BRNABIĆ DANAS NA SAHRANI ŠINZA ABEA: Tokio nadleću helikopteri, preko 700 zvaničnika, mere bezbednosti na najvišem nivou

Autor: Tanjug

Vesti

27.09.2022

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvuje danas u Tokiju državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

BRNABIĆ DANAS NA SAHRANI ŠINZA ABEA: Tokio nadleću helikopteri, preko 700 zvaničnika, mere bezbednosti na najvišem nivou

Foto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

Ceremonija, u areni Nipon Budokan u Tokiju, počela je oko 14 sati po lokalnom vremenu, kada je urna sa Abeovim posmrtnim ostacima uneta u salu.

Sa krova arene postavljena je japanska zastava, a izložena je i velika fotografija bivšeg premijera Abea, ubijenog u atentatu 8. jula, dok su u njegovu čast, uoči početka ceremonije, odjeknuli su i počasni plotuni.

Na sahranu je pozvano oko 700 gostiju, među kojima su potpredsednica SAD Kamala Haris, premijer Indije Naredra Modi, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel...

Republika

Foto: Printscreen/youtubee/朝日新聞社

Abe nekoliko trenutaka pre atentata

Među najavljenim zvaničnicima su i premijeri Australije, Kube, Luksemburga, Rumunije, Maroka, Singapura i drugih zemalja, bivši predsednici Francuske, Nemačke, Portugalije, kao i monarsi Jordana, Katara, Bahreina...


U neposrednoj blizi arene Nipon pojačane su mere bezbednosti, saobraćaj je redukovan, a Tokio nadleću helikopteri.

Ubistvo Abea, 8. jula, dok je držao predizborni govor u gradu Nara, šokiralo je Japan, ali je zatim odluka o državnoj sahrani izazvala negodovanje Japanaca, koji smatraju da je takva ceremonija “nepotrebno rasipanje državnog novca”.

I danas, na dan državne sahrane, na ulicama Tokija bilo je protesta protiv ove ceremonije, a okupljeni su nosili transparente "NE državnoj sahrani", "Mnogi Japanci su protiv Abeova državne sahrane" i drugi.

Japanska vlada donela je odluku o državnoj sahrani, uz obrazloženje da je sahrana sa državnim počastima primerena zbog izuzetnog doprinosa koji je Abe dao kao japanski lider sa najdužim mandatom.
Republika

Foto: AP/Tanjug

Okupljeni pokušavaju da reanimiraju Šinza

Privatna posmrtna ceremonija održana je u julu, u hramu Zođođi u Tokiju, a pogrebna kola tada su prevezla Abeovo telo kroz japansku prestonicu do groblja, gde je kremiran.


Abe je bio japanski premijer sa najdužim stažom i jedna od najprepoznatljivijih političitkih ličnosti u zemlji, poznat po negovanju međunarodnih saveza i svojoj ekonomskoj strategiji "Abenomika".

Abe je bio poznat i kao veliki prijatelj Srbije zbog čega ga je predsednik Aleksandar Vučić odlikovao na Vidovdan Ordenom Republike Srbije na lenti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić se ranije danas u Tokiju sastala sa premijerom Singapura, Li Sjenlungom.

Tokom boravka u Japanu, Brnabić će razgovarati sa premijerom Japana Fumiom Kišidom, a prirediće i večeru za predstavnike japanskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading