VAŽNO PISMO STIGLO U PREDSEDNIŠTVO! Vučić dobio bitnu poruku dvojice evropskih lidera: Spominju se Kosovo, rat u Ukrajini i Zapadni Balkan!

Autor: Republika

Vesti

04.09.2022

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona i kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca. U pismu se kaže:

VAŽNO PISMO STIGLO U PREDSEDNIŠTVO! Vučić dobio bitnu poruku dvojice evropskih lidera: Spominju se Kosovo, rat u Ukrajini i Zapadni Balkan!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Pismo koje je stiglo Vučiću u Predsedništvo prenosimo u celosti. 

"Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan. 

Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou.

Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred.

Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku“, navodi se u zajedničkom pismu Makrona i Šolca.

Komentari (0)

Loading