IZ VAŠINGTONA STIŽU MILIJARDE ZA SRBIJU: Ekonomski paket SAD koji je preobrazio tri države EU spreman i za našu zemlju

Autor:

Vesti

14.01.2023

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskoro krećemo u velike energetske projekte. Radi se na povećanju američkih investicija u Srbiji, potvrdio predsednik Vučić

IZ VAŠINGTONA STIŽU MILIJARDE ZA SRBIJU: Ekonomski paket SAD koji je preobrazio tri države EU spreman i za našu zemlju

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić i Derek Šole

Stav Amerike u vezi s Kosovom se ne menja, bar za sada, ali Priština više ne može da računa na blanko podršku Vašingtona. Takav zaokret, a zapravo pomak u odnosima Srbije i Amerike potvrđen je tokom prekjučerašnje posete specijalnog savetnika u Stejt departmentu Dereka Šolea i sastanka s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Osim političke podrške koju je Šole iskazao insistiranjem u Prištini da ubrzaju sprovođenje dogovorenih sporazuma i formiraju ZSO, sledi i konkretan i snažan zamah u ekonomskim vezama SAD i Srbije.


I to, kako saznaje Srpski telegraf, po modelu primenjenom u pojedinim evropskim državama koje je američki kapital preporodio poput Mađarske, Poljske, Češke, koje su od država na ivici bankrota - što Srbija sada nije, te je u još boljoj startnoj poziciji - postali lideri IT, prehrambene, automobilske industrije (pogledajte okvir).
Republika

Foto: Ap photo

 

 

SRČANA BORBA


- Na sastanku Šolea i Vučića, koji je potrajao tri, umesto sat i po, koliko je bilo predviđeno, naša delegacija srčano se borila za nacionalne interese. A Šole je bio voljan ne samo da sasluša već i da pokaže razumevanje za naše argumente. Razgovaralo se o unapređenju odnosa u svim sferama, najpre ekonomskim - od energetike do investicija. I ono što je se u perspektivi može očekivati jeste značajan priliv američkih ulaganja - priča sagovornik Srpskog telegrafa. 


Već su, kako dodaje, ugovoreni susreti privrednih delegacija dve države, a prvi će da uslede već u februaru:


- Američki paket investicija, koji se meri milijardama dolara, spreman je. Ideja je da taj kapital iz SAD preobrazi našu privredu. Napravljen je dobar partnerski odnos, ostaje da se u narednom periodu razrađuju konkretni projekti.


SKUP NOVAC


I predsednik Vučić kazao je juče da se radi na povećanju američkih investicija u Srbiji.
- U svakom smislu nam je važna dobra saradnja s njima, uskoro krećemo u velike energetske projekte, tu će biti dosta upliva američkih kompanija. Radićemo dalje na tome i snaženju tog odnosa. Ne zaboravite, kada izlazimo na finansijsko tržište obaveznica, prvo idemo na dolarske obaveznice, pa ih svopujemo u evro. Da, mi zavisimo od američkih investicija jer nikada nije bilo manje novca i nikada nije novac bio ni skuplji u svetu. Pogledajte kolika vam je kamatna stopa FED i evribor - objasnio je Vučić, govoreći koliko je važna saradnja naše države sa SAD.


O tome je govorio i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić:


- Srbija u Sjedinjenim Američkim Državama ima partnera za građenje mira i stabilnosti, za racionalna rešenja i u borbi za privlačenje američkog kapitala koji je preobrazio Mađarsku, Poljsku i Češku.

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

 

 

Borba za investicije


Đurić je ocenio i da je sastanak Vučića i Šolea bio dobar za odnose dve zemlje, te da Priština nema blanko podršku Vašingtona, koji više insistira na formiranju ZSO od evropskih zvaničnika:
- Atmosfera je bila pozitivna. Vučić je doživljen kao kredibilan sagovornik jer u dijalogu Beograda i Prištine učestvuje 11 godina. Detaljno je izneo sve napade, teror i pritiske na kosovske Srbe i načine za rešenje krize. Pored KiM, razgovaralo se i unapređenju odnosa u svim sferama, borbi za investicije, razvoju energetskog sektora. I u budućnosti se očekuje više poseta srpskih zvaničnika i privrednih delegacija Vašingtonu.



Srpske firme inspiracija za američke kompanije 


Američki ambasador Kristofer Hil je u novogodišnjem intervjuu za Srpski telegraf poručio da se ne dovodi u pitanje da će biti još više investicija.
- Američke kompanije vide šta se dešava u Srbiji i u tome vide inspiraciju. Činjenica da su sve naše IT kompanije ovde osnovale svoja istraživačka odeljenja (R&D) govori da imaju puno poverenje ne samo u vrednost svojih investicija već i u vrednost Srbije i njene nove generacije. U tehnološkim centrima koje su američke firme ovde otvorile rade ljudi iz Srbije, ne iz Amerike. Razlog za to je što imamo veliko poverenje u radnike iz Srbije.


Veliki investitor


-  Amerika je jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji
-  30.000 radnika zapošljavaju američke kompanije u Srbiji
-  996,2 miliona dolara iznosila ukupna robna razmena 2021, od čega je 512,9 miliona dolara bio izvoz, a 483,3 miliona dolara uvoz
- 811,6 miliona dolara bila ukupna robna razmena 2020, od čega je izvoz bio 369,3 miliona dolara, a uvoz 442,3 miliona dolara
- 854 miliona dolara bila ukupna robna razmena 2019, od čega je izvoz u SAD iznosio 303, a uvoz 551 milion dolara


Dolari zaslužni za procvat tri države EU

Posle raspada SSSR i posledično SEV (Saveta za uzajamnu ekonomsku pomoć) u kom su bile i Poljska, Mađarska, Češka, nastao je novi svetski poredak. Između ostalog, te države okrenule su se Zapadu - SAD, NATO i EU. A zbog partnerskog odnosa s Vašingtonom, usledili su i ekonomski benefiti usled dolaska američkog kapitala.
- Ono što je svima zajedničko jeste da u te tri države nisu otvarani novi pogoni, već su utemeljene i razvijene čitave nove industrijske grane. Veliki kapital ide samo u savezničke države. Primer je Tajvan, koji nije 100, već slikovito opisano 1.000 odsto, i to istorijski potvrđeno, odan saveznik Amerike. Tajvan sada drži 63 odsto svetske proizvodnje čipova, od kojih zavisi industrija na čitavoj planeti, što ovu državu čini ključnom ne samo za IT industriju, već i za globalnu ekonomiju. E Poljska vam je evropski Tajvan za Vašington - objasnili su za Srpski telegraf u diplomatskim krugovima.

1. POLJSKA


Otpis duga od 40 milijardi dolara 


Poljska je bila među prvim državama kojima je otpisan dug prema stranim poveriocima, koji je iznosio oko 40 milijardi dolara, što bi danas bilo otprilike 100 milijardi dolara. To je, inače, najviši otpis dugova dosad. Usledila su potom ozbiljna ulaganja tamo, tačnije američki investitori su pohrlili u Poljsku. Dok je istovremeno Varšava dobijala i kredite po ekstra povoljnim uslovima. Značajnu ulogu u svemu odigrala je i poljska emigracija u SAD jer od oko 10 miliona Poljaka u inostranstvu, oko 80 odsto je u Americi. Poljska je i teritorijalno velika. Proizvode sve, od igle do kamiona, aviona. Nemaju ograničenja.

2. MAĐARSKA


IT i prehrambeni džin


Mađarska je najbrže od svih država, naročito u istočnoj Evropi, posle raspada SSSR, pristala i prihvatila da se ekonomski reformiše i brzo se priključila NATO. Time je pridobila simpatije Amerike. I Mađarska, koja je, uz Poljsku, polovinom osamdesetih proglasila nemogućnost otplate dugovanja, tada je zahvaljujući Vašingtonu, kao podsticaj za takvu politiku, dobila otpis dugova. A uz veliki priliv direktnih investicija. Najviše u IT industriju. Ali i prehrambenu, odnosno poljoprivredu. 


3. ČEŠKA


Lider automobilske industrije


Češka je pragmatična država. Više od veka su jedna od najrazvijenijih evropskih država. Ne ulaze preterano u politiku. Posvećeni su ekonomiji, uvek zainteresovani za inovacije, reforme, napredak. Zahvaljujući i američkom uticaju i kapitalu, Češka je u međuvremenu postala lider u automobilskoj industriji centralne Evrope. Peta je zemlja u Evropi po broju proizvedenih automobila na godišnjem nivou, nekad i preko 1,5 miliona vozila. Najviše zasluga za ovakav uspeh nosi domaća "Škoda" i njen patron "Folksvagen", ali ti su i filijale "Audija", "Poršea"... "Hjundai", TPCA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mirko

14.01.2023 11:57

Da se više posvetimo ekonomiji a što manje politici. Višestruko pojačati lobiranje u SAD bez obzira na troškove jer je u pitanju borba za opstanak. Pogledajte rezultate lobiranja za Kosovo. Od kriminala, droge i terorista do dobijanja svoje države.

Pera

14.01.2023 12:27

@Mirko - Uhh gadno se varas ako misliš da je šiptarski lobi odigrao glavnu ulogu.To su priče za malu decu.Njihov plan je jaaako star za dolazak i instaliranje njihovih baza na ovim prostorima.Šiptari su samo oruđe kojim su se koristili ništa više.