BITAN PROJEKAT ZA SRBIJU: Vučić na otvaranju gasnog interkonektora Bugarska-Grčka (FOTO)

Autor:

Vesti

01.10.2022

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju na ceremoniji puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska-Grčka čestitao je na izgradnji ovog interkontektora.

BITAN PROJEKAT ZA SRBIJU: Vučić na otvaranju gasnog interkonektora Bugarska-Grčka (FOTO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

- Ovaj projekat je izuzetno bitan za Srbiju, jer smo mi već počeli izgradnju interkonektora između Srbije i Bugarske i nadam se da ćemo 2023. godine i mi moći da napravimo veliku ceremoniju njegovog puštanja u rad u našoj zemlji, što će biti od ogromnog značaja za infrastrukturu Srbije i celog Zapadnog Balkana - napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu.

Podsetimo, Srbija je početkom ove godine, uz podršku EU, započela gradnju gasnog interkonektora sa Bugarskom Niš - Dimitrovgrad u dužini od 109 km na teritoriji Srbije i radovi bi trebalo da budu završeni do septembra 2023. godine.


Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke odnosno dobiće mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) u Grčkoj.

Ministarstvo energetike Srbije je ranije najavilo da će naša zemlja dogovoriti zakup kapaciteta sa Azerbejdžanom kako bi mogli kroz gasnu interkonekcije u 2023. da imamo na raspolaganju najmanje 1,4 milijarde kubnih metara gasa.

Inače, Grčka planira da postane energetski hab u regionu uz korišćenje fosilnih goriva iz Kaspijskog mora i jugoistočnog Sredozemlja i obnovljivu energiju iz Egipta, a gradi i terminal za tečni prirodni gas (LNG) u severoistočnoj luci Aleksandropolis. Rusija je krajem aprila obustavila isporuku gasa Bugarskoj, pošto nije htela da ga plaća u rubljama.

Memorandum o razumevanju za projekat gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke potpisan je 2009, a zajednička kompanija ICGB registrovana 2011. godine. Na početku realizacije projekta bilo je najavljeno da će gasovod biti pušten u rad krajem 2014. godine. Južni gasni koridor je jedan od najveći gasnih projekata, čiji je deo TAP, kojim bi gas sa nalazišta u Kaspijskom jezeru pred obalom Azerbajdžana preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije, trebalo preko Jadranskog mora da stiže do juga Italije. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading