SRBIJI SE NEĆE ISPLATITI SANKCIJE RUSIJI! Ambasador Bocan-Harčenko o odnosima Beograda i Moskve: ZA PUTINA SU SRBI BILI I OSTALI BRAĆA! (VIDEO)

Autor:

Vesti

31.12.2022

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko Beograd poklekne pred pritiscima i uvede sankcije Moskvi, Srbija bi trpela ogromne ekonomske gubitke.

Prijateljstvo Rusa i Srba važno je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji pomno prati situaciju na Kosmetu.

Šef Kremlja posebno ceni bratsku podršku Srba, koji su uspeli da odole pritiscima i ne uvedu sankcije Rusiji.

Ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko u intervjuu za Republiku ističe da će naša zemlja i ubuduće moći da računa na povoljne cene gasa.

Ukoliko bi Beograd pak poklekao i uveo sankcije Moskvi, ekonomski i energetski gubici bili bi ogromni za našu zemlju, čak i da Moskva ne povuče nikakve poteze.

Kakvi su trenutno odnosi Beograda i Moskve?

- Na dosta visokom nivou. Nismo pravili pauze u razvoju međusobnih odnosa. Ako pogledamo oblasti u kojima sarađujemo, u nekima ima više, u nekima manje napretka. Najvažnija je činjenica da se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije uprkos neverovatnim pritiscima. To visoko cene predsednik Rusije, Vlada i ministar inostranih poslova, što naši ministri ističu u porukama koje za Novu godinu šalju srpskim kolegama, ocenjujući da su odnosi dve države izdržali najveće iskušenje u poslednjim decenijama. S optimizmom i nadom možemo da gledamo na nastavak te saradnje i u 2023.

Ukrajinska ambasada se nije oglasila  

Srpski telegraf i Republika želeli su da urade intervju i sa ukrajinskim ambasadorom Volodimirom Tolkačom.

Međutim, na naš poziv i ponudu nisu odgovorili.

Većina Srba poštuje Vladimira Putina. Da li on i dalje misli da su Srbi i Rusi braća ili je možda zbog nečega promenio stav?

- Naravno da misli. Predsednik ne menja svoj stav koji je utemeljen na konkretnim situacijama. Sa Srbijom ima otvoren razgovor. Najvažnije je da je Srbija izdržala, da ima dosledan i čvrst stav protiv uvođenja sankcija Rusiji. Istina je da smo bili razočarani kada se Srbija pridružila nekim rezolucijama UN koje po svom sadržaju nisu bile istina. Te rezolucije napravile su zapadne zemlje i potpuna su prevara kada je reč o ocenama situacije u Ukrajini.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

Ukoliko Srbija bude primorana da uvede sankcije Rusiji, da li će to biti kraj bratskih odnosa dva naroda?

- Ovo pitanje mi često postavljaju. Da naglasim da najmoćnije države EU ne pate zbog odluka Rusije, već zbog svojih sankcija. Stoga je ovo pitanje najvažnije za srpske institucije. Mislim da bi ekonomska šteta automatski bila ogromna. Govorili smo o pritiscima Zapada. Njima uopšte nije stalo do toga kakve bi posledice snosila Srbija u ekonomskom ili socijalnom smislu. Da ne pričamo o Srbiji, recimo, hteli su da se neka država pridruži sankcijama. Čim bi to uradila, za nju bi se izgubio interes. Dobila bi jedno hvala. Onda bi u toj državi usledio pad ekonomije, problem s energetikom... Toliko o odnosu Zapada i evropskim vrednostima.

Srbija je pod pritiscima i zbog Kosova. Srbi su do skoro bili na barikadama, branili se od Kurtijevog terora, kako na tu situaciju gleda ruski predsednik?

- Predsednik Putin prati i zna situaciju. Reagovalo je i rusko ministarstvo inostranih poslova. Naš stav o kosovskom pitanju je principijelan i dosledan. Ako postoji želja da se dođe do trajnog i pravičnog rešenja krize, onda kosovsko pitanje mora da se reši prema Rezoluciji 1244 SB UN.

I kakva je ocena Moskve?

- Smatramo da je sve što je usledilo posle proglašenja lažne države Kosovo velika greška onih od kojih Priština dobija političku pomoć, ali i svaku drugu. Greška mora da se prizna, a onda da se vratimo na tačku koja je bila pre toga. Na pregovore, na načela Povelje UN. Samo to može da poboljša situaciju. Ta situacija je sada zabrinjavajuća, kao što znate, raste napetost. Ko čita vaše novine, koje svakodnevno prate događaje, može da se uveri u to.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Šta vi mislite, hoće li Zapad ukrotiti Kurtija? 

- Nažalost, situacija se loše razvija. Bez obzira na izjave i obećanja Amerikanaca i Evropljana da će izvršiti pritisak na Prištinu, to se nije desilo. Nema pritiska na Prištinu, koja zna da ima odrešene ruke i može da radi šta želi na terenu. Niko ih ne sprečava i neće ih sprečiti. Zbog toga su doveli specijalce na sever Kosova. I opet ista priča, kao i uvek kada je Kosovo u pitanju. Zahtevi idu prema Beogradu, od kojeg traže da ukloni barikade koje su napravili kosovski Srbi. Nisam čuo nijedan ozbiljan zahtev upućen Prištini.

Obećali su formiranje ZSO, što je ugovoreno u Briselu 2013. Pominju se novi predlozi za KiM, francuski i nemački. Hoće li Moskva podržati takvo rešenje?

- O tome sam želeo da govorim. Drugi razlog zbog kojeg je situacija na Kosovu zaoštrena je činjenica da nema napretka u pregovorima i to zbog jednostranog pristupa. Priština ne ispunjava ono što je prethodno ugovoreno, pre svega ključnu obavezu da formira Zajednicu srpskih opština. Teško je razumeti kad se govori s veštačkim emocijama, kao loši glumci ili kao da je u pitanju poklon Beogradu. Pa to su toliko puta dosad mogli da urade. Ali Priština nastavlja sa sabotiranjem obaveza i uz to ima podršku Zapada. I uz to, poruke američke strane, koja kaže da razume da je neophodno formiranje ZSO, ali samo da prvo pogledaju kakva iskustva postoje u Evropi, koji je model najbolji... To pokazuje da se radi samo o tome da se sačuva naziv, bez ikakve suštine, punomoćja i sadržaja. A to nije ono što je ugovoreno 2013, nije ono što je za Srbe najvažnije.

Komforna cena za gas

Energetska kriza se oseti u celom svetu. Može li naša zemlja i dalje da računa na povlašćene cene u nabavci energenata, pre svega, gasa?

- Već postoje povoljni aranžmani. Pre nekoliko dana sam pričao sa Dušanom Bajatovićem, koji je na čelu "Srbijagasa", firme koji je ovde osnovni partner našeg "Gasproma". Već ima aranžmana za dnevne isporuke, koje, kao što smo zaključili, dovoljne su za sve potrebe Srbije. Naše dve zemlje imaju razvijene odnose u oblasti energetike. Mi podržavamo da Srbija sarađuje s drugim zemljama. Srbija ima energetsku sigurnost i to zbog saradnje s Rusijom. U to sam potpuno ubeđen.

Da li je to previsoka cena za Srbiju?

- Cena je jedna od najpovoljnijih.

Nećete reći koja je cena?

- U svakom slučaju, ispod cena je po kojima se gas prodaje u Evropi. Mi gledamo u budućnost. Ne želimo pravila koja nameću Zapad i Evropa, a koja uništavaju tržište i međusobnu saradnju. Američki ugledni ekonomista Milton Fridman je to jednom lepo objasnio rekavši da, ukoliko želite uništiti trgovinu paradajzom, možete to lako. Odredite cenu i onda se sve uništi za nekoliko dana. Isto je s gasom i naftom.
Želim da naglasim, cena je za Srbiju prihvatljiva i pristupačna, dosta komforna, količine su zadovoljavajuće...

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Nije se desio krah ruske ekonomije

Bocan-Harčenko ističe da je ruski predsednik imao nekoliko susreta s medijima, kolegijum u ministarstvu odbrane... U fokusu tih razgovora je bila specijalna vojna operacija, ali i razvoj ekonomije u kojoj je stvarno postignut veliki uspeh, što je veoma važno.

- Zapad je još na proleće najavljivao potpuno uništavanje ruske privrede, što je, naravno, bila potpuno izmišljotina - poručuje ambasador.

Kraj rata zavisi od Vašingtona

Nazire li se kraj rata i sukoba Rusije i Ukrajine?

- Bolje da ste to pitali režim u Kijevu, tačnije njegove pokrovitelje u Vašingtonu. Njima je stalo da se ovaj rat vodi što duže, s ciljem slabljenja i komadanja Rusije. Vašington i dalje snabdeva ukrajinske snage oružjem. Oni i ne kriju da je za njih bolje da što duže traju sukobi. Rusiji to nije cilj. Rusija i naš predsednik su veoma tužni zbog ove situacije, koja je počela državnim udarom 2014, nakon kojeg su usledili progoni, pritisci i rat protiv Rusa koji žive u Donbasu. Naš cilj je da zaštitimo naše ljude.

Ceo svet se nada da ćemo u novoj godini dočekati da čujemo da je kraj rata, da će se prekinuti stradanje civila i s jedne i s druge strane.

- Svi se nadamo da će se krenuti nabolje. Međutim, pristup, ponašanje i stavovi takozvanog zapada, pre svega Vašingtona, nažalost, ne ulivaju optimizam.

Bez susreta s kolegama

Srećete li u Beogradu ukrajinskog ambasadora. Kako izgledaju ti susreti, da li se pozdravite...?

- Ne. Idem na više događaja, ali s njim nemam nikakve odnose.

A sa američkim kolegom? 

- Nemam nikakvih odnosa.

Sačuvajte srpski identitet

Šta biste poželeli građanima Srbije i čitaocima Srpskog telegrafa?

- Želim i nadam se da će Srbija ostati stabilna, razvijena i da će dalje napredovati. Građanima želim da žive bolje i mirnije u svojoj samostalnoj državi, koja ima svoj srpski identitet i svoje vrednosti, koja se, kao i dosad, ponaša dostojanstveno. Mir želim svima, kako u domovima i porodicama tako i kada je u pitanju situacija na Kosovu. Sve najbolje. Srećna Nova godina!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ruska salata

04.01.2023 16:29

Ovi komentatori koji podržavaju Rusiju u ovo teško vreme, ti ljudi su uglavnom plaćeni od strane Rusije a ima ih puno. Šta mislite da rade toliko rusa iz Ruskog-Centra u Niš?