PALMA U EGIPTU: Iskreno prijateljstvo pretvaramo u ekonomsku saradnju

Autor:

Vesti

28.09.2022

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

​U veličanstvenom ambijentu najekskluzivnijeg hotela na "arapskoj azurnoj obali", u Šarm El Šeiku, hotela RIXOS PREMIUM, održan je sastanak srpskih i egipatskih privrednika, koji je u čast šefa srpske delegacije, predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme priredio guverner Južnog Sinaja general Haled Fuda.

PALMA U EGIPTU: Iskreno prijateljstvo pretvaramo u ekonomsku saradnju

Foto: Republika

Markovića i našu delegaciju dočekao je vlasnik lanca najskupljih hotela u Egiptu RIXOS i egipatskih milijarder Naser Abdulatif, čiji su i lanci hotela Carlton, Radamis, Oriental i Island view resort.

Sastanku, kao i radnoj večeri prisustvovali su i srpski i egipatski privrednici, kao i deo naše delegacije u poseti Egiptu.

- Razgovarao sam sa generalom Fudom i vlasnikom Rixosa Naserom o jačanju ekonomske saradnje. Srbija je postala važna turistička destinacija u Evropi i samim tim je postala i zanimljiva i lancu hotela Rixos, jednom od najekskluzivnijih na svetu. Pozvao sam naše domaćine da dodju u Srbiju i dovedu privrednike i investitore. Jedan Naser je započeo prijateljstvo sa našom zemljom, a sa današnjim Naserom to prijateljstvo pretvaramo u ekonomsku saradnju. Naši sagovornici su zainteresovani za veći uvoz proizvoda iz Srbije koji prema Egiptu mogu da idu preko luke u Solunu i vazdušnim putem. Ja sam od guvernera Fude dobio ključ grada Šarm El Šeika, a kada vam neko pokloni praktično ključ od svoje kuće onda znate šta to znači. Vrata su nam otvorena. A pored toga naši egipatski prijatelji su predložili i bratimljenje Jagodine i grada Dahaba, koji ima najlepše plaže u ovom delu Egipta i najveći je ronilački centar. Ja sam mojim domaćinima rekao da je Srbija danas država u Evropi sa najnižim cenama energenata, struje i goriva, sa najnižim cenama hrane i to zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučicu. General Fuda I gospodin Naser su izrazili zabrinutost za svoju zemlju u pogledu nabavke hrane za svojih 110 miliona stanovnika u situaciji vojne i ekonomske krize. Tu je šansa za Srbiju i naše proizvode, posebno nakon Sporazuma o strateškoj saradnji koji su potpisali predsednici Vučić i El Sisi. Ostalo je još da prilikom naše sledeće posete grad Jagodina dobije dva do tri hektara zemlje na obali Crvenog mora, pa da postavimo srpsku zastavu kod naše egipatske brać - rekao je Marković.

Foto: Republika

 

 

OVO JE VAŠA ZEMLJA MISTER PALMA

General Haled Fuda je rekao Markovicu "ovo je vaša zemlja mister Palma" i izrazio spremnost za saradnju na svim poljima.

- Jutros sam bio na sastanku u Kairu i sada sa vama u Šarm El Šeiku. Imate ključ od mog grada, poziv za bratimljenje i otvorena vrata za privrednu, poljoprivrednu, turističku, kulturnu i sportsku saradnju - rekao je General Fuda.

Vlasnik lanca hotela Rixos Naser Abdullatif je  rekao da je ova veče početak saradnje i izrazio zaintetesovanost za investiranje u  Srbiji. Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbjje u Egiptu Miroslav Šestović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading