RUSIJA STALA UZ NAS PO PITANJU KOSOVA: Stojimo uz naše prijatelje pod sloganom za Srbiju 'Mi ne napuštamo svoje'.

Autor:

Vesti

15.12.2022

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ima punu podršku Rusije u rešavanju krize na Kosovu. Moskva je pripremila predloge za normalizaciju situacije u južnoj srpskoj pokrajini!

RUSIJA STALA UZ NAS PO PITANJU KOSOVA: Stojimo uz naše prijatelje pod sloganom za Srbiju 'Mi ne napuštamo svoje'.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin

Ovo je juče poručila portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je istakla da su iz Kremlja poslate sve instrukcije u vezi sa Kosovom ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Bocan-Harčenku.

- Što se tiče ambasade u Beogradu, ruski ambasador u Srbiji, koji je u bliskom kontaktu sa srpskim rukovodstvom, dobio je instrukcije iz centra da preduzme konkretne korake podrške, koji se sastoje u normalizaciji ili predlaganju načina za normalizaciju situacije. Čekamo reakciju Beograda - rekla je Zaharova.

Republika

Foto: Profimedia

Vladimir Putin i Marija Zaharova

Dan ranije je ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko  kritikovao je tvrdnje Zapada da Moskva trenutno nije spremna da se umeša u situaciju na Kosovu i Metohiji. 

- To je ozbiljna zabluda, jer u ovoj situaciji, stojimo uz naše prijatelje pod sloganom za Srbiju 'Mi ne napuštamo svoje'. Rusija to stalno ponavlja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpski lider zna da mu Moskva čuva leđa - rekao je Bocan-Harčenko za 'Solovjev uživo'.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Aleksandar Bocan-Harčenko

Bokan: Nismo sami!

Komentarišući poruke iz Kremlja, direktor Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan kaže da je izjava Marije Zaharove 'poruka političkom zapadu i neprijateljima svih suverenih zemalja sveta, a u ovom slučaju Srbije'.

- Bitno je da na pravi način razumemo te dobre prijateljske i bratske odnose rukovodstva Ruske Federacije i naše zemlje, da ne potcenjujemo našu vladu, našeg predsednika i da se, ne daj Bože, ne stavljamo nasuprot Rusiji jer bi to bila i laž i pogrešno i nefer. U tom smislu je to i veliko ohrabrenje za sve nas da shvatimo da nismo samo, da ne živimo između nemila i nedraga, već da postoji neko ko nas u najmanju ruku razume i daje nam i podršku u SB UN, ali i na druge načine koji će vremenom biti sve jači i sve vidljiviji. U svakom slučaju, ovo je veliki napredak našeg statusa u okolnostima koje nam ne idu na ruku, ali koja otvaraju neka nova pitanja i neka nova poglavlja kakva nisu postojala do skoro u međunarodnoj politici - zaključio je Bokan za Informer.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading