NE LIPŠI, SRBIJO, DO EU! Šolc najavio novo pomeranje rokova

Autor:

Vesti

04.02.2023

10:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački kancelar je poručio da bi pre proširenja Unije na zemlje zapadnog Balkana trebalo reformisati samu Uniju.

NE LIPŠI, SRBIJO, DO EU! Šolc najavio novo pomeranje rokova

Foto: Tanjug/AP

Posle punih 11 godina otkako je Srbija u statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ponovo hladan tuš - prvo reforma EU, pa proširenje na zemlje zapadnog Balkana!
Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da sama Unija mora prvo da sredi unutrašnje probleme da bi uopšte mogla da primi nove članice. Šolc je ovo poručio tokom govora u Pragu krajem prošle godine, ali je savezna nemačka vlada tek sada ovo objavila, što se tumači kao signal da bi Nemci u narednom periodu mogli (zvanično) zatražiti reformu EU pre daljeg procesa proširenja.

BITI SPOSOBAN

Šolc je kazao da bi pre proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, za koje je rekao da na prijem čekaju više od 20 godina, kao i primanje Ukrajine i Moldavije, trebalo reformisati samu Uniju.

- EU, koja će biti proširena na 30 ili 36 članica, morala bi poboljšati strukture za donošenje odluka da bi bila sposobna da deluje. Tamo gde je danas potrebna saglasnost svih članica, pojačava se rizik da bi sa svakom novom primljenom članicom jedna jedina zemlja mogla ulaganjem veta sprečiti donošenje odluka - rekao je Šolc, a objavljeno je na sajtu nemačke vlade.

Mediji prenose da bi Nemačka mogla da zatraži da se pred početak predpristupnih pregovora intenzivira dijalog s ostalim zemljama članicama EU da se ukine veto na odluke koje se odnose na spoljnu politiku. Zemlje istočne Evrope poput Poljske, Češke ili Mađarske bi želele da ostane mogućnost veta u spoljnoj politici da bi, na taj način, pojačale svoj uticaj na odluke koje se donose u Briselu.

- Osim uvođenja mehanizma donošenja odluka prostom većinom umesto konsenzusa u Savetu EU, Šolc se založio i za novi balans u Evropskom parlamentu i za Evropsku komisiju, koja bi i dalje zadržala princip da svaka zemlja ima po jednog člana, ali koja bi bila efikasnije organizovana - navodi se u saopštenju vlade Nemačke.

PRVI GOVOR

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić podseća da je i francuski predsednik govorio o tome, da je teško prognozirati kada će do te promene i doći, ali jeste izvesno, dodaje, da bez toga ne možemo da očekujemo proširenje Unije u nekom kratkom roku.

- Francuski predsednik Makron, čim je prvi put izabran 2017, počeo je da govori o tome da je proširenje EU nemoguće bez unutrašnjih reformi u evropskim institucijama. Od tada do danas ostao je čvrst u tom stavu. Nemački kancelar Šolc, pet godina kasnije, deli tu poziciju. Ključna promena trebalo bi da se desi u sistemu odlučivanja i prelaska na dvotrećinsku kvalifikovanu većinu. To bi značilo ukidanje prava veta i upravo je to glavni kamen spoticanja jer mnoge zemlje nisu spremne da se odreknu tog prava. Da li će i kada doći do te promene, teško je prognozirati, ali ono što je izvesno jeste da bez toga ne možemo da očekujemo proširenje EU u nekom kratkom roku - poručila je Grubješićeva za naš list.

Jovanović: Nije to ništa novo

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da Šolcova poruka nije ništa novo, samo je sada formulisano kao zvaničan stav.

- Postoje i nerešena pitanja i trajaće to još najmanje deset godina. Međutim, nevezano za to, mi moramo da ispravimo grešku još iz 2000, kada smo zatražili prijem Srbije i Kosova zajedno - kazao je Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Gogili

04.02.2023 16:14

Mi smo srusili dva velika carstva a vi se rusite sami