LAJČAK RAZGOVARAO SA SRBIMA SA KIM: Imali smo važan sastanak, nastavljamo put ka Beogradu!

Autor:

Vesti

25.08.2022

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je posle sastanka u severnom delu Kosovske Mitrovice da su on i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sa predstavnicima Srpske liste razgovarali o svim važnim temama.

LAJČAK RAZGOVARAO SA SRBIMA SA KIM: Imali smo važan sastanak, nastavljamo put ka Beogradu!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Miroslav Lajčak je sastanak koji su on i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar održali sa predstavnicima Srba na KiM ocenio kao veoma važan.

- Imali smo razgovore o svim važnim temama i nastavljamo put ka Beogradu - rekao je Lajčak novinarima nakon sastanka.

Upitan da li je istina da su tražili od Prištine da primenu odluke o tablicama i dokumentima odlože za tri meseca, rekao je da ima mnogo spekulacija i da ne želi da ulazi u to.

Sastanak predstavnika Srba sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom održan je u Kosovskoj Mitrovici, povodom krize na Kosovu i Metohiji nastale nakon odluke Prištine o srpskim ličnim kartama i preregistraciji vozila, čija je primena najavljena za 1. septembar.

Sa američkim i evropskim zvaničnikom razgovarali su predsednik Srpske liste Goran Rakić i predsednik Opštine Severna Mitrovica Milan Radojević.

Posle sastanka u Kosovskoj Mitrovici, Lajčak i Eskobar će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Odbornici opština severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok izjavili su juče u zajedničkoj deklaraciji da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću daju podršku da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti.

Eskobar i Lajčak sastali su se juče u Prištini sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, kao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Prema tvrdnjama anonimnog izvora, tražili su da se primena reciprociteta odloži za još tri meseca, preneo je Kljan Kosova.

U isto vreme, komandant Kfora general-major Ferenc Kajari obavestio je Aljbina Kurtija o angažovanju međunarodnih vojnika na severu Kosova i njihovim "dodatnom pripremama", prenosi RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading