NAZDRAVIĆEMO 2030. ULASKU SRBIJE U EU! Tanja Fajon za Republiku: Razumem poziciju Beograda prema Rusiji!

Autor:

Vesti

22.12.2022

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mislim da bi za ceo region bilo dobro da smo deo jedne Evrope jer imamo toliko izazova koji su nam zajednički da nam treba saradnja...

NAZDRAVIĆEMO 2030. ULASKU SRBIJE U EU! Tanja Fajon za Republiku: Razumem poziciju Beograda prema Rusiji!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Tanja Fajon

Tanja Fajon, ministarka spoljnih poslova Slovenije, dolazila je u Srbiju u raznim svojstvima. Kao posrednik, ispred Evropskog parlamenta, učestvovala je u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije pred prošle parlamentarne izbore.

Ovog puta, u Beogradu je bila kao šefica diplomatije zemlje koju smatramo prijateljskom iako nas, da ne krijemo, dele mnoge razlike, pre svega, vezane za status Kosova.

Za Republiku Fajonova je (hvala joj na tome) izdvojila 15-20 minuta za intervju...

Pitanje svih pitanja, bar za nas, svakako je Kosovo. Kakve su tu pozicije na relaciji Beograd-Ljubljana? Da li je licemerno tražiti od Beograda da pristane na nepoštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, dok se brani teritorijalni integritet Ukrajine?

- Kad me ovo pitate, prvo, Slovenija podržava Ukrajinu u borbi za teritorijalni integritet i suverenitet, osuđuje Rusiju zbog agresije, velikog uništenja infrastrukture i stradanja civila, koje je sve izraženije kad je zima i niske temperature. Slovenija će pomoći Ukrajini na svaki način. Finansijski, humanitarno, kako god i koliko god treba dok se rat ne završi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Drugo, zalagaćemo se uvek za mir i međunarodno pravo.

Zar ne kaže međunarodno pravo da je i Kosovo Srbija?

- Vi znate stav Slovenije, mi priznajemo Kosovo kao državu. Sad smo podržali i bezvizni režim za sve građane Kosova. Ja samo želim, kao neko ko jako voli i Kosovo i Srbiju, obe zemlje, da vi normalizujete odnose, zbog ljudi koji tamo žive. Dalje, jasno je da Srbija ima veliki uticaj tamo, posebno imajući u vidu situaciju, koja je ozbiljna, na granici. Očekujem, s jedne strane, da Priština zaustavi sve policijske akcije, ali s druge strane, da Srbija, svojim velikim uticajem, učini sve da normalizuje situaciju i da se normalizuju odnosi za građane.

A dijalog?

- Za nas je dijalog veoma važan. Znam da je uvek pitanje ko šta ispunjava, Briselski sporazum je obavezujući za obe strane. Međunarodna zajednica i EU, odnosno Slovenija, kao deo Unije, traže normalizaciju i konstruktivan pristup.

Pričali ste s premijerkom i predsednikom Srbije. Oni vam iznose svoje argumente. Vidite li vi tu neku logiku ili se svaki vaš odgovor svodi na konstataciju "mi smo priznali Kosovo"?

- Ja uvek rado saslušam sve strane, naša pozicija je poznata. Naravno, ne bavim se svakog dana situacijom u regionu, ali bitno je reći da nam je ceo zapadni Balkan mnogo važan, te da je Slovenija prijatelj svih država na zapadnom Balkanu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Pa kada nas onda vidite u EU? Vi lično.

- Mogu da kažem, kada bi sve zemlje ušle sutra, ili skoro, ne bismo imali ove probleme s granicama niti bilo kojih otvorenih pitanja.

Dobro, ali šta je realnost?

- Realnost zavisi od stvari i s jedne i s druge strane. Iskreno, mislim da Srbija treba da nam da dobre argumente, da radi reforme, ekonomske, socijalne, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, borbu za vladavinu prava, slobodu medija. Kad sve to kažem, ne mislim da Srbija sve to radi zbog Brisela, već zbog svojih građana. To će im poboljšati život. Ono što mi je bitno jeste da svi moji prijatelji u Srbiji, ima ih mnogo, a naročito mladi, svi rado putuju u Evropu.

A vaši prijatelji u Sloveniji, da li nas oni vide kao deo EU?

- I Slovenci rado dolaze u Srbiju.

Ali da li nas vide kao deo zajedničke evropske porodice?

- U Sloveniji je još velika podrška i EU i proširenju.

Nije u svim zemljama tako.

- Iskreno, mislim da smo mi jedna od zemalja koje daju veliku podršku proširenju. Setićete se sada naše podrške da BiH dobije status kandidata, to je velika i značajna politička poruka. Treba da guramo brže napred. Da vidimo da to bude više politički nego, kao danas, tehnički proces.

Kakvi su sada vaši odnosi s predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić? Bilo je tu i, uslovno rečeno, težih reči.

- Mogu reći da su me svi sada ugostili vrlo ljubazno i prijateljski. Iako se ponekad ne slažemo, imamo dovoljno političke snage da su nam najbitniji zajednički interesi poput dobre ekonomske saradnje između Slovenije i Srbije. Mislim da smo iskreni prijatelji i da imamo zajednički interes u regionu, pre svega, stabilnost, mir i saradnju.

Republika

Foto: Tanjug/Pixabay.com

 

Ako nas dvoje sednemo ovako 2030, o čemu ćemo pričati?

- Ja se nadam da ćemo nazdravljati ulasku Srbije u EU.

Je l' iskreno mislite, pošto je to za svega osam godina?

- Da, iskreno mislim. Mislim da bi za ceo region bilo dobro da smo deo jedne Evrope jer imamo toliko izazova koji su nam zajednički da nam treba saradnja i naš ceo sistem da radimo zajedno više nego ikada.

Naše kompanije su ovde zadovoljne

Ima li najave nekih novih slovenačkih investicija u Srbiji?

- Ima. Evo sada "Staklarna Hrasnik" ulazi u Fabriku stakla u Paraćinu. To znači nove investicije i nova radna mesta. Slovenija ima 1.500 firmi koje rade u Srbiji, sa 25.000 zaposlenih. Mi smo među vodećim investitorima. Želimo, naravno, i da Srbija poveća investicije u Sloveniji. Svi slovenački privrednici su ovde zadovoljni, atmosfera je dobra, hoće da šire poslovanje. Imamo pozitivan trend. Danas imamo oko dve milijarde evra trgovinske razmene i to će se povećavati.

Razumem odnos Beograda prema Rusiji

Možda najteže pitanje. Razumete li naše argumente što nismo uveli sankcije Rusiji?

- Razumem kakav je odnos Srbije prema Rusiji, kakva je situacija i koliko je komplikovana. Ovde sam isto tako rekla da je Srbija suverena zemlja i da sama bira svoju budućnost. Naravno, mi bismo želeli da Srbija usklađuje spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU zbog evropskog puta, to bismo očekivali, ali još jednom, odluka je na Srbiji i to je to.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mirko

22.12.2022 12:02

Pre 30 godine ste govorili da ćemo za nekoliko godina ući.