DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE RASKRINKALO MAJIĆA: Nakon njegove debate sa Draganom Boljević isplivala istina na videlo

Autor:

Vesti

08.02.2023

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, učestvovao je u debati o promeni Ustava i zakonima koji regulišu rad sudija i tužilaca sa počasnom predsednicom Društva sudija Srbije Draganom Boljević, koja je na videlo iznela zanimljive činjenice o sudiji Majiću, koje je potvrdilo i Društvo sudija Srbije.

DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE RASKRINKALO MAJIĆA: Nakon njegove debate sa Draganom Boljević isplivala istina na videlo

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ, M.Milivojević, N1

Debata počasne predsednice Društva sudija Srbije Dragane Boljević i sudije Vrhovnog suda i njenog kolege iz Apelacionog suda Miodrag Majića održana je tokom emisije Newsnight na TV N1.

Tema ovog dela emisije u kojem su gosti bili Boljević i Majić bila je to da li dolazi vreme u kojem će građani verovati da sudije sude isključivo po slovu Zakona bez upliva politike.

Sudija Majić sve vreme je tvrdio da bez "političke trgovine" neće moći da bude doneta nijedna bitna odluka u Visokom savetu sudstva, "jer će biti blokirana ako politika ne pošalje signal", a onda je Boljević jasno i argumentovano objasnila kako je formalni uticaj koji je politika imala i koji je ranije postojao u zakonima znatno smanjen, kao i da Majićeve tvrdnje nisu tačne.

- Pošto je Miša danas nekoliko puta ukazao na mene kao na nekog ko je apologeta ovog što se dešavalo, moram da kažem, ja se nisam plašila da kritikujem i da ostanem bez posla 2009. godine, kada sam smatrala da nešto nije dobro, kao što se tad nisam plašila tako se ni sad nisam plašila da kažem šta je dobro, a ovo je bolje nego što je bilo, a Majić je ćutao kad se desio reizbor, ti si radio u toj Reformi, pisao si ZKP, nisi imao nikakav problem, pa ćeš ti meni da pričaš - rekla je Boljevićeva, koju je Majić pokušao da prekine u nekoliko navrata.

Budući da je uspela da se izbori za svoju reč, počasna predsednica Društva sudija Srbije je iznela još neke činjenice, koje je potvrdilo i Društvo sudija Srbije, koje se zvaničnim saopštenjem oglasilo na svom Tviter nalogu.

- Da se razgovor o predlozima pravosudnih zakona koji je vođen 6.2.2023. u emisiji Newsnight ne bi shvatio kao lični sukob sagovornika, ali i da bi se poštovala istina, treba da ostane zabeleženo da su sve iznete tvrdnje sudije Boljević istinite. Stavovi nisu “koštali” sudiju Majića funkcije predsednika suda, na koju je inače izabran sa svega 5 godina sudijskog staža. U sklopu tzv. reforme koju je sudija Majić odabrao da ne komentariše javno, Prvi opštinski sud je prestao da postoji - a samim tim i bilo koja...
pa i predsednička funkcija u sudu. Ipak, iste godine, sudija Majić je, zahvaljujući “reformi”, sa svega 9 godina sudijskog staža napredovao za dve instance - u novoosnovani Apelacioni sud u Beogradu. Novoizabran, raspoređen je u odeljenje za ratne zločine s “duplom platom”
- navodi se u saopštenju Društva sudija Srbije i dodaje:

- Odmah je potom učestvovao u izradi Zakonika o krivičnom postupku, koja je u širem smislu bila deo "reformskog" procesa. Duže od četvrt veka i sudija Boljević i Društvo sudija bore se za jačanje nezavisnosti sudstva i unapređenje Srbije kao pravne države. Zato su neprihvatljie i uvredljive više puta ponovljene javne izjave sudije Majića o "saučesništvu" , "garantovanju", "davanju legitimiteta", "apologetici" (bezrezervnom i neiskrenom hvaljenju) loših zakonskih izmena. Društvo sudija i njegove predstavnice u radnoj grupi za izradu sudskih zakona - sudije Bjelogrlić i Boljević jasno i javno su iznele kritike pojedinih rešenja iz predloga sudskih zakona.

Kako se dalje navodi u ovom saopštenju, ćutanje i kritika, samo kad to odgovara Majiću je potpuno neprincipijelno.

- Štaviše, njihove pisane kritike i sada su na sajtu Ministarstva pravde. Kao što loša rešenja zahtevaju kritiku, tako i dobra rešenja zahtevaju pohvalu. Takav objektivan stav, a ne ispolitizovan kritizerski, priliči sudijama. Zbog toga je neprincipijelno ćutanje sudije Majića kada mu to odgovara, i kritikovanje, takođe kada mu to odgovara, zahtevalo da se osvetli i sagleda u svetlu njegovih stavova povodom ranijih i aktuelnih promena u pravosuđu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading