SRPSKI NAROD IZA SEBE IMA SVOJU DRŽAVU! Vučić: Srbija će biti posvećena očuvanju mira! (VIDEO)

Autor:

Vesti

21.11.2022

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić se obraća naciji sa svim zaključcima koji su doneti na sastanku u Briselu.

SRPSKI NAROD IZA SEBE IMA SVOJU DRŽAVU! Vučić: Srbija će biti posvećena očuvanju mira! (VIDEO)

Foto: TANJUG RADE PRELIC bg

- Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa jasnom namerom, i da razgovara i da se dogovara, kao i da pristane na kompromise, da po gotovo svaku cenu pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost celog regiona. Mi smo se ponašali odgovorno i racionalno, jer smatramo da nema te majke koja bi volela da joj se dete u kovčegu vraća. Dali smo sve od sebe i prihvatali nove zahteve u više navrata. Borelju sam rekao "nema ništa od ovoga, albanska strana neće prihvatiti nikakvo kompromisno rešenje". Kompromis za nas nije loša reč - rekao je Vučić.

On poručuje da je "bolje sto godina da razgovaramo, nego da se jedan dan sukobljavamo".

Vučić dodaje da je potvrdio da Srbija nema problem sa "KS tablicama" i da je spremna da ih prihvati, imajući u vidu da su statusno neutralne, a da je tad druga strana reagovala burno.

- Rekao sam da možemo da otvorimo sve teme, ali moramo da implementiramo ono što je već potpisano, što je na snazi. Kada to kažete, odjednom vidite svu suštinu problema. Oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana dobiti ZSO, ali tek kad prihvatimo njihovu tzv. nezavisnost. Oni ne shvataju da je ZSO produkt Briselskog sporazuma i da to što su potpisale dve strane, uz potpis EU... Kako da im verujemo za bilo šta u budućnosti, ako nisu u stanju da poštuju ono što je potpisano u prošlosti? - upitao se Vučić.

Očigledno je, navodi on, da je neko drugi mesecima planirao sukobe.

- Nije slučajno što je večeras sve što postoji od policije u Prištini je poslato na četiri destinacije. Svuda su postavili svoje specijalne jedinice. Za nas je problem što Srbi dovoljno dobro znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim aktom. Postoji ogroman bes kod srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije i ja ću večeras ponovo imati sastanke sa Mojsilovićem i Vučevićem, a onda ću od 11 sati večeras imati sastanak sa Srbima sa Kosova i Metohije. Moja molba njima je da pokušamo da sačuvamo mir - rekao je Vučić.

Republika

Foto: printscrteen/Tamjug

Aleksandar Vučić

On navodi da je "situacija veoma teška, gotovo na ivici sukoba".

- Još jedanput molim zapadne sile, koje imaju uticaj na Prištinu, da pokušaju da nam pomognu da svi zajedno sačuvamo mir. Zahvalan sam predstavnicima Evropske unije na tome što su imali mnogo strpljenja danas, sedam sati su sa nama razgovarali. Ja njima nemam šta da zamerim - rekao je Vučić.

Dodaje da će Srbija biti posvećena očuvanju mira.

- Srbija će biti veoma posvećena miru. Pažljivo ćemo donositi odluke o svakom svom potezu. Narodu na Kosovu i Metohiji želim da kažem da ćemo dati sve od sebe da budu bezbedni, ali ako neko misli da može da provodi proterivanje našeg naroda, ubijanje i ranjavanje naših ljudi, moje je da ponovim da ćemo biti uz svoj srpski narod i da ga nećemo ostaviti na cedilu. Čuvaćemo mir i stabilnost, ali srpski narod mora da zna da iza sebe ima svoju srpsku državu u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244 i svim onim na šta se pozivaju zapadni partneri kad govore o Ukrajini - zaključio je.

Podsetimo, Vučić se ranije danas u Briselu susreo sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kako bi rešili krizu nastalu zbog odluke prištinskih vlasti da počne da naplačuje kazne za Srbe koji odbijaju preregistraciju vozila sa registarskim oznakama "KM".

Posle ovog sureta Vučić je rekao da nikakav dogovor nije postignut.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading