ZABRANILI PATRIJARHU ULAZAK NA KOSMET, A DRŽE SLOVO O VLADAVINI PRAVA! Dačić izrevoltiran - dok je Kurtija, nema nam MIRA

Autor:

Vesti

26.12.2022

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prištinske vlasti pokušavaju da nađu prečicu koja bi bila kao "Oluja"!

ZABRANILI PATRIJARHU ULAZAK NA KOSMET, A DRŽE SLOVO O VLADAVINI PRAVA! Dačić izrevoltiran - dok je Kurtija, nema nam MIRA

Foto: Tanjug

Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je velika sramota što je Priština zabranila ulazak na Kosovo patrijarhu Porfiriju, dodajući da nije reč o bilo kom građaninu već o poglavaru SPC.

- Nemoguće  je da niko ne reaguije. Još juče je trebalo da dođe do reakcija. Ovde nije reč o bilo kom građaninu već o poglavaru SPC. Onda govore kako je na KiM uspostavljena vladavina prava - kazao je Dačić.

Ministar Ivica Dačić je dodao da je Kosovo jedino mesto gde može da se zabrani patrijarhu, verskom vođi, da dođe u sedište svoje crkve u Pećku patrijaršiju.

- Pojedini političari u Srbiji hvalili su Kurtija, tako su pokazali da ne znaju o prilikama koje nam se dešavaju i radili su protiv interesa Srbije. Kurti je počeo svoju političku ideju kao marksista i lenjinovac, danas je ekstemni nacionalista. On je bio sa Demaćijem i učstvovao je u svim tim događanjima 90-tih godina i onda je nekorektno kada se priča o njegovom pozitivnom političkom angažmanu. Kada sve to uzmemo u obzir, KiM je jedino mesto u Evropi gde može da se zabrani patrijarhu, verskom vođi da dođe u sedište svoje crkve u Pećku patrijaršiju. Jedino ovde može da se porodica jednog predsednika nađe na listi za hapšenje i da za to nema reakcija iz međunarodne zajednice. Onda shvatamo da ovde nema reči da li će neko da nas pogleda očima pravde. Mi moramo da budemo svesni svih tih orgraničenja - poručio je Dačić.

Povodom nove provokacije od strane albanskih vlasti, optužbama Srba da su pucali sa barikada na Kfor, ministar Dačić je rekao da je to sled događaja koji je usmeren ka izazivanju incidenata.

- Danas su svi zaboravili, kao i međunarodna zajednica, kako je sve to počelo, nije bio dozvoljen referendum, potom izbori, tablice, takse... Stalno izazivanje novih incidentnih situacija i onemogućavanje da se bavimo iskorakom unapred, mi se bavimo starim požarima. Dok je Kurtija, tu neće biti mira. On nije sklon da dođe do mirnog rešenja. On stalno pokušava da izbegne dve stvari.  Jedna je da se formira Zajednica srpskih opština i to odmah, a drugo, izbegava da se približavamo nekom dogovoru u kom nema priznanja. Cilj svega što radi jeste priznanje Kosova - rekao je Dačić.

On je napomenuo da Kosovu fali strategija za nova priznanja i da Priština to sama priznaje.

- Poslednje priznanje tzv. Kosova je bilo izraelsko. Izrael to nije morao da uradi, ali je gledao samo svoj interes. To je pokazatelj da je politika međusobnog prihvatanja njihove nezavisnosti u svetu neuspešna. Oni barataju nekim brojkama zemalja koje su priznale nezavisnost, ali to nije tačno. Ukupno je 27 zemalja koje su povukle priznanje tzv. Kosova. Prištinske vlasti pokušavaju da nađu prečicu koja bi bila kao "Oluja". Cilj im je da proteraju Srbe i fizički zauzmu sever i da tako reše pitanje Kosova. Ta politika je vidljiva sa naše strane. Svi smo jasno saopštili koje su to crvene granice. Sve ćemo da uložimo u mir, ali sigurni smo da ćemo braniti svoj narod. Ono što je bitno je da se sačuva srpski narod na KiM, ako nema naroda onda je bespredmetno razgovarati o svemu tome. To je suština i brojni su rizici. Kurti je najveća pretnja regionalnom miru i sigurnosti. Ukoliko je međunarodna zajednica sposobna da ga obuzda, sačuvaće mir. Ukoliko ga podstiču i tolerišu, veliko je pitanje kako će se to završiti. Berbok mi je rekla da nema te vlade na KiM koja će pristati da se formira Zajednica srpskih opština - rekao je Dačić.

Istakao je da je za Kurtija najvažnija stvar da prečicom dođe do etnički čistog Kosova.

- To vreme je prošlo i do toga neće doći i zato vlada velika nervoza u Prištini - poručio je ministar.

On je rekao da međunarodna zajednica nema odgovore na postavljana pitanja niti se bavi problemom kako je sve na severu Kosova započelo.

- Niko ne komentariše zašto su barikade postavljene. Ne pitaju se koji je uzrok postavljanja barikada! Zamenjuju se teze i niko ne želi da se bavi tim stvarima - zaključio je Dačić.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading