Vesić: U oblasti transporta Srbija se tretira kao članica EU

Autor:

Vesti

25.01.2023

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vesić je istakao da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o zajedničkim projektima.

Vesić: U oblasti transporta Srbija se tretira kao članica EU

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Goran Vesić i Adina-Joana Valean

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić razgovarao je danas u Briselu sa evropskom komesarkom za transport Adinom - Jaonom Valeanom o usaglašavanju propisa sa EU u toj oblasti i zajedničkim projektima, i istakao da bi Srbija u oblasti transporta već trebalo da se tretira kao država članica Evropske unije.

- Veoma sam zadovoljan razgovorima koje sam imao u Briselu. Postoji saglasnost da se u transportu Srbija tretira skoro kao članica EU. Naša zemlja je na evropskim koridorima i važno da budemo kompletno usaglašeni sa Unijom - rekao je Vesić nakon sastanka.

Preneo je da je na sastanku bilo reči o usaglašavanju propisa u toj oblasti sa EU, i dodao da će tokom godine biti usvojeno šest zakona i dva podzakonska akta, i  Srbija će u potpunosti biti usaglašena sa evropskim propisima i standardima u oblasti saobraćaja.

- U zakonodavnim  aktivnostima plana za priključenje EU, Ministarstvo na čijem sam čelu predložiće šest zakona - o železnici, o interoperabilnosti železničkog sistema, o bezbednosti železnicckog saobraćaja, kao i ratifikaciju Konvencije o bezbednost na morima, te zakon o vazdušnom saobraćaju i zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, drumskom i vodnom saobraćaju - precizirao je ministar.

Uz dve uredbe, to je ono što Ministarstvo treba da uradi u procesu priklucčenja EU, dodao je on i tako “ćemo ispuniti sve obaveze za 2023. godinu iz nacionalnog plana za priključenje EU koji je usvojila Vlada”.

- Siguran sam da poglavlja 14  i 21 u pregovorima koje Srbija vodi sa EU, koja se tiču transporta, lako da budu otvorena i odmah zatvorena jer verujem da neće biti otvorenih pitanja u ovoj oblasti - uveren je ministar Vesić.

Istakao je da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o zajedničkim projektima, koji bi mogli da se realizuju u narednom periodu.

- Veoma sam srećan što EU ozbiljno računa na Srbiju kada u pitanju transport i uveren sam da u budućnosti možemo da radimo na zajedničkim projektima - rekao je ministar.

U tom smislu, ukazao je da je za Srbiju je veoma važna saradnja sa EU kada je u pitanju transport, jer Unija, iako je naša zemlja kandidat za članstvo, kako je rekao,  mora da nas tretira kao članicu, jer mnogi evropski koridori prolaze kroz Srbiju, a neke od zemalja EU čak i nemaju pravu vezu sa drugim zemljama Unije bez Srbije.

- Zato smo tu u boljoj poziciji nego drugi sektori, jer EU ulažući u transport u Srbiji ulaže u svoju bolju povezanost. Srećni smo što imamo razumevanja i zajedničke velike projekte -  dodao je Vesić.

Zahvalio je u ime Vlade Srbije komesarki na donaciji EU za brzu prugu Niš - Beograd, budući da Unija Srbiji za taj projekat daje grant od 600 miliona evra, koji je najveći ikada dobijen od EU.

- Nadam se da će takvih grantova biti i ubuduće - rekao je Vesić i dodao da je kompletna vrednost pruge veća od dve milijarde evra a da će kada ona bude završena postojati direktna veza brzim vozim izmedju Niša i Budimpešte.

- Razgovarali smo i o drugim projektima, za koje EU daje grantove, a to je rehabilitacija i elektrifikacija pet regionalnih pruga u Srbiji dužine oko 588 kilometara - rekao je Vesić. 

Kako bi zajednički projekti EU i Srbije bili sprovedeni Vesić je predložio da se organizuje zajednički komitet, koji bi se mesečno sastajao, pratio projekte i ubrzavao njihovu realizacija.

Naveo je i da će pri Ministarstvu koje vodi biti ustanovljen Sektor za bezbednost saobraćaja.

- Kada pogledate izveštaj EU o napretku Srbije vidite da je bezbednost na putevima i prugama primećena kao veliki problem Srbije. U našoj zemlji na putevima gine 30 odsto više ljudi nego u EU. Zato ćemo staviti poseban akcenat na pitanje bezbednosti - ukazao je ministar.

Vesić je naveo i da je sagovornike u Briselu informisao da su u toku završni razgovori sa kompanijama iz Severne Makedonije i Albanije o zajedničkom tag uređaju kako bi se kroz Balkan lakše putovalo. “Rekao sam da Srbija insistira na regionalnoj saradnji i zajedničkim projektima sa svojim susedima”, rekao je Vesić.

Takođe, istakao je stav vlade da bez obzira što je priključenje Uniji politička odluka, Srbija, zbog sebe i svojih građana treba da uskladi svoje propise sa EU, jer je Unija naš najveći spoljnotrgovinski partner i davalac grantova.

- Naša trgovinska razmena sa EU u 2022. godini je prošle godine dostigla skoro 35 milijardi evra sa porastom od 26.62 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Ne postoji značajniji trgovinski partner od Evropske unije i zato je važno da prilagodimo propise, posebno u oblasti saobraćaja, u kojoj jesmo suštinski deo Unije - rekao je ministar Vesić. On je istakao da Srbija odavno zaslužuje da bude članica EU i da nije normalno da na to čekamo decenijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading