USKLAĐIVANJE VIZA SA EU JE OBAVEZNO: Zapadni Balkan mora da ukine bezvizni režim za zemlje trećeg sveta!

Autor:

Vesti

05.12.2022

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija već ima neke promene u viznoj politici u vezi sa Tunisom i Burundijem.

USKLAĐIVANJE VIZA SA EU JE OBAVEZNO: Zapadni Balkan mora da ukine bezvizni režim za zemlje trećeg sveta!

Foto: ST/N.PANČIĆ, Shutterstock

Migranti kroz Srbiju na ruti ka EU

Evropska unija (EU) poručuje da sve zemlje Zapadnog Balkana moraju da usklade vizni režim za građane takozvanih trećih zemalja kako bi se svi zajedno izborili sa ilegalnom migracijom.

- Usklađivanje viza je obavezno. Nezamislivo je i neprihvatljivo da naši partneri iz Zapadnog Balkana imaju bezvizni aranžman sa trećim zemljama, čiji građani koriste pravne praznine kako bi ušli u teritoriju EU - naglasio je potpredsednik Evropske komisije (EK) Margaritis Skinas, nadležan za promociju evropskog načina života.

Iz EK su pozdravili najavu iz Srbije da će uskladiti viznu politiku sa državljanima trećih zemalja.

- Već imamo neki napredak. Srbija već ima neke promene u viznoj politici u vezi sa Tunisom i Burundijem i najavila je da će učiniti isto za Indiju, te da će isto postupiti sa ostalim trećim zemljama. Činjenica je da većina migranata dolazi iz Srbije, ali sve zemlje (regiona) imaju praznine kada je u pitanju vizna politika - naglasila je evrospke komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Problem sa ilegalno migracijom kroz takozvanu "Balkansku rutu" je razlog zašto je EK predložila Akcioni plan za saradnju sa Zapadnim Balkanom za rešavanje zajedničkih izazova.

Plan od 5 tačaka

Akcioni plan ima pet ključnih stubova: jačanje upravljanja granicama duž ruta, brže procedure za dobijanje azila i kapacitet podrške za prijem, borba protiv krijumčarenja migranata, unapređenje saradnje u readmisiji i povratku, kao i postizanje usklađenosti vizne politike.

- Akcioni plan utvrđuje niz mera za jačanje podrške EU državama članicama koje se suočavaju sa povećanim migracionim pritiskom duž zapadnobalkanskih ruta. Neregularna kretanja duž zapadnobalkanskih ruta značajno su porasla ove godine zbog nekoliko faktora, uključujući ekonomske pritiske i nesigurnost kao rezultat tekućih sukoba. Neusklađenost bezviznog režima sa viznom politikom EU takođe doprinosi povećanju broja ljudi koji direktno vazdušnim putem stižu u zemlje Zapadnog Balkana i idu dalje ka EU. Bliska saradnja sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja za rešavanje ovih zajedničkih migratornih izazova - navodi se u saopštenju EK.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Brisel, Evropska unija

Naime, prema zvaničnim podacima Evropske agencija za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX), u toku 2022. došlo je do porasta migracija preko "Balkanske rute", posebno preko Srbije. Ovi ilegalni migranti su prelazili u teritoriju EU.

Prema podacima FRONTEX-a do otkobra ove godine je došlo do 77 odsto većeg broja prelazaka bez dokumenata u poređenju sa istim periodom u prethodnoj godini. Austrija je jedna od glavnih destinacija za pristigle migrante, a mnogi ileglani migranti potom prelaze u Nemačku i Belgiju.

I evropska komesarka za unutrašnje polosve Ilva Johanson je potvrdila da najveći broj migranata dolazi kroz Srbiju.

- Sa jačim usklađivanjem Srbije, sada postoji rizik korišćenja novih ruta kroz druge zemlje Zapadnog Balkana - naglasila je ona, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE)

Zbog rastućeg broja migranata koji koriste "Balkansku rutu", Evropska komisija je u oktobru upozorila da bi se Srbija mogla suočiti sa suspenzijom bezviznog režima ako ne uskladi njenu viznu politiku sa trećim državama u skaldu sa politikama EU.

Nakon ovog upozorenja, Srbija je najavila ukidaje bezviznog režima sa određeni broj državaljana iz takozvanih trećih zemalja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading