"ŠTO SE VI PLAŠITE SRBIJE KAD JE SE JA KAO MAĐAR NE PLAŠIM"! Ovo je rečenica sa kojom je Kertes ušao politiku, ali koja ga je i proslavila!

Autor:

Vesti

29.12.2022

20:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihalj Kertes, dugogodišnji direktor Savezne Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije preminuo je u 75. godini.

"ŠTO SE VI PLAŠITE SRBIJE KAD JE SE JA KAO MAĐAR NE PLAŠIM"! Ovo je rečenica sa kojom je Kertes ušao politiku, ali koja ga je i proslavila!

Foto: Tanjug/D. GOLL

Mihalj Kertes je svojevremeno bio blizak saradnik Slobodana Miloševića, a ostao je upamćen, između ostalog, i po čuvenoj rečenici: "Zašto se vi kao Srbi plašite Srbije, kad se ja kao Mađar ne plašim“. Ona ga je posebno proslavila.

Rođen je 29. avgusta 1947. godine u Bačkoj Palanci, u tadašnjoj FNRJ. Kao dugogodišnji direktor Savezne Uprave carina Savezne Republike Jugoslavije, obezbeđivao je logističku i finansijsku podršku za navodno razne tajne operacije tadašnjeg režima. Tokom prve decenije 21. veka, nakon 5. oktobra, bio je osuđivan, optuživan, ali i svedok u nekoliko suđenja. Rođen je u Bačkoj Palanci od oca Mihalja, krojača, i majke Olge, domaćice. Završio je osnovnu i srednju školu, kao i višu „Školu za Upravljanje“, smer socijalni rad, u rodnom gradu.

Njegov uspon u visoku politiku je počeo tokom Antibirokratske revolucije, ustanka protiv „starog režima“ i podržavajući Miloševićevu politiku - započeo proteste u Bačkoj Palanci i vodio proteste do Novog Sada.

Događaj, poznat kao „Jogurt revolucija“, je doveo do ostavke pokrajinskog vođstva i postavljanja vođstva odanog Slobodanu Miloševiću. Njegova izjava „Zašto se vi kao Srbi plašite Srbije, kad se ja kao Mađar ne plašim?“, ga je posebno proslavila. Zahvaljujući toj ulozi, ubrzo je postao član Predsedništva, i 1990. je izabran za poslanika parlamenta, i to kao poslanik iz Grocke - beogradskog prigradskog naselja gde nikada nije živeo - pod vrlo sumnjivim okolnostima. Nakon toga je postavljen na čelo službe Državne bezbednosti Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova i za pomoćnika federalnog ministra inostranih poslova Petra Gračanina.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading