HAŠIM TAČI USKORO ODGOVARA HAŠKIM SUDIJAMA ZA ZLOČINE: Trandafilova najavila ''Može biti i više od sadašnje 32 ŽRTVE''

Autor:

Vesti

21.09.2022

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu, Ekaterina Trendafilova, očekuje da će suđenje jednom od lidera albanske OVK Hašimu Tačiju za zločine protiv čovečnosti i ratni zločin početi uskoro.

HAŠIM TAČI USKORO ODGOVARA HAŠKIM SUDIJAMA ZA ZLOČINE: Trandafilova najavila ''Može biti i više od sadašnje 32 ŽRTVE''

Foto: Tanjug/AP

Ona ne može da kaže tačno kada će početi suđenje, jer je na pretpretresnom sudiji da dovede postupak do suđenja, a da će ona, kada se to dogodi, izabrati članove veća koji će se baviti tim slučajem.

- Ovaj slučaj je izuzetno obiman, jer se vodi protiv četvorice optuženih - Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. Tu je više od milion stranica dokaznog materijala. Sudije za prethodni postupak rade intenzivno i viđećemo - nadam se da će se to dogoditi relativno brzo - rekla je Trendafilova za RTS.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hašim Tači uskoro pred sudom u Hagu

Upitana da li se Tači, osim za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine kao ubistva, mučenje, ilegalna hapšenja, tereti i za trgovinu organima, Trendafilova je rekla da ne može da kaže šta tužilaštvo istražuje.

Trendafilova napominje, da bi se, sudeći po postojećih 10 tačaka optužnice, moglo očekivati da bude i mnogo više žrtava od sadašnjih 32, koje su dobile taj status.

- Status žrtve nije odobren svima koji su se prijavili, jer moraju da zadovolje veoma specifične uslove. Ali, sudeći po ovih 10 tačaka optužnice, moglo bi se očekivati da bude i mnogo više žrtava - navela je Trendafilova.

Ona je rekla da nije sigurna da li među žrtvama ima i Srba.

- Do prošle nedelje sva veća su donela 1.200 odluka na više od 150 ročišta - tako da se ne sećam, ali utisak je da je bilo žrtava svih nacionalnosti - Roma, Egipćana, Albanaca, vjerovatno i Srba, ali nisam sigurna - rekla je Trendafilova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading