(FOTO, VIDEO) PREDSEDNIK URUČIO ORDEN MAĐARSKOM PREMIJERU: Odlikujem velikog prijatelja! Bili ste uz Srbiju i kada je bilo lakše ne biti!

Autor:

Vesti

16.09.2022

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

(FOTO, VIDEO) PREDSEDNIK URUČIO ORDEN MAĐARSKOM PREMIJERU: Odlikujem velikog prijatelja! Bili ste uz Srbiju i kada je bilo lakše ne biti!

Foto: Tanjug

Viktor Orban o osudi od strane parlamenta EU: To je vic!

- Što se tiče odluke Evropskog parlamenta, ja mislim da je to vic. Ne smejemo se jer je to dosadan vic. Levica je opsela Evropski parlament, a naš nekadašnji saveznih sve više klizi ka levici. Desnica je uspela da zadrži malu poziciju, i to se vidi u rezultatima. To je partijski napad. I nije prvi put. Vi Srbi znate šta znači kada kažu negativno nešto o zemlji. Izmišljaju nove reči, još malo pa će negativni atributi kopji se koriste za Mađare nestati, pa će osmisliti nove - naveo je Orban. 

Kod naš javni servis koji je makar formalno u državnoj svojini i pripada tom liberalnom bloku, ili kvazi liberalnom bloku, gde morate da se pravdate za odluke. Opet bi da nam drže neka predavanja iz EU i pridike, pretpostavljam da će i dalje to da rade – rekao je Vučić.

- O nama pišu iste takve stvari i pojma nemam ni šta pišu. I to će nastaviti da rade oni što imaju 0.7 posto glasova u svojim zemljama - rekao je Vučić. 

- Ja sam ukazao na licemerje i narativ oko teritorijalnog integriteta. Kako je lako štititi integritet Ukrajine, što je u redu u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, a kako je lako zaboraviti da postoji važeća Rezolucija 1244 koja govori o teritorijalnom integritetu. Ja sam se zahvalio Orbanu na poidršci za naš evropski put. Srbija jeste i želi da bude na evropskom putu, ali Srbija ima i svoje nacionalne i državne interese od koji neće da ostupi bez obzira na to kako neko sa 0.5 ili 0.6 glasova u svojoj zemlji ili makar takvi mislili drugačije o poziciji Srbije. 

Pred nama je još mnogo posla, pridružiće nam se na ručku, Ana, Dodik, Mali, Sijarto, rekao je Vučić. 

- Mađarska uvek može da računa na Srbiju, a mi znamo da uvek možemo da računamo na svoje mađarske prijatelje. Ovo je vaša druga kuća i uvek ste ovde dobrodošli - zaključio je predsednik. 

Vučić o sankcijama: Mi smo u težoj situaciji

- Viktor je rekao da su obe zemlje u teškoj poziciji, mi smo u malo težoj. Ja mu čestitam na tome da može da se izbori da prima rusku naftu, obezbedio je to i za Slovačku i Češku, svojom snagom i borbom. Nas niko ništa nije pitao, pošto mi nismo deo EU. Mi smo danas imali sveobuhvatne razgovore, važne i otvorene, obojica znamo da su sledećih šest meseci od ključnog značaja za opstanak naše nacije. Zato smo se dogovorili da zajednički radimo na svemu i sve svoje akcije i saradnje ubrzamo i do sto puta da ne gubimo vreme na čekanja, već da pomognemo jedni drugima kako god možemo tokom zime. Dužan sam da se zahvalim Mađarskoj što nam je ustupila deo svojih skladišta za čuvanje gasa, gde smo našim građanima obezbedili neku vrstu sigurnosti – rekao je Vučić govoreći o sankcijama i dodao da se Srbija nije pridružila ni jednom od 36 paketa uvođenja sankcija Rusiji.

- Mi se nismo priključili nijednom od 36 paketa sankcija Ruskoj Federaciji. Naša situacija je teža i ja sam Orbanu ukazao na činjenicu sa kakvim se problemima suočavamo i po potanju našeg teritorijalnog integriteta. -

Vučić je naglasio da je naša trgovinska razmena viša nego ikada i da je Mađarska sada nama 4. po redu trgovinski partnet. 

Orban o sankcijama: Energetski patuljci da uvode sankcije energentskim džinovima

Odgovarajući na pitanje o sankcijama, Orban je rekao sledeće:

- Lako je krojiti sankcije iz Brisela, ali smo mi bliže Rusiji. Ko je bliži, od sankcija više trpi. Mađarski stav je takav da radikalno odstupa od briselskog stava. Sankcije uvode jači protiv slabijih. Mi Evropljani koji smo energetski patuljci, uvodimo sankcije energetskom džinu. Sankcije nam čine štetu i prete da će naše uspehe progutati, cene energenata su otišle do naba - rekao je Orban.

- Zapadnjaci su izmislili sankcije i sada ugrožavaju nas, sve je jasnije da ako bi se sankcije ukinule, situacija bi se odmah poboljšala. Evropa ne treba da primenjuje sankcije ako su one bolnije nama nego onima protiv kojih se uvode, rekao je Orban.

Obraćanje Viktora Orbana

Ovaj orden retko se daje ljudima koji su još u službi. Ovo gledam kao ohrabrenje i shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, već zbog onoga što ću od sad činiti u korist mađarsko-srpskog prijateljstva. U Mađarskoj postoji titula “najveći Mađar”. “Interes Srbije i Mađarske su toliko tesno povezani. Mi moramo biti prijatelji” – citirao je Ištvana, koji je nosio titulu “velikog Mađara”.

Mađarska je zemlja koja za Srbiju mora biti prijatelj – naglasio je Orban, zahvalivši predsedniku Vučiću na ovom Ordenu.

Obraćanje predsednika Aleksandra Vučića

Velika mi je čast i zadovoljstvo. što sam imao priliku da uručim orden Viktoru Orbanu. Zahvalan sam vam na otvorenoj podršci, kako na evropskom putu Srbije, tako i po svim važnim regionalnim pitanjima, a posebno našoj bilateralnoj saradnji. Istinski cenimo takve prijatelje i takve komšije – rekao je Vučić.

- Ovo je najviši orden koji predsednik Srbije dodeljuje. Dodeljujemo ga velikom prijatelju srpskog naroda. Zahvalni smo vama lično na podršci koju otvoreno i nedvosmisleno pružate Srbiji. Budite uvereni da naši građani istinski cene takve prijatelje i komšije - rekao je Vučić. 

Hvala vam zbog toga što i u ova teška vremena kada svi gledaju sebe, ste smogli snage da pomognete Srbiji da obezbedimo sigurniju itopliju budućnost za naše građane. Sa ponosom smo vam uručili ovaj Orden jer ste uvek radili za interese naše zemlje – istakao je Vučič.

Predsednik je rekao da je zahvalan na otvorenoj podršci Mađarske, naročito na evropskom putu.

- Vi ste smogli snage da budete uz Srbiju i kada je bilo mnogo lakše to ne činiti - rekao je Vučić i naveo da će uvek moći da računaju na Srbiju kao prijatelja.

Predsednik odlikovao Orbana

Nakon sastanka Vučić je Orbanu uručio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Vučić i Orban se sastali

Predsednik Srbije i premijer Mađarske sastali su se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović sastala se sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom, dok ministar finansija Siniša Mali razgovara sa ministrom za ekonomski razvoj Mađarske Martonom Nađem.

Predsednik dočekao Orbana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana.

Dobro došao, dragi prijatelju! Radujem se našem susretu i razgovoru, koji je zasnovan na međusobnom razumevanju i poverenju, ali i na prijateljstvu koje smo izgradili tokom višegodišnje saradnje - napisao je Vučić na Instagramu.

 

Orban stigao u Bograd

Premijer Mađarske Viktor Orban stigao je jutros u Beograd gde ga je sačekao ministar finansija Siniša Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading