BATINU NAM SPREMAJU I ZAPAD I RUSIJA: Nikad teža pozicija, Srbija između čekića i nakovanja

Autor: J. D. J. - E. S. T.

Vesti

21.10.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ne uvedemo sankcije Moskvi, kazniće nas jedni, ako ih uvedemo, sledi osveta druge strane.

BATINU NAM SPREMAJU I ZAPAD I RUSIJA: Nikad teža pozicija, Srbija između čekića i nakovanja

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Ako ne postignemo dogovor s Prištinom do februara, sledi nam batina. Ako ne uvedemo sankcije Rusiji, sledi nam batina, a i ako ih uvedemo, isto nas čeka, samo s druge strane. U svakom slučaju, ne gine nam batina.

Srbija se nalazi između čekića i nakovnja i samo je pitanje ko će prvi da nas udari.

Kvinta zabrinuta za region

Vučić se sastao s ambasadorima Kvinte koji su prethodno tražili hitan prijem s obrazloženjem da imaju nešto da mu uruče. Kako se ispostavilo, u pitanju je zajednički dokument u kojem izražavaju zabrinutost zbog mogućeg narušavanja stabilnosti u regionu uoči isticanja roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama. Zanimljivo, iako su i dosadašnje napetosti nastajale zbog jednostranih poteza Prištine, ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije se opet obraćaju Srbiji.

KO ĆE DA POVEDE

List Albanijan post u četvrtak je objavio navodni plan za sporazum Beograda i Prištine u 17 tačaka, koji bi makar načelno trebalo da bude postignut do 24. februara, na godišnjicu početka rata u Ukrajini, a, u protivnom, ometajućoj strani sledi teška batina. Sasvim je jasno da se misli na Srbiju, koja je oduvek bila tretirana kao remetilački faktor, a koja je već učinila toliko ustupaka da ostaje još samo da otvorenih ruku predamo Kosovo, dok druga strana nije ispunila nijedan sporazum. Situacija za Srbiju je veoma teška i ako ne pristanemo, nateraće nas silom da prihvatimo iako to ne želimo.

- Stvari se komplikuju u svakom smislu. Zapadnim silama je stalo da reše to pitanje što pre jer se sve češće poziva na kosovski presedan. Očigledno je da će po svaku cenu tražiti neku vrstu rešenja. Video sam u tom tekstu da je to veoma teško za Srbiju - poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Sa zapada, kako je naveo, trpimo dupli pritisak, i po pitanju Kosova i po pitanju Rusije, zbog koje već trpimo štetu, a tek bi mogli da imamo ozbiljne posledice.

Šta hoće Zapad

1. Kosovo

Mogli bi da nas nateraju da prihvatimo ono što ne želimo. Takođe, oni su, koliko-toliko, držali pod kontrolom vlasti u Prištini

2. Pristupanje i fondovi EU

Proces pridruživanja EU, koji godinama ide traljavo, mogao bi da bude potpuno stopiran, kao i pristup IPA programima

3. Investicije

Srbija je povoljna investiciona destinacija zbog niskih troškova, ali ako bi samo Nemci, koji imaju najveći broj firmi, povukli kapital, mi bismo bili u ozbiljnom problemu

4. Energenti

Bugarska bi, na zahtev EU, mogla da zaustavi dotok ruskog gasa koji preko ove zemlje stiže u Srbiju. Možemo da ostanemo i bez ruske nafte, koju dobijamo preko "Janafa" ako Srbija ne bude izuzeta iz sankcija na uvoz, a što će se znati 1. decembra

5. Vize

Jedan od žešćih udaraca moglo bi da bude ukidanje bezviznog režima za Srbe, o čemu je nedavno bilo reči, a pod parolom borbe protiv migranata

Ovo traže Rusi

1. Kosovo u UN

Kosovo ne može da uđe bez saglasnosti Saveta bezbednosti, čemu se protivi Rusija, koja ima pravo veta, kao i Kina

2. Energenti

Dosad smo imali ruske energente po prijateljskim cenama, ali bi to moglo da se promeni. Ne samo da bi plaćali po tržišnim cenama nego bi možda i ostali bez njih, a Srbija nema drugi način da dođe do energenata

3. Naoružanje

Srbija najveći deo vojne opreme nabavlja upravo od Rusije

4. Provociranje nemira

Preko rusofilskih stranaka mnogi podgrevaju loše raspoloženje protiv Vučića

5. Embargo na izvoz

Srbija poslednjih godina ima veliku trgovinsku razmenu s Rusijom

DRUGA STRANA

Republika

Foto: RINA

Aleksandar Vučić

Pa ipak, ništa manja opasnost nam ne preti s druge strane. Kako je predsednik prokomentarisao, Rusi podrazumevaju da treba da budemo na njihovoj strani.

- Ljute se na nas na sam pomen sankcija, a ne ljute se na one koji su ih uveli. Kad Rusima drugi nešto malo učine, za njih su oni super, a nas podrazumevaju da treba da budem na njihovoj strani. Sankcije nećemo uvoditi sve dok ne postoji egzistencijalna ugroženost za građane Srbije - istakao je on.

I jedna i druga strana imaju barem pet batina u rukama koje mogu da upotrebe protiv Srbije.

REAKCIJE

Dragomir Anđelković, analitičar:

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Dragomir Anđelković

- Albanijan post je medij povezan sa Sorošem, koji objavljuje tendenciozne tekstove i ne treba ga shvatiti za ozbiljno. S druge strane, mislim da nam zapad ne može ništa jer bi time u trenutku kada traje rat u kojoj je Rusija napadač, podsetili ko je agresor. Mi nismo zemlja u ratu, nismo prekršili nijednu konvenciju, međunarodno pravo, a pritiskom na nas oni će nastaviti da ga krše.

Dejan Vuk Stanković, analitičar:

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dejan Vuk Stanković

- Zapad ima eksplicitne zahteve po pitanju Kosova, Republike Srpske, Rusije. Rusija pak ima implicitno podrazumevanje, zbog toga što se njihova politika po svim ovim pitanjima razlikuje od zapadne, da je Kosovo deo Srbije, da nije bilo genocida u Srebrenici i slično, podrazumevaju da smo uz njih. Rat u Ukrajini je velika opasnost za nas. Oni su naši saveznici, a, s druge strane, svoju operaciju pravdaju NATO intervencijom, traže da se mešamo u sukob koji s nama nema nikakve veze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading