SRBIJA ĆE TRAŽITI RASPOREĐIVANJE PRIPADNIKA VOJSKE I POLICIJE NA KiM: Vučić objavio važnu vest - poslali smo zahtev

Autor:

Vesti

10.12.2022

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati - rekao je Vučić.

SRBIJA ĆE TRAŽITI RASPOREĐIVANJE PRIPADNIKA VOJSKE I POLICIJE NA KiM: Vučić objavio važnu vest - poslali smo zahtev

Foto: Printscreen

Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je usaglašen tekst kojim će biti upućen zahtev komandantu KFOR-a da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

- Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati. Do sada sa KFOR-om nisu vođeni razgovori o povratku srpskog osoblja - navodi se u zahtevu.

Kako je objasnio predsednik, Srbija je u više navrata odustala od ovakvog zahteva iako je bilo prilika da pošalje pripadnike vojske i policije na KiM, ali da na ovo najnovije nasilje nad Srbima mora da se reaguje.

- Srpskoj vojsci i policiji po aneksu dva trebalo bi da bude dozvoljeno da se vrate na Kosmet. Ovaj zahtev mora da bude prihvaćen, to ovde piše. Ja nemam nikakvih iluzija, znam da će oni taj zahtev da odbiju. Pravnički jezik je veoma precizan. Dobro je da ima u evidenciji da smo mi to tražili, da nam ne kažu jednog dana da niko to nije smeo ni da pita - kazao je Vučić.

Predsednik je otkrio i da će Priština podneti zahtev za članstvo u EU sada 15. ovog meseca.

- Naime, Priština je pogazila Vašingtonski sporazum u potpunosti. Priština će 15. zvanično u Briselu podneti zahtev za članstvo u EU - rekao je Vučić.

Kako je rekao, to je za nas jako neprijatan događaj.

- To je rušenje Vašingtonskog sporazuma. To će uraditi uz velike najave i snažne fanfare. Tamo će biti primani - kazao je Vučići dodao:

- Ja sam danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova, jer u skladu sa članom 49 ugovora, prijem mogu da traže samo suverene i nezavisne države, a ne one koje to svakako nisu, a ne priznaje ih više od pola sveta - kazao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading