OPOZICIJA NAPALA CRKVU, PA ISPALA SMEŠNA! Otkrivamo značenje crkvene zapovesti "Molimo se Bogu za one koji su na vlasti"!

Autor:

Vesti

15.11.2022

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicioni mediji napali su Srpsku pravoslavnu crkvu zbog pete crkvene zapovesti.

OPOZICIJA NAPALA CRKVU, PA ISPALA SMEŠNA! Otkrivamo značenje crkvene zapovesti "Molimo se Bogu za one koji su na vlasti"!

Foto: Tanjug/Predrag Đokić,D. KUJUNDŽIĆ,Twitter/Printscren

Prethodnih dana opozicioni mediji i društvene mreže preplavio je tvit koji kritikuje 5. crkvenu zapovest: Moliti se Bogu za one koji su na vlasti.

Bez ikakve prethodne provere i informisanja, krenuli su napadi i kritike na račun Srpske pravoslavne crkve.

Crkveni kalendar. Tačka 5 crkvenih zapovesti. Da li je SPC ikada bila na nižim granama? Dokle bre više!? - piše u tvitu koji je izazvao polemiku.

Da nije sve kako izgleda, objasnili su korisnici ove društvene mreže u komenatrima: ova zapovest postoji odvajkada i nije ništa novo, a i "pokazuje poznavanje Crkve, opštehrišćanske kulture i tradicije."

Verski analitičar: Molitva za vlast ne znači za političku opciju

Međutim, da ova zapovest nije ama baš nikako povezana sa političkim opcijama, pa ni sa vlašću Aleksandra Vučića, potvrdio nam je verski analitičar Predrag Đokić.

On je istakao da deo "moliti se za sve one na vlasti" znači moliti se da se narodu podari mir i tišinu, spokoj i blagostanje u životu, a da se dalje u svetom učenju nalazi i zapovest da se molimo i za našu zemlju i vojsku, jer je to poligon za iskušenja. 

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Predrag Đokić

- Da da mudrost svima koji se nalaze na mestima koji odlučuju o sudbini naroda. Takođe, u Svetom pismu piše: Molite se i za one koji vas gone. Znači, ako se molimo i za one koji nas gone, kako se nećemo moliti i za one koji nas predstavljaju, da nas mudro vode kroz sve bure koje se dešavaju u ovom vremenu? - rekao je Đokić za Republiku.

- Ako se mi ne molimo za ljude na vlasti, oni neće biti u stanju da urade neko dobro. Crkva je tu da ih pomene u svojim molitvama, narod je tu da ih pomene u svojim molitvama, a oni kako će obavljati svoj posao, oni će za to odgovarati pred Bogom - istakao je.

- Kada se mi molimo Bogu za vlast, mi ne sudimo o tome kakva je ta vlast, niti ih politički podržavamo, tu postoji velika razlika. Molitva za vlast ne znači političko podržavanje te vlasti.

Peta crkvena zapovest postoji oduvek

Naš sagovornik navodi da je ova zapovest prisutna otkad postoji i Crkva i da se molitva kao takva nikada nije promenila.

- Crkvena zapovest je nastala u monarhističkom periodu, ali se molitva kao molitva, koja predstavlja razgovor čoveka sa Bogom, nije promenila, nezavisno od toga kakvog je tima uređenje države - rekao je Đokić.

Molimo se i za opoziciju

Sagovornik Republike istakao je da da su molitve pozitivne i da predstavljaju želju da bude dobro čitavom narodu.

- To nije politička molitva, to nema veze sa politikom i mora da se odvoji od politike - rekao je i dodao:

- Crkva se moli da bude dobro svima, a kad kažem svima, mislim i na opoziciju. -

Đokić ističe da se u opozicijim medijima sve češće pojavljuju kritike Srpske pravoslavne crkve i da je primetno da postoji "zla želja da narodu ne bude dobro".

Ovakvi napadi, zaključuje, štete svima, a naviše stanovnicima naše zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading