BRNABIĆ: Ovo je otvoreni neprijateljski akt Hrvatske, obračunavaju se sa nama jer tražimo da odgovaraju ubice dece!

Autor:

Vesti

06.10.2022

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostoala je u emisiji "Dobro jutro, Srbijo" na Hepi TV gde je govorila o novom paketu sankcija Rusiji koje je obuhvatio i Srbiju, na insistiranje Hrvatske.

BRNABIĆ: Ovo je otvoreni neprijateljski akt Hrvatske, obračunavaju se sa nama jer tražimo da odgovaraju ubice dece!

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Premijerka Ana Brnabić

Novi paket sankcija znači da Srbija preko Janafa više neće moći da uvozi rusku naftu.

- Ova odluka je sve promenila. Govorila sam da će predsednik biti pod ogromnim pritiskom, danas nakon ove sramotne odluke Evropske unije, mislim da će oni biti pod baražnom vatrom. Najiskrenije mislim da će oni danas videti ko je Aleksandar Vučić. Mislim da do sada nisu videli Vučića koji ima jake argumente kojima će da im pokaže svu njihovu bruku. To da oni iz paketa sankcija izuzmu neke članice Unije, ali da na eksplicitan zahtev Hrvatske izuzmu Srbiju - kazala je Brnabić i dodala da će ovaj paket sankcija naneti veliku štetu građanima Srbije i da će nas koštati stotine miliona evra.

Istakla je i da je ovo otvoreni neprijateljski akt Hrvatske prema Srbiji.

- U svoj svojoj bedi Hrvati nisu mogli da se suzdrže, a da ne priznaju da su to oni uradili.-

Brnabić je pokazala i sramotna pisanja hrvatskih medija o tome kako su našoj zemlji uspeli da blokiraju isporuku ruske nafte Srbiji.

- Ovo je otvoreni neprijateljski akt Hrvatske prema Srbiji, kaže Brnabić. Sve ono što EU zamera Rusiji, da su nesigurni partneri i da koriste energetiku u političke svrhe, sve to oni sada rade nama. Hrvatska je iskoristila energetiku i svoj položaj u političke svrhe, a EU je sve to dozvolila. Mislim da će oni danas videti kako se Vučić bori za interese Srbije - istakla je premijerka.

Traže od nas da uvedemo sankcije

- Devet godina se borimo da postanemo stabilna država, da pokažemo da smo stabilan partner EU, a sada ovakav odgovor EU. Nismo mi neutralni, mi smo se jasno odredili prema sukobu. Od nas traže da uvedemo sankcije Rusiji one zemlje koje su izvršile brutalnu agresiju na nas - rekla je.

Ona ocenjuje i da je u pitanju politička odluka Hrvatske.

- Ovo je politička odluka i obračunavanje Hrvatske sa Srbijom, jer tražimo da odgovaraju ubice dece. Mi nemamo drugi naftovod, a ovaj je napravila Jugoslavija, pa sada to koriste protiv nas - kazala je i dodala je da sada slede strateške odluke o kojima će biti reč kada se predsednik Srbije Aleksdandar Vučič vrati iz Praga.

Predsednik će učestvovati na okruglom stolu o energetici i sedeće sa predstavnicima zemalja koje su izuzete od ove sramne odluke. Trebalao je da i mi budemo izuzeti, postojao je taj mehanizam, ali nismo zbog Hrvatske - rekla je i dodala da je ova odluka besmislena i bezobrazna.

- Sve zemlje su izuzete iz ovog paketa sankcija, osim Srbije. Nemamo alternativni naftovod. Mi zavisimo od naftovoda preko Hrvatske, koji smo i mi gradili. Od juče više ništa nije isto. Jedva čekam da čujem kako će EU ovo da objasni.-

Predsednik je spreman za svaki mogući scenario, ali ipak ne možemo da nađemo nižu cenu nafte, kaže i dodaje da će nas ova odluka mnogo koštati.

"Takmiče se ko će biti veći ustaša!"

- Hrvatsko rukovodstvo se utrkuje u neoustaštvu. Takmiče se ko će biti veći ustaša. Zabranjen je dolazak Vučića i poseta Jasenovcu. ali samo Jasenovcu, to je suština. Može bilo gde na teritoriju Hrvatske, ali ne može u Jasenovac, to je za njega zabranjena teritorija, a potomak je jasenovačkih žrtava. Ovo je ozbiljno neoustaštvo - rekla je Ana Brnabić.

- Onda su našli čoveka koji je lažno optužio predsednika Vučića da je mučio zatvorenike u Petrinji, lažno je svedočio čovek. Na svu sreću Vučić nikada u životu nije bio u Petrinji. I je li odgovarao taj čovek? Nije... Bio je i jedan hrvatski branitelj, koji je pretio predsedniku Srbije smrću i je li odgovarao? - zapitala se premijerka.

Ona je rekla i da će reakcija iz Brisela opet izostati.

- O kakvim evropskim vrednostima da pričamo. Rat u Ukrajini nije prvi oružamni sukob na tlu Evrope, nego je 19 zemalja već bombardovalo Jugoslaviju i uzeli nam deo teritorije.-

Brnabić je napomenula da jedva čeka današnji samit gde će sa zadovoljstvom slušati izlaganje predsednika Vučića.

- Svi argumenti su na našoj strani, pokazaćemo im ogledalo - kaže Ana Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading