RAKIĆ: Puna podrška predsedniku Vučiću, napuštamo institucije Prištine ako ne bude kompromisa!

Autor:

Vesti

22.08.2022

13:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas da su predstavnici Srba sa KiM pružili punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u traženju kompromisnog rešenja u narednih 10 dana, i naporima u očuvanja mira i bezbednosti, i poručili da će ovog puta napustiti institucije Prištine, ako kompromis izostane.

RAKIĆ: Puna podrška predsedniku Vučiću, napuštamo institucije Prištine ako ne bude kompromisa!

Foto: Printscreen

Rakić je na pres konferenciji preneo da je sastanak sa predsednikom bio konstruktivan, otvoren i efikasan, i da ih je Vučić detaljno izvestio o sastancima u Briselu, pre svega, sa predstavnicima međunarodne zajednice, kao i sa Aljbinom Kurtijem.

- Želim da poručim našem narodu, u ovom teškom trenutku, kada Priština čini sve da jednostranim potezima oteža život našem narodu i najdirektnije ugrožava mir, predsednik Vučić čini sve da dođe do kompromisa, da se sačuva mir, a srpski narod ostane na svojim vekovnim ognjištima - rekao je Rakić.

On je istakao da su svi predsatvnici Srba sa KiM, na čelu sa predstavnicima Srpske liste, direktori javnih institucija Srbije, kao i ustanova i preduzeća predsedniku Vučiću "najdirektnije preneli svoje stavove":

- Prvo da on ima našu punu podršku da u narednih 10 dana pronađe kompromisno rešenje za ovaj problem, i da ćemo mi podržati to rešenje, koji će uvažiti interes srpskog naroda - rekao je Rakić.

Takođe, potvrdio je da su zatražili jasne i čvrste garancije da država Srbija neće dozovoliti progon i pogrom srpskog naroda, kakve je doživeo u prošlosti.

- Poručili smo predsedniku Vučiću da smo do sada više puta, na njegovo insistiranje nastavljali da se institucionalno borimo za prava našeg naroda, ali da ćemo ovog puta, u slučaju da se ne dođe do kompromisa, početi sa napuštanjem svih institucija. Prvo mi, političari, a posle redom, tužioci, sudije, policija...- rekao je Rakić.

Na taj način će, istakao je, doći do "totalne razgradnje" briselskog dijaloga, koji je Priština obesmislila upornim odbijanjem da za 10 godina formira Zajednicu srpskih opština i konstantnim kršenjem Briselskog sporazuma.

- Uvereni smo da će predsednik uspeti u svojoj borbi i doći kompromisnog resesnja. Svesni smo da je za kompromis potrebno da i druga strana pokaže odgovornost, ozbiljnost i konstruktivnost, a ne da čini sve da protera Srbiju i srpski narod da prostora na kojima živi vekovima - rekao je Rakić.

On je pozvao KFOR da ostane garant mira i bezbednosti za sve na ovim prostorima, poštujući mandat i Rezoluciju UN 1244.

- Pozivam da, ako se to desi, spreče progon Srba i ne ostanu pasivni kao što su bili 2004. godine, kada smo doživeli pogrom. Oni nisu tu da staju na stranu Prištine i sprečavaju naš narod da se bori za svoja ljudska i politička prava - podvukao je on.

Rakić je poručio KFOR-u da je potrebno da svoje snage postave tako kako bi preventivno delovali, a ne da dozvole da albanski specijalci dovlače tešku mehanizaciju i vatreno oružje u čisto srpske sredine.

- Podsećam da nijedna upad specijalaca sa juga na sever nije bio odobren o strane gradonačelnika, niti je bilo ko kontaktiran od rukovodstva policije regiona sever, koji po Briselskom sporazumu ima nadležnost da se stara o redu i miru u ovim opštinama - naglasio je on.

Rakić je preneo da su gradonačelnicii i predsednici skupština svih četiri opštine sa severa Kosova - severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok - za sredu u podne sazvali zajendičku sednicu na kojoj će se raspravljati o političkoj i bezbednosnoj situaciji.

- Mi smo svoji na svome. Ovaj narod ne juriša na bilo koga, već na svojim kućnim pragovima, u svojim selima i gradovima želi da živi normalni život, bez maltretiranja kada idu na njive, bez pretresanja i prebijanja samo što su Srbi - podvukao je on.

Rekao je da je narod zabrinut, ali i jedinstven i rešen da opstane i ostane na svojim ognjištima.

- Svesni smo da ovo nije pitanje tablica ili ličnih karata, već će se sutra pojaviti novi izgovor za maltretiranje našeg naroda. Rekli smo predsedniku da je ovo neprihvatljivo i nepodnošljivo i da smo uvek delili sudbinu svog naroda, kao i da ćemo i sada biti ispred njega i učiniti sve da sačuvamo mir, i sa narodom ćemo podneti teret borbe za život dostojan čoveka - kazao je on.

Rakić je izrazio zadovoljstvo što je predsednik Srbije razumeo stavove Srba sa KiM, prenosi Tanjug.

Preneo je i reči predsednika Vučića da Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje našeg naroda.

- Srbija nikada više neće dozvoliti Oluje i traktorske kolone, a naš narod, posebno stariji sugrađani, ih dobro pamte. Na kraju je predsednik istakao da Srbija nikada neće ostaviti na cedilu svoj narod - preneo je Rakić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading