ZAMRZNUTI KONFLIKT NIJE REŠENJE: Vučić se obratio nakon teškog sastanka sa velikom petorkom

Autor:

Vesti

20.01.2023

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završio se sastanak u Vili Mir.

ZAMRZNUTI KONFLIKT NIJE REŠENJE: Vučić se obratio nakon teškog sastanka sa velikom petorkom

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Predsednik Aleksandar Vučić

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pet specijalnih izaslanika u Vili Mir završen je.

- Ovo je najteži razgovor koji smo imali. Saglasni smo da zamrznuti konflikt nije rešenje. Želim da kažem da sam danas kao predsednik nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko se ne bismo saglasili sa predloženim planom - rekao je Vučić i najavio konsultacije sa državnim vrhom narednim danima.

Predsednik je dodao da smo od diplomatske četvorke i Lajčaka tražili da nam pomognu u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM.

- Smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana nego i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti pošto je tek posle toga moguć razgovor i kakva takva normalizacija situacije - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da smo spremni da pristanemo na predloženi koncept i da radimo na implementaciji s tim što se ne slažemo oko jednog važnog pitanja, ali je dodao da o tome ne može da govori jer predlog nije javan.

- Očekujemo podršku na evropskom putu. Pred nama nisu laki dani. Ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih, ni slatkih razgovora, jedino mogu da kažem da sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju i da ću to moći da činim bar još neko vreme - rekao je Vučić.

 

Podsetimo, u Beograd su tokom današnjeg dana doputovali specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

Prethodno, oni su u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak izjavio da su očekivali više razumevanja za predlog za normalizaciju odnosa sa beogradom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
sasa

20.01.2023 17:48

Petorka naci sluga rade sve da problem ne bude resen inace ako se resi oni ostaju bez posla