Vučić 25 sata nije izašao iz sale: Predsednik ni na minut nije napuštao sednicu

Autor:

Vesti

16.09.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici iz opozicionih grupa su šetali, ručali... I svađali se ko će da sedne u prvi red.

Vučić 25 sata nije izašao iz sale: Predsednik ni na minut nije napuštao sednicu

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Aleksandar Vučić na sednici Skupštine

Ako ste pratili prenos dvodnevne posebne sednice parlamenta posvećene KiM, mogli ste sami da se uverite da samo jedan čovek ni na sekund nije napustio salu i sednicu posvećenu Kosmetu. Naime, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, čak 25 sati ukupno, za dva dana, odgovarao je na poslanička pitanja i nijednog trenutka nije napustio zasedanje.

Iako su naprednjaci bili rešeni da prate šefa, njegov tempo gotovo niko nije mogao da izdrži. Po skupštinskim hodnicima se moglo da čuti: "Svaka mu čast, ja sam morao da izađem malo da protegnem noge" ili "Ceo sam se ukočio, kako može".

Republika

Foto: Printscreen/RTS

Skupština Srbije

KAO MARATON

Međutim, to za Vučića nije predstavljalo očito nikakav problem jer je juče, dan nakon drugog dela maratonske sednice, na pitanje da li je umoran odgovorio odrično!

- Nisam umoran - kratko je poručio Vučić, koji je već od ranog jutra bio u obilasku svečanog otvaranja radova na deonici auto-puta od Bijeljine do Rače.

Vladimir Orlić, predsednik Skupštine, kaže da je predsednik zemlje u prethodna dva dana uputio snažnu poruku posvećenosti borbi - za Srbiju, za naš narod, za KIM.

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Vladimir Orlić

- Niko drugi nije to uradio na taj način, ni približno, nikada. Tokom dva dana u Skupštini svi poslanici iz opozicionih grupa, i levih i desnih, šetali su, odmarali se, ručali, držali konferencije... I svađali međusobno ko će da sedne u prvi red, a predsednik države je više od 25 sati nepokolebljivo odgovarao na sve napade i najprljavije uvrede potpuno sam. Upravo oni koji su tražili duplo vreme za raspravu, pa većina to prihvatila, nisu ni nekoliko sati proveli u sali ukupno - naveo je Orlić za Srpski telegraf.

PRAZNE KLUPE

Prema njegovim rečima, "samo im je bilo važno da su tu u vreme kad treba da govore, pa da napadnu Vučića dok su u prenosu, ali nakon svakog njegovog odgovora koji ih je doslovno izvukao iz lakiranih cipela, svi ti "junaci" su po pravilu - bežali iz sale da se priberu".

- I da se, uglavnom, ne vrate. Sve je Srbija mogla da vidi jasno: ta slika predsednika koji u ponoć drugog dana, stojeći, završava svoje poslednje obraćanje pred glasanje - na jednoj strani, i poluprazne klupe opozicije s ubledelim licima, na kojima se vidi da im je teško i da sede u Skupštini -s druge strane, prava je i najbolja slika svačijeg odnosa prema KiM, prema narodu i državi, ali jasan prikaz svačije ozbiljnosti i odgovornosti, kao i realnog odnosa političkih snaga u našoj zemlji - podvukao je šef parlamenta.

Đorđe Milićević iz SPS kaže da je Vučić po ko zna koji put pokazao odgovoran odnos prema pitanju koje je u ovom trenutku najvažnije - po pitanju KiM.

Republika

Foto: Tanjug

Đorđe Milićević

- Od cele sednice, koja trajala 25 sati, predsednik je proveo svih 25 sati u sali. Za mene je neverovatno da neko može imati koncentraciju sve to vreme, da nema pad koncentracije u odgovoru, naročito imajući u vidu ozbiljnost teme. To je bilo neverovatno - istakao je Milićević.

Jovanov: Sve to građani vide

Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS, ističe da je predsednik "faktički, kada saberete ta dva dana, sedeo ceo jedan dan, dakle 24 sata, bez prestanka, odgovarao na pitanja, iznosio argumente za politiku koju vodi, ali očigledno da su neki drugi ljudi imali važnija posla"...

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Milenko Jovanov

- Važnije im bilo da šetaju po gradu ili da sede po restoranima, ali to je odnos i to građani vide, to će građani da cene, dakle, nekoga ko nije u stanju da sedi i sluša o KIM, kako možete od njega očekivati sutra da se bori na ovaj ili onaj način za KiM - dodao je Jovanov.

Nije mu prvi put - ekspoze čitao šest sati

Ovo nije prvi put da Vučić satima ne mrda iz sale - u avgustu 2016. čitao je ekspoze čak šest sati. I to je bila, kako je rekao, skraćena verzija na čak 260 strana. Tada je, kako se moglo čuti po skupštinskim kuloarima, sugerisano poslanicima vladajuće koalicije da ne izlaze iz sale ni za živu glavu, ali je malo ko mogao da ispoštuje to. Ranije, 2014, program buduće vlade izlagao je tri sata.

Video sam juče kolika vam je energija

Vučić je drugog dana zasedanja i sam rekao da je očigledno da ima više energije nego predstavnici opozicije.

- Vi me nikad niste i nikada nećete pobediti, ja ću sam da se sklonim kada vidim da nemam energije, išao sam juče, video da imam više nego svi vi - poručio je Vučić, odgovarajući na zahtev opozicionog poslanika Srđana Milivojevića da podnese ostavku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading