SALJIH MUSTAFA OSUĐEN NA 26 GODINA ROBIJE: Komandovao jedinicom terorističke OVK koja je palila kožu i lomila kosti ljudima!

Autor:

Vesti

16.12.2022

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mustafa se nalazi u pritvoru u Sheveningenu od 24. septembra 2020. godine, kada je uhapšen.

SALJIH MUSTAFA OSUĐEN NA 26 GODINA ROBIJE: Komandovao jedinicom terorističke OVK koja je palila kožu i lomila kosti ljudima!

Foto: Tanjug-AP

Saljih Mustafa, jedan od komandanata terorističkih jedinica OVK osuđen je danas u Specijalnom sudu Kosova u Hagu na 26 godina jedinstvene kazne za ratni zločin proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo. Mustafa je osuđen zbog ratnog zločina u aprilu 1999. godine nad šest albanskih civila zatočenih u logoru na izolovanom imanju u selu Zlaš.

Pripadnici jedinice kojom je komandovao, ali i on lično mučili su te ljude svakodnevno, prebijali ih satima, palili im kožu, lomili kosti... On je odgovoran i kao komadant logora, ali i neposredni učesnih u zlostavljanjima. Tada je jedan Albanac, za kojeg su smatrali da ne podržava OVK, žestoko mučen danima i na kraju ubijen i zakopan u plitak grob, pišu Novosti.

Ti zločini dokazani su svedočenjima žrtava, drugih svedoka i dokumentacijom.

SAŽETAK MUSTAFINIH OPTUŽBI

U optužnici se navodi da Mustafa snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine počinjene od strane određenih pripadnika OVK protiv lica zatočenih na imanju u selu Zlaš koje je služilo kao zatvor, a nalazi se u regionu Goljaka na Kosovu. Prema navodima optužnice, približno od 1. aprila 1999. do pred kraj aprila 1999, Saljih Mustafa i izvesni vojnici OVK, pripadnici policije i stražari imali su zajednički cilj da saslušavaju i zlostavljaju zatvorenike koje su držali zatvorene na imanju u Zlašu i taj zajednički cilj podrazumevao je vršenje krivičnih dela navedenih ispod.

Optužbe protiv njega glase:

ČETIRI TAČKE OPTUŽNICE ZA RATNE ZLOČINE

Proizvoljno lišavanje slobode (tačka 1)
Surovo postupanje (tačka 2)
Mučenje (tačka 3)
Ubistvo (tačka 4)

TOK POSTUPKA

Mustafa je uhapšen i prebačen u pritvorski objekat SVK 24. septembra 2020.

Foto: Tanjug-AP

Saljih Mustafa

Mustafino prvo pristupanje sudu održano je 28. septembra 2020. pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom. U toku svog ponovnog pristupanja sudu 28.oktobra 2020, Mustafa se po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv. 

Strane u postupku su podnele (kao poverljive) poslednje verzije svojih pretpretresnih podnesaka 22.februara 2021.(Specijalizovano tužilaštvo) i 6.maja 2021. (Odbrana).

30. aprila 2021, sudija za prethodni postupak je doneo prvu odluku o učešću žrtava.

7.maja 2021, sudija za prethodni postupak je prosledio spis predmeta Pretresnom panelu I. 

Pretresni panel je 21. maja izdao drugu odluku o učešću žrtava. Osim toga, panel je produžio rok za prijavljivanje žrtava sve do završetka faze izvođenja dokaza tužilaštva. Ukupno je za 8 podnosilaca zahteva odobren status žrtve koja učestvuje u ovom postupku kao deo jedne grupe (Grupa 1).

Konferencije za pripremu suđenja u ovom predmetu su održane 9. i 10. juna 2021.

Suđenje je počelo 15. septembra 2021 sa uvodnim izlaganjima specijalizovanog tužilaštva i zastupnika žrtava. Faza izvođenja dokaza tužilaštva je završila 4. februara 2022.

Dana 23. februara 2022, pretresni panel je odbio zahtev odbrane za odbacivanjem svih optužbi iz optužnice, u skladu sa pravilom 130 Pravilnika o postupku i dokazima. Pripremna konferencija odbrane, kao i statusna konferencija u vezi učešća žrtava, je održana 8. i 9. marta 2022.

Izvođenje dokaznog postupka odbrane je započelo 22. marta 2022.godine, dok je izvođenje dokaza zastupnika žrtava održano dan ranije, 21. marta. Odbrana Saljiha Mustafe je 26. maja 2022. godine zvanično obavestila o završetku izvođenja svojih dokaza u ovom predmetu, piše Spercijalizovano veće i Specijalizovano tužilaštvo Kosova.

U sklopu pobijanja dokaza odbrane, tužilaštvo je 1. juna 2022. godine pozvalo jednog svedoka i uvelo dodatne dokumente u dokazni spis.

Dana 3. juna 2022, panel je izveo svoje dodatne dokaze u skladu sa pravilom 132 Pravilnika, konkretno dva izveštaja veštaka koji se odnose na zdravstveno stanje nekih od žrtava, koje učestvuju u ovom predmetu.

Dokazni postupak u predmetu protiv Mustafe je završio 20. juna 2022. Odbrana i tužilaštvo su podneli svoje završne podneske 21. i 22. jula 2022. godine. Iznošenje završnih izlaganja je održano od 13. do 15. septembra 2022.godine.

Izricanje prvostepene presude je bilo zakazano za danas 16. decembar 2022. kad je i održano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading