POSLE 37 GODINA, BRANKO PEŠIĆ SE VRAĆA KUĆI: Vesić o spomeniku jednom od najomiljenijih gradonačelnika Beograda

Autor:

Vesti

04.02.2023

14:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na predlog Gorana Vesić, Skupština grada Beograda u septembru 2020. godine donela odluku da se Branku Pešiću podigne spomenik.

POSLE 37 GODINA, BRANKO PEŠIĆ SE VRAĆA KUĆI: Vesić o spomeniku jednom od najomiljenijih gradonačelnika Beograda

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Spomenik jednom od najomiljenijih gradonačelnika Beograda, Branku Pešiću, završen je danas, na 37. godišnjicu njegove smrti, a ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić, koji je inicirao postavljanje spomenika, rekao je da se Beograd na ovaj način odužuje čoveku koji je mnogo uradio za njegov razvoj. 

- Posle 37 godina, Branko Pešić se vraća kući. Na današnji dan, pre 37 godina, preminuo je čovek o kojem je opšte mišljenje je da je bio najpopularniji gradonačelnik Beograda u modernoj istoriji. Spomenik je danas završen i preuzima ga predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević - rekao je Vesić koji je zajedno sa Nikodijevićem posetio livnicu u kojoj je spomenik izrađen.

Vesić je podsetio da je na njegov predlog, Skupština grada Beograd u septembru 2020. godine donela odluku da se Branku Pešiću podigne spomenik.

Istakao je da su u Beogradu iza Pešića ostali Gazela, Beograđanka, Terazijski tunel, kao i Fest, Bemus, Bitef, te da je zahvaljujući njemu, Beograd je postao velegrad. 

Pešić je bio poznat kao gradonačelnik koji je neposredno komunicirao sa građanima, nije se krio od njih, već sa njima razgovarao i u tom direktom razgovoru rešavao probleme, dodao je Vesić.

- Ponosan sam i srećan što sam sa ovim ljudima radio jednu veliku stvar, da se Beograd seti svog najboljeg gradonačelnika i da pokaže da ume da iskaže zahvalnost ljudima koji su činili najbolje ovom gradu - rekao je Vesić.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević je rekao da će spomenik biti postavljen na Zemunskom trgu na Dan Beograda, ili na Dan oslobođenja Beograda, u zavisnosti od vremena završetka rekonstrukcije trga u Zemunu, u kojem je Pešić živeo.

- Hvala Goranu Vesiću na ovoj inicijativi. Drago mi je što se odužujemo Branku Pešiću, čoveku koji je učestvovao u oslobođenju Beogarada, a onda bio i njegov gradonačelnik. Njegova vizija razvoja Beograda i dalje živi - rekao je Nikodijević.

Spomenik Branku Pešiću je delo vajara Marka Kratohvila, izrađen je u bronzi, sa tamnom patinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading