DIREKTORKA FONDACIJE DAJANA PAUNOVIĆ: Veza s Kosmetom je neraskidiva

Autor: D. O. - E. S. T.

Vesti

03.01.2023

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ponosni smo što smo istinski čuvari naše istorije, našeg prezimena, našeg naroda i što smo uradili za dve godine ono što mnogi nisu za mnogo više, poručuje Paunovićeva

DIREKTORKA FONDACIJE DAJANA PAUNOVIĆ: Veza s Kosmetom je neraskidiva

Foto: Promo

Veliki deo naših aktivnosti, ali i našeg života usmerili smo na Kosmet. Prvi put kada je naša noga kročila na Kosovo i Metohiju osetili smo potrebu da tu i ostanemo i naš narod osnažimo onoliko koliko možemo.

Sada, posle dve godine, možemo reći da ne postoji niko ko je srpske nacionalnosti, a da za našu fondaciju nije čuo, ostvarili smo neraskidivu konekciju s Kosmetom i našim sunarodnicima i svakodnevno im pomažemo kroz razne vidove osnaživanja.

Ta nit ne sme i neće biti pokidana sve dok fondacija postoji, poručuje Dajana Paunović, čija je fondacija postala sinonim za brigu o našem narodu na KiM.

Republika

Foto: Fondacija DP

 

Direktorka humanitarne fondacije ističe da udruženje ima mnogo posla u centralnoj Srbiji i Vojvodini, ali da fondacija nastoji da pomogne svima:

- Socijalna politika je tema kojom se bavimo, a to je neiscrpan izvor posla i velike posvećenosti, koja nosi veliku odgovornost sa sobom. Ponosni smo što smo istinski čuvari naše istorije, našeg prezimena, našeg naroda i što smo uradili za dve godine ono što mnogi nisu za mnogo više.

Da li ste verovali da će dodela zlatnog ordena "Svete majke Anastasije" postati tradicija?

- Naravno, to je kruna našeg rada. Hvala Nj. S. patrijarhu srpskom g. Porfiriju i SPC na podršci, spaja nas isti imenitelj, a to je budućnost naše dece, širenje empatije i humanosti u društvu. Hvala predsedniku republike, premijerki Vlade Republike Srbije, zapadnoevropskom episkopu Justinu, zahvaljujući kome je ova ideja i sprovedena u delo. Trudićemo se da ovo priznanje traje dugi niz godina koje će se dodeljivati našim istinskim heroinama, ženama koje su darovale budućnost našem narodu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Vaša fondacija osnovana je s ciljem da se prvenstveno bori za rodnu ravnopravnost. Rad na terenu vas je gotovo u potpunosti prebacio na teren demografije. Kako vidite perspektivu i mogućnosti ako ne za rešavanje, onda bar ublažavanje efekata tog gorućeg problema našeg društva?

- Demografski problemi su izuzetno složeni i kompleksni i tačno je da je njihovo rešavanje izazov s kojim, na kraj, nisu izašle čak ni najbogatije zemlje sveta. To, međutim, ne znači da nema prostora za poboljšanja u toj oblasti. Da bismo došli do njih, moramo, kao društvo, da razvijemo svest o njihovom značaju, država mora ovu temu da drži visoko na listi svojih prioriteta, u rešavanje problema u ovoj oblasti moraju se uložiti daleko značajniji resursi nego što je to bio slučaj dosad. Takođe, moramo da mobilišemo čitav sistem i čitavo društvo, a moramo da izučavao i modele koji se primenjuju u svetu i daju rezultate u određenim oblastima. Moraćemo i mi, kao društvo, da menjamo neke poglede na našu budućnost, moraćemo da se pomirimo s dolaskom radne snage iz inostranstva, ali moraćemo mnogo više da radimo na očuvanju našeg identiteta, naših vrednosti i našeg načina života.

Da li postoji rivalstvo ili saradnja s Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju, na čijem je čelu Darija Kisić, s obzirom na to da se bavite istim temama?

- Svedoci smo toga da je nekada postojalo rivalstvo između NVO i vladinih institucija, međutim, danas to više nije nužno tako. Mi smo dokaz i primer da vladin i nevladin sektor na terenu mogu dobro da sarađuju i stvaraju sinergiju u procesu rešavanja problema. Zajedno i ujedinjeni možemo mnogo više. Ministarstvo koje ste pomenuli tačno je, bavi se apsolutno istom tematikom kao i naša fondacija i upravo zbog toga možemo slobodno reći da ćemo u narednom periodu još intenzivnije i tesnije sarađivati i zajednički otklanjati detektovane probleme na terenu. Saradnja će biti uspešna jer težimo apsolutno istim ciljevima.

S pomenutim ministarstvom ćete sarađivati i u oblastima koje se tiču demografije?

- Apsolutno. Uveliko radimo na zajedničkim projektima s ministarkom za brigu o porodici i demografiju i njenim timom. Težimo ka održivim rešenjima koja iziskuju vreme, pažnju, upućenost u uzroke ovih veoma složenih problema da bismo radili na otklanjanju njihovih posledica. S iskustvom koje imamo sigurna sam da ćemo kroz kratko vreme pokazati i zajedničke rezultate, a do prvih najtačnijih promena doći ćemo kada se ponovo bude na dnevnom redu našao popis stanovništva. Demografija prožima sve sektorske politike i, kada budemo stvorili društvo jednakih mogućnosti i približno jednakih uslova za sve građane i građanke gde god da žive, tada možemo očekivati i veći natalitet i manje migracije ka većim gradovima. Svesni smo svi da zajedničkim delovanjem možemo da postignemo mnogo veći efekat. Stručni timovi ministarstva i fondacije već su identifikovali i definisali prostor za međusobnu saradnju i naredne godine ćemo nastupati mnogo jedinstvenije i u velikom broju slučajeva zajednički. Uspostavljanju saradnje umnogome je doprinela ministarka Darija Kisić, koja je, za razliku od prethodnog ministra, shvatila da je saradnja s lokalnim samoupravama i NVO neophodna da bi se postigli željeni rezultati i u ovoj oblasti.

2022. bila je uspešna, ove godine radićemo još bolje

Kad se podvuče crta, po čemu ćete pamtiti 2022?

- Pored, nažalost, svega ružnog čega smo svedoci svakoga dana, loših vesti koje nadilaze lepe kao problemi, kako u našoj zemlji tako i svetu, privatno ostaće mi upamćena kao jedna od najlepših godina do sada. Ostvarila sam sa svojim timom velike poslovne uspehe, znamo čemu težimo u novoj godini, zadali smo sebi velike zadatke i ciljeve, rada se ne bojimo, tako da ćemo na njima predano raditi. Radili smo najbolje što smo znali. Radićemo još bolje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading