TRI DRŽAVE UDARAJU NA SRBIJU! Zahuktava se hibridni rat: NAPAD NA DRŽAVNE SISTEME!

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

19.01.2023

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Anonimusi dejstvuju iz Hrvatske, Britanije i Poljske, s namerom da sruše državne sisteme i sajtove

TRI DRŽAVE UDARAJU NA SRBIJU! Zahuktava se hibridni rat: NAPAD NA DRŽAVNE SISTEME!

Foto: Tanjug/V Sporcic

Serija sajber napada na sajtove više državnih institucija u Srbiji poslednjih nekoliko dana izvedeni su iz tri države - Hrvatske, Britanije i Poljske, saznaje Republika.

Međunarodna hakerska grupa Anonimusi pokušala je da obori sajt Ministarstva odbrane, predsednika Srbije, Ministarstva spoljnih poslova MUP, BIA, Narodne banke Srbije... ali bezuspešno.

Naime, iako su na Tviter nalozima objavili da je 40 domena srpske vlade oboreno, kako je otkrila premijerka Ana Brnabić, oboren je samo sajt Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) koji i nije u okviru državnog upravljanja sajtovima.

Foto: Printscreen/RTS1

 

Utvrđeno je da su napadi pokrenuti iz regiona i Evrope, a izvor našeg lista iz diplomatskih krugova otkriva da su došli iz tri pomenute države. 

TRN U OKU

Izvori iz diplomatsko-bezbednosnih krugova objašnjavaju motive i pozadinu ovakvog delovanja:

- Srbija je Hrvatima trn u oku, ne mogu da oproste što smo, iako nismo članica EU kao oni, ispred njih. Smeta im što se investicije slivaju kod nas, što predsednik Vučić, uprkos nepomirljivim stavovima po pitanju Kosova, sankcija Rusiji, i dalje održava dobre odnose i s Istokom i sa Zapadom, što su toliko nebitni da ne mogu ništa u spoljnoj politici, pa bi da kroje politiku Srbije. Zato nam stalno nabijaju klipove na našem evropskom putu.

Navode da je poznato da Britanija nije naklonjena Srbiji.

- To što grade vojnu bazu s Kosovu sve govori. Ali ubedljivo najviše napada je iz Poljske. Iz te države su inače stizale i silne dojave o bombama - podsećaju naši sagovornici.

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ, Shutterstock

 

Podsetimo, sve je počelo krajem godine, kada su Anonimusi objavili pretnju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U objavi na Tviteru s ukrajinskom zastavom, i u video-zapisu, uz uvrede i pretnje, govore o poslednjim dešavanjima na Kosovu.

Usledio je poznat repertoar optužbi na račun naše zemlje, koju su etiketirali kao remetilački faktor koji destabiluzuje region. U objavama su, između ostalog, predsedniku Srbije poručili da, ako želi da se igra, vatrom to će i dobiti.

TEHNIKA SKRIVANJA

Jasmina Andrić, stručnjak za bezbednost iz Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost, kaže za Republiku da je postalo očigledno da je Srbija u hibridnom ratu i da jedino Poljska nema otvorena pitanja prema Srbiji.

- Anonimusi su ideološka organizacije međunarodnog karaktera i nisu posebno vezani za bilo koju državu. Kod sajber napada nije jednostavno otkriti lokaciju s koje napadi dolaze. Problem predstavlja i teško pronalaženje izvršioca koji imaju procedure i tehnike sakrivanja i koji su dobro obučeni za izvršenje kriminalnih radnji, ali i međunarodna regulativa koja je i dalje na niskom nivou, te je izručenje ovakvih kriminalaca veoma problematično. Poljska nema otvorenih pitanja prema nama, osim što nam može zameriti neuvođenje sankcija Rusiji, prema kojoj oni imaju veliki animozitet. Međutim, učestali sajber napadi pokazuju da je Srbija meta intenzivnog hibridnog delovanja i to je ono što treba da nas brine - poručuje Andrićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
SELEKCIJA TO NE VALJA

19.01.2023 13:15

MODERATORU gde su komentari sto ih krijete. Vi ste ,,nezavisni". Dajte da se narod izjasni.