Veliki interes za srpske organske proizvode u Nemačkoj: OČEKUJU SE POSLOVI VREDNI PREKO PET MILIONA EVRA

Autor:

Vesti

15.02.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski proizvođači organske hrane predstavljaju se na Međunarodnom sajmu organske hrane BIOFACH koji se održava od 14. do 17. februara 2023. godine u nemačkom gradnu Nirnbergu.

Veliki interes za srpske organske proizvode u Nemačkoj: OČEKUJU SE POSLOVI VREDNI PREKO PET MILIONA EVRA

Foto: Promo/PKS

Na Međunarodnom sajmu organske hrane BIOFACH koji se održava od 14. do 17. februara 2023. godine u nemačkom gradnu Nirnbergu srpski proizvođači organske hrane predstavljaju se u okviru Nacionalnog štanda Srbije pod sloganom „We speak organic – Organic product from Serbia - Tradition Transformed into Innovation“.

Nastup dvanaest kompanija organizovan je uz podršku Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, Švajcarskog programa za promociju izvoza (SIPPO) i Nacionalne asocijacije Serbia Organica. 

- Predstavljamo ono najbolje što možemo da predstavimo svetu u sektoru organskog uzgoja i proizvodnje. Nastupu je prethodila ozbiljna priprema, obišli smo sve kompanije, analizirali ponudu i način prezentovanja i predložili kako bi trebalo da se predstave na inostranom tržištu - kaže Dimitrije Ivanović, rukovodilac Službe za organsku proizvodnju Privredne komore Srbije.

Ističe da srpske kompanije očekuje veliki broj bilateralnih sastanaka sa partnerima iz celog sveta. 

- Imamo zakazanih 400 sastanaka koji su dogovoreni pre dolaska na sajam - kaže Ivanović i ukazuje da je velika posećenost srpskog štanda, a celokupan nastup naše privrede znatno unapređen, imajući u vidu da već petu godinu zaredom Srbija nastupa na ovom sajmu.

Vrednost prošlogodišnjih ugovora postignutih na Biofahu iznosio je oko 5 miliona evra, a ove godine očekujemo još vrednije poslove.To je dovoljna potvrda i merilo konkurentnosti domaćih organskih proizvoda na ino tržištu, istakao je Ivanović.

Svoju izvoznu ponudu predstavljaju kompanije MENEX iz Kruševca, ECOAGRI SERBIA iz Bele Crkve, MASTER FOOD iz Užica, FRUTORGA iz Prokuplja, MEDINO iz Krnjeva, BMD, DRENOVAC i YUGOTREJD iz Arilja, ORGANIK FRUIT TRADE iz Šapca, ITN GROUP iz Beograda, AGRO-BIS iz Blaca i ES KOMERC iz Prijepolja.

- Posetiocima i potencijalnim poslovnim partnerima naše kompanije nude širok asortiman proizvoda od svežeg, sušenog, liofiliziranog i zamrznutog voća i povrća, voćnih pirea, sušenih pečuraka, do proizvoda od žitarica, organskih testenina, voćnih namaza i organskog meda - kaže Bojana Lalović iz Centra za organizaciju sajmova PKS.

Fokus priprema za nastup bio je na održivosti i promociji održive proizvodnje. Kompanije su stekle uvid u sve segmente proizvodnog procesa u globalnim lancima snabdevanja, od pripreme sirovine do pakovanja za koje su zainteresovani inostrani kupci, navela je Lalović.

- Na Nacionalnom štandu biće organizovano više događaja  pod nazivom  „Partnerstvo za održivost“, koji će biti prilika da ugostimo partnere i kupce iz Skandinavije, Švajcarske i Nemačke,  promovišemo proizvodnju srpskih organskih proizvođača, kao i da naučimo više od lidera održivosti, kao što su skandinavske zemlje - ukazala je ona.

BIOFACH je najveći svetski sajam u oblasti organske proizvodnje i održava se pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije pokreta organske poljoprivrede (IFOAM), čiji je član i PKS.

Tradicionalno se tokom četiri dana trajanja sajma održavaju konferencije, seminari i radionice, koji čine jedinstvenu platformu za razmenu znanja, informacija i profesionalnog umeća među proizvođačima, kupcima, dobavljačima i ostalim zainteresovanim stranama za inovativne proizvode i usluge iz organskog sektora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading