PULS NARODA O PETOM OKTOBRU: Gori na Tviteru, "dve" Srbije 22 godine kasnije i dalje u klinču!

Autor:

Vesti

05.10.2022

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska revolucija ili puč kojim je zbačen predsednik Slobodan Milošević, već zavisno od toga kom taboru političkom mišljenja pripadate, i ovog 5. oktobra udarna je tema na društvenim mrežama u Srbiji.

PULS NARODA O PETOM OKTOBRU: Gori na Tviteru, "dve" Srbije 22 godine kasnije i dalje u klinču!

Foto: Profimedia

Na Tviteru i ovog 5. oktobra traju beskrajne žustre rasprave o tome da li je taj, bez sumnje istorijski datum, doneo više dobrog ili više lošeg za Srbiju i njene građane.

Kako pokazuje mini-istraživanje Republike, mišljenja takozvanih običnih građana, ali i predstavnika političkih partija i javnih ličnosti dijametralno su suprotna i po svemu sudeći nepomirljiva.

Dok jedni u petom oktobru vide datum kada se Srbija konačno oslobodila diktatorskog režima Slobodana Miloševića, drugi smatraju da je baš na taj dan zemlja skliznula u kolonijalnu zavisnost od Zapada. 

- Peti oktobar u narodu poznatiji kao prvi april - stoji u jednom od objavljenih statusa na Tviteru.

- Peti oktobar ili kako smo sistematski uništavani od idiota - piše u drugom statusu objavljenom na popularnoj društvenoj mreži.

Sa druge, očekivano, ima i onih koji na tekovine petog oktobra gledaju kao ne nešto pozitivno.

- Uprkos svemu Peti oktobar je jedan od najznačajnijih datuma za Srbiju. Njegov značaj i simbolika su neupitni, a forsiranje narativa u kom dominira razočaranje je samo dodatni doprinos daljoj pasivizaciji i prepuštanje nazadnoj pasićevskoj politici sa već sad pogubnim posledicama - navodi se u jednom od mnogobrojnih tvitova o ovoj temi.

- PETI OKTOBAR Poslednja propuštena šansa. Ogromna energija da je iskorišćen sada bismo bili DRŽAVETINA - sa mnogo većim natalitetom i mnogo manjim mortalitetom. Za početak... No dobro, bilo pa prošlo.

- Sve što treba da znate o 5. oktobru jeste da pogledate gde su i šta rade oni koji su "pobedili" i oni koji su "izgubili" i biće vam sve jasno! - napisao je Predrag Azdejković.

Politička penzija za lidere DOS

Velika većina lidera nekadašnjeg DOS, koji je pobedio Slobodana Miloševića na izborima 24. septembra 2000. godine je u političkoj penziji.

Najsvežiji primer, kako je Republika već pisala, je Nenad Čanak, lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine, koji je nedavno obelodanio da se povlači sa čela te partije.

Vojislav Koštunica, lider koji je pobedio Miloševića na predsedničkim izborima, u političkoj je penziji od 2014. godine kada njegov DSS nije prešao cenzus na izborima.

Oglasili se i političari

Potpredsednica vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je danas da su građanke i građani Srbije 5. oktobra 2000. godine odbranili izbornu volju i porazili mračnu politiku koja je zemlju izolovala od celog sveta, vodila u ratove i ekonomski uništila.

Republika

Foto: Tanjug/Z. PETROVIĆ

 

- Devedesete godine prošlog veka su najmračnija stranica u modernoj istoriji Srbije zbog katastrofalne politike koja je zemlju uvela u nekoliko ratova, sankcije i međunarodnu izolaciju, uz represivno ophođenje prema sopstvenim građanima. Umesto uništavanja budućnosti Srbije, građani i građanke su odbacili tu politiku i opredelili se za otvaranje prema svetu, evropske integracije, za razvoj, demokratiju, poštovanje ljudskih prava - navodi se u saopštenju.

Republika

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

 

Sa druge strane, ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je danas, povodom obeležavanja 5. oktobra, da Srbija više nikada ne sme da dopusti da joj stranci nasiljem i novcem određuju vlast i vode politiku.

- Pre 22 godine obaveštajne službe zemalja NATO pakta organizovale su i povele državni udar. doktrina obojene revolucije tada isprobane u Beogradu i do danas unesrećuje zemlje i narode. Ogromnim novcem, lažima i nasiljem 5. oktobra 2000. godine srušen je ustavni poredak SRJ i Srbije. Izbori se nisu održali i završili, a izborna dokumentacija je spaljena i uništena kako bi se sakrili pravi rezultati narodne volje. Ono što nisu uspeli NATO bombarderi uspela je srpska NATO pešadija - rekao je Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gaga

05.10.2022 17:44

OVI GADOVI OD DEMOKRATA DA BIGDO NISU NIKADA SE NI POJAVILI BOGDO, NEBISMO IZGUBILI JOŠ 10 GODINA ŽIVOTA ULUDO.