ZA MENE JE PITANJE STATUSA ZAVRŠENO! Vučić iz Norveške poslao važnu poruku o KiM!

Autor:

Vesti

28.11.2022

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Srbije se obratio iz Norveške.

ZA MENE JE PITANJE STATUSA ZAVRŠENO! Vučić iz Norveške poslao važnu poruku o KiM!

Foto: printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u zvaničnoj poseti Kraljevini Norveškoj, rekao je da se najviše razgovaralo o energetici, ali i o Kosmetu i situaciji u BiH za koju su oni zainteresovani.

- Razgovarali smo o svim važnim temama, za nas je pitanje KiM od ogromnog značaja. Razgovarali smo suštinski o tome, jer Norveška bolje, tačnije i preciznije od svih, dijagnostikuje stanje na terenu, razume situaciju i prati sve. Oni su neko ko čuva mir u 20. i 21. veku, po završetku višedecenijskih sukoba koje su imali i to poštuju - rekao je Vučić u izjavi novinarima.


Bilo je, kaže, reči o poslednjim razgovorima o KiM i rezultatima dogovora, o neophodnosti da se sačuvaju mir i stabilnost, te o procesu dijaloga.

- Ja, kao i obično nisam prebacivao krivicu na drugu stranu, već sam se trudio da ukažem koliko je više poverenja potrebno da na drugačiji način razgovaramo o budućnosti. Oni će nastaviti da prate taj proces - rekao je Vučić i dodao da je Norveška zainteresovana i za situaciju u BiH.

Istakao je da su, prioritetno, razgovarali o bilateralnim odnosima, najviše u vezi sa energetikom.

- Ministarka Dubravka Ðedović imala je svoje razgovore, večeras imamo skup sa kompanijama i savetnicima zainetersovanim da pomognu ili da ulažu u našu zemlju. Video sam kod svih sagovornika ogromnu zainteresovanost za rešavanje energetskih problema ne samo u Norveškoj, već i u Evropi, na Zapadnom Balkanu, i razgovarali smo kako da u regionu zajednički rešavamo probleme - rekao je Vučić.

- S Norvežanima smo razgovarali i kako da nam vazduh bude čistiji a zemlja zelenija a to su ogromna ulaganja pa nam je s toga norveška pomoć dragocena. Ali to moramo da uradimo, da bismo na tom polju bili uspešni kao na drugim poljima poput javnog duga koji je kod nas niži nego u 90 odsto zemalja sveta.

Potvrdio je da je završena studija o razvoju energetskog sektora i preneo da su Norvežani ponudili tri rešenja, koja podrazumevaju velike promene u javnim preduzećima.


Kako je preneo novinarima u Oslu, studija je napravljenana nekoliko stranica i to jednostavno, precizno, bez filozofije za razliku od naših strategija koje se, kako kaže, pišu na 200 strana.

- Kod nas je to spisak lepih želja i ono što se nekome dopada, ali je najmanje šta je to konkretno što treba da uradimo. Ovde su jasno rekli šta treba da se uradi, šta da se promeni ukoliko hoćemo da budemo uspešni. Ovo vam je kratkoročno, ovo vam je srednjeročno, ovo dugoročno i to je to na nekoliko stranica - ispričao je predsednik.

Ističe da su prvi koraci bolni, a jedan od onih koji nije lak jesu velike promene u javnim preduzećima.

Predsednik ističe da su samo za jedno od naših četiri ili pet glavnih preduzeća u sferi energetike rekli da nije neophodna promena rukovodstva, dok su za sve ostale rekli da moramo da promenimo ljude, da dovedemo ljude sa različitim načinom razmišljanja.

 

Foto: Tanjug/printscreen

Aleksandar Vučić

 

Susret sa kraljem

Predsednik je rekao da mu je čast što je imao priliku da predstavlja Srbiju u razgovoru s kraljem Haraldom V do kog inače nije nimalo lako doći jer ima mnogo šefova država koji traže prijem kod njega ali da se to ne ostvaruje. Susret je trajao i duže nego što je bilo dogovoreno.

O Kuritiju

Vučić je izjavio govoreći o Aljbinu Kurtiju da se on uglavnom oslanja na silu velikih i moćnijih zemalja sa Zapada i računa da će da primoraju Srbiju da nešto prihvati, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano.

- Dobro je da znamo na šta računa... Kurti računa na silu zapadnih zemalja - rekao je predsednik govoreći o statusu tzv. Kosova.

Na pitanje čemu možemo da se nadamo u budućim pregovorima između Beograda i Prištine, imajući u vidu izjavu Kurtija da je za njega pitanje statusa Kosova završeno još u julu 2010. godine kada je Srbija postavila pitanje Međunarodnom sudu pravde, Vučić je rekao da se ne nada previše već da strahuje od budućih događaja.

-Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa, dobro. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa završeno. Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je povelja UN i Rezolucija 1244 UN, tako da ako je to u pitanju, onda mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja - rekao je predsednik.

Istakao je da je Srbima prekipelo.

-Svuda je Srbima prekipelo, o Metohiji neću da pričamo - istakao je predsednik.

Dodao je da Albanci misle da mogu specijalnom policijom da reše probleme na severu KiM, a ne razumeju da time samo podstiču naš narod da bude apsolutno protiv i sve odlučniji protiv njih.

Naglašava i da se Kurti poziva na sve ono što mu odgovara, a kad mu ne odgovara kaže: 'Nećemo valjda da se vraćamo u prošlost', a nikako, kako dodaje, ono da se pridržava onoga što je potpisano u Briselu.

O utakmici Srbija - Kamerun

Kako kaže, jako mu je žao što nisu naši pobedili, dodajući da je rekao je šta god bilo i biće da ćemo pobeđivati i da nam je bolja reprezentacija nego što je pre bila.

- Umem li ja da šutnem loptu, da treniram te igrače... Ne umem... Ja sam zahvalan Draganu Stojkoviću što podigao naš fudbal i svim reprezentaticima na trudu - naglasio je.

Kako je istakao, uvek će da budee uz svoj narod, uz svoju reprezentaciju.

- Pobedili, izgubili, svejedno je, uvek ću svim srcem biti uz Orlove... Ljubav se pokazuje kad je teško a ne kad je lako, svim srcem uz momke i Piksija, igraćemo, pobedićemo - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je Zoran Lutovac (DS) rekao da nije moguće da neko onako vodi a da onda završi rezultatom 3:3, te da "mora da ih je Vučić zvao".

-Igraćemo, pobedićemo, i da ne pobedimo ja ću uvek biti uvek uz svoju reprezentaciju - rekao je Vučić, dodajući da će u petak da bude svim srcem uz Orlove.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading