VUČIĆ BESAN ZBOG SANKCIJA NA KOJIMA JE PROTIV SRBIJE INSISTIRALA HRVATSKA: Očekuje se oštra reakcija predsednika

Autor:

Vesti

06.10.2022

06:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputiće oštar odgovor zbog odluke EU da se Bugarska, gde ruski Lukoil ima dominantan uticaj na tržištu stavi u povlašćeni položaj, a da se Srbija kažnjava na brutalan način, zbog insistiranja Hrvatske i još nekoliko članica i da joj se time onemogući uvoz ruske nafte preko Janafa, čime se EU pokazala kao nepouzdan partner.

VUČIĆ BESAN ZBOG SANKCIJA NA KOJIMA JE PROTIV SRBIJE INSISTIRALA HRVATSKA: Očekuje se oštra reakcija predsednika

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Šef države, prema našim saznanjima, šokiran je ovom odlukom i sprema žestok odgovor.

Države članice Evropske unije izglasale su juče osmi paket sankcija protiv Rusije, koji je ovaj put usmeren i na ograničavanje cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje izvan EU.

Iako je predlog EU bio da Srbija bude izuzeta iz ovog paketa mera, na insistiranje Hrvatske i njenog premijera Andreja Plenkovića ovaj paket ipak će obuhvatiti i Srbiju, što znači da preko naftovoda Janaf Srbija neće moći više da uvozi rusku naftu.

"Uprkos tome što je predlog Evropske komisije predviđao jedan izuzetak od kojeg bi profitirala Srbija, a tiče se i Jadranskog naftovoda (Janafa), Hrvatska i još nekoliko država članica pobrinule su se da taj deo predloga ne prođe jer je zaključeno da za njega nema opravdanja", navodi hrvatski Večernji list.

To praktično znači da će Srbija zbog Hrvatske i ovog poteza morati da plaća skupu naftu.

Ova odluka predstavlja veliki udar na Srbiju i sve njene građane.

Ovakvom odlukom Bugarska, gde ruski Lukoil ima dominantan uticaj na tržištu stavlja se u povlašćeni položaj, a Srbija se kažnjava na brutalan način, zbog insistiranja Hrvatske i još nekoliko članica i da joj se time onemogući uvoz ruske nafte preko Janafa.

Foto: printscreen/vecernjilist.hr

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading