ĆUTOLOZI IZ BRISELA! Hoće li konačno neko da se oglasi?! MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NEMA NA DIVLJANJE KURTIJA!

Autor:

Vesti

17.12.2022

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republika pitanja o ugnjetavanju Srba na KiM poslao na 11 adresa. Ali EU glasnogovornici, kojima su usta puna demokratije, ni da beknu o teroru nad našim narodom

ĆUTOLOZI IZ BRISELA! Hoće li konačno neko da se oglasi?! MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NEMA NA DIVLJANJE KURTIJA!

Foto: Tanjug/AP

U međunarodnoj zajednici sve prate i gotovo o svemu imaju stav. Izuzev o ugnjetavanju Srba usred Evrope.

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, demonstrira silu i progoni naš narod na Kosovu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Naoružani do zuba, njegovi specijalci nasilno upadaju u vrtiće i opštine na severu KiM, protivpravno i bez dokaza hapse Srbe, plene im čak i vina (?!). Ali evropski glasnogovornici, navodni borci za pravdu, organizacije civilnog sektora, svima kojima su usta, inače, puna vladavine prava, demokratije, poštovanja elementarnih prava - sad ćute!

VIŠE BRINU ZA ŠOLAKA

Republika je tri istovetna pitanja koja se tiču aktuelnih dešavanja na Kosovu, gde se zvecka oružjem, poslao na 11 adresa - od zvaničnika iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta Ursule fon der Lajen, Ane Pisonero, Olivera Varhelja, Đuzepa Borelja, Petera Stana, Viole fon Kramon, Tonina Picule preko šefice nemačke diplomatije Analene Berbok do organizacija - Fridom haus i Amnesti internešenel, kojima je u opisu delovanja da reaguju na ovakve krizne situacije.

Ni posle tri dana niko se od dotičnih nije udostojio da prokomentariše ili, daleko bilo, osudi divljanje Kurtija i progon Srba.

Republika

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

 

Mada inače reaguju i kad ih niko ne pita na najrazličitije teme - poput Fon Kramonove, koja je delila lekcije o litijumu, psovkama, Srebrenici, stanju u SPC... Ili deluju ekspresno. Ilustrativan je nedavni slučaj portparolke EK Ane Pisonero.

Brzinom svetlosti poručila je da očekuje nesmetanu slobodu medija u Srbiji kad su dve kablovske televizije "Junajted medije" tajkuna Dragana Šolaka prestale da emituju program na 24 sata. Tad je odgovorila Srpskom telegrafu, a na dugoročne tenzije na KiM ćuti! Kao i ostale kolege ćutolozi iz Brisela.

TIHI PRITISAK

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija, kaže da bi naša javnost trebalo da razume da ne moraju oni zvanično da kažu da se ne slažu s politikom vlade na Kosovu, ali to ne znači da podržavaju ponašanje Prištine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Ne zatvaraju oni oči. Upoznati su sa situacijom, znaju za sve pritiske na srpsku zajednicu na severu Kosova. Bezbednost i mir je interes svih. Ali zbog težine pitanja ne mogu da daju odgovore. Ako nisu zvanično odgovorili, ne znači da ne brinu, samo imaju svoje kanale reagovanja - priča on za Srpski telegraf.

Tako je, navodi, bilo i u slučaju kada je uhapšen mladić na Gazimestanu Nikola Nedeljković (20) iz Beograda, koga je privela kosovska policija na Vidovdan, posle parastosa stradalim srpskim junacima u Kosovskoj bici:

- Nisu se oglašavali, ali su tiho izvršili pritisak na pravosuđe da mladić bude pušten.

Delegacija EU: Potpuno smo angažovani

Jedino su iz delegacije EU u Srbiji odgovorili - apeluju na obe strane za deeskalaciju situacije. Iako je za eskalaciju odgovorna Priština.

- EU je trenutno potpuno angažovana s obe strane da bi omogućila deeskalaciju situacije na severu Kosova i da bi za sve građane bilo sigurno i bezbedno na Kosovu. Diskriminacija je neprihvatljiva u bilo kakvim okolnostima i pod bilo kakvim uslovima i to je suština vladavine prava i reforme pravosuđa koje promovišemo s našim partnerima na zapadnom Balkanu - navedeno je u odgovoru.

Na ova pitanja Srpskog telegrafa su zanemeli

1. Kako komentarišete to što na Kosovu i Metohiji hapse Srbe, protivpravno, bez ikakvog dokaza? Uhapšeni su Miljan Adžić, Dejan Pantić, kome čak četiri dana nisu dostavljeni lekovi, nije davana terapija, iako je srčani bolesnik, nedavno operisan.
2. Delite li mišljenje da su Srbi jedini narod nad kojim je dopušten progon?
3. Da li ćete, kada i na koji način reagovati kako bi se sprečio progon Srba na Kosovu i Metohiji?

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading