iskren prijatelj - istakao je on o partneru ovogodišnjeg sajmu.

- Borićemo se da 2027. godine dobijemo specijalizovani Expo, to bi imalo veliki značaj za nas.Mislim da možemo da pobedimo i dobijemo organizaciju.-

- Zahvalni smo vam na tome što učestvujemo u inicijativi "Pojas i put. Što se zalažete za mir i smete to jasno da izgovorite. Za nas je jako važno što imamo prijateljstvo od poverenja. Hoću da pozovem kineske građane da dođu u našu zemlju i Srbiju. Imaju mnogo toga lepog što mogu da vide. Ali mogu da im garantujem da nigde ni u jednoj drugoj zemlji u Evropi neće biti tako srdačno dočekani, raširenih ruku i otvorenog srca, kao što će ih dočekati u Srbiji. Mi vas čekamo kao najbliže i najdraže prijatelje - rekao je Vučić. 

Vučić je pohvalio ministra Huseina Memića koji se angažovao na novim projektima vezanim za Dunav. 

- Moraćemo da radimo dosta toga na infrastrukturi za planinski turizam, kao i na banjskom turizmu, mnoge banje su nam uništene u periodu od 2000. do 2010. godine - rekao je predsednik. 

Broj Kineskih turista od 2012. do 2019. pre pandemije, kada smo se zatvorili, i Srbija i Kina, povećan 30 puta, mi želimo da bude povećan 300 puta i 3000 puta, ali mi time nismo zadovoiljni, mislimo da zaslužujemo i da bi bilo dobro da vidimo veći broj kineskih putnika.

- Otvaranje direktnih linija će pomoći da se veliki broj kineskih turista dovede ovde, kao što ćemo mi sa velikom želju i strašću posećivati Kinu - naglasio je on. 

Vučić je poželeo dobrodošlicu svim izlagačima koji će se predstaviti na sajmu i svim posetiocima, a potom obišao štandove.

Republika

Foto: Printscreen

Predsednik obilazi štandove na sajmu

Predsednik obilazi sajam

Predsednik je u pratnji ambasadorke Kine Čen Bo, ministra finansija Siniše Malog i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića krenuo u obilazak sajma. 

Među prvim štandovima koje je obišao bio je štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gde je predsaednik dobio poklon - ručni rad žena sa Kosova i Metohije. 

Republika

Foto: Printscreen

Predsednik dobio poklon

Predsednik je napomenuo da će država nastaviti da podiže lestvicu i da teži boljem.

Odgovori na pitanja novinara

- Zahvalan sam angažmanom, Husein Memić je pokazao energiju i nadam se da će tako nastaviti - istakao je predsednik.

- Sve što sam rekao u Narodnoj skupštini, Srbija će se toga držati, ma šta da bude i kako god da bude - rekao je.

- Video sam se, sedeo sam pored ukrajinskog premijera. Ukrajina je nama prijateljska zemlja. Nemamo ništa protiv Ukrajine, solidarišemo se sa narodom Ukrajine. Razgovarao sam sa ukrajinskim premijerom, sa Dmitrijem Kulebom u Njujorku, sa izbeglicama u Vranju- dodao je na pitanje N1.

- Mi želimo mir, to je želja Srbije, to je politika Srbije. -

- NAravno da naša situacija nije jednostavna, naravno da smo izloženi pritiscima, ali to nije prvi put. Sutra je veliki dan, otvaranje fabrike Kontinental - rekao je.

- Što se tiče političkih pritisaka na Srbiju, moramo da čuvamo mir, moramo da čuvamo svoje interese - zaključio je Vučić

Expo 2027

Okupljenima je predstavljen i video koji ilustruje kandidaturu Beograda za svetsku izložbu "Ekspo 2027". 

Slogan sajma - "Kad je odmor nije teško"

Na Međunarodnom sajmu turizma i Međunarodnom sajmu hotelsko-ugostiteljske opreme Horeca - Oprema, koji će biti održani do 26. februara pod sloganom "Kad je odmor nije teško", učestvovaće oko 350 izlagača iz 33 države, među kojima je i osam novih država sa afričkog kontinenta.

Ovogodišnji sajam će biti najuspešniji do sada, najavili su ranije organizatori. Kina će biti partner ovogodišnjeg Sajma turizma, saopštio je Beogradski sajam i istakao da Srbija sa tom zemljom ima izvanredne partnerske odnose u privredi, kulturi i drugim oblastima.

Takođe, premijerno će se ove godine na sajmu predstaviti Alžir, Burundi, Kamerun, Obala Slonovače, Gabon, Ekvatorijalna Gvineja i Namibija. Ovogodišnja tradicionalna turistička smotra celog regiona jugoistočne Evrope i drugih delova sveta - 44.

Međunarodni sajam turizma i 18. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme Horeca - Oprema, biće prilika da se uz pomoć i veliku podršku Ministarstva za turizam i omladinu unapredi turistička razmena. Takođe, da se domaći turisti upoznaju sa mogućnostima da posete zemlju bogate istorije i nasleđa, ali i da se kineski turisti vrate na prvo mesto, kada su u pitanju dolasci stranih gostiju u Srbiju. Kao poseban događaj na Sajmu turizma planiran je i B2B (biznis tu biznis) susret sa predstavnicima iz Kine u koordinaciji sa Privrednom komorom Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (72)

Loading
Igor

22.02.2023 18:05

Predsednik neumorno radi na promociji Srbije.

Anđela

22.02.2023 18:06

Turizam je grana privrede koja je u Srbiji u usponu i sve više doprinosi ukupnom razvoju države.

Laza

22.02.2023 18:06

Nadamo se da ce biti uspesan i veoma posecen sajam.

Nina

22.02.2023 18:09

Dobra prilika da se pokazu nasa turusticka mesta.